Introducere în administrația publică

Previzualizare curs:

Extras din curs:

A guverna

A administra

N local

Dupa Max Weber birocratia – reprezinta un ansamblu de statusuri si roluri puternic formale si ierarhizate in care capacitatea angajatilor de a determina rolul organizational al celorlalti creste pe masura ce angajatul inainteaza in pozitia ierarhica.

Caracteristicile structurilor birocratice:

1) Formalismul (nivelul de comunicare formal intr-o organizatie birocratica trebuie sa fie foarte ridicat). Nivelul de comunicare constituie un avantaj al structurilor birocratice unde de obicei functioneaza principiul specializarii si diviziunea clara a muncii.

2) Structura ierarhica in birocratie este puternic autoritar (fiecare functie interioara depinde in realizarea sarcinilor si a obiectivelor de munca de pozitia functiilor ierarhice superioara). Ierarhizarea organizatiilor birocratice dezvolta impersonalitatea si impartialitatea angajatilor din birocratie.

Munca birocratului este lipsita de factorii afectivi si emotionale motivatia cu caracteristica intersec lipsind din rolul organizational al birocratului.

3) Promovarea in functie se realizeaza in birocratie in principal in functii de vechime si in secundar in functii de competenta.

Rezistenta in timp a fluxurilor birocratice

Teoria grupurilor mici Weber – angajatii din sistemul birocratic cred cu adevarat in valentele si valorile birocratiei. Mediul birocratic e cel mai rezistent la schimbare.

Birocratia de ghiseu

Birocratia de ghiseu – este un concept initiat in anii 80 in SUA de catre Michel Lipsky.

Birocratia de ghiseu : acele expresii publice in care proportia birocratilor fata de numarul total al angajatilor este semnificativa, iar functionarii care intra in contact direct si nemijlocit cu beneficiarii de servicii publice dispun de o putere discretionala, semnificativa.

Birocratii de ghiseu iau decizii redistributive ( profesori fata de elevi) si iau decizii alocative (noi decidem):

- Decizii redistributive – birocratii de ghiseu decid eligibilitatea individului si anumite servicii

- Decizii alocative – birocratii decid care sunt serviciile adecvate fiecarei tip de beneficiar.

Caracteristicile birocratiei de ghiseu:

a) Resursele financiare ale organizatiilor caracterizate de birocratii de ghiseu sunt insuficiente.

b) Caracterul vag si ambiguitatea obiectivelor organizationale ( functia de organizare a managementului si este precara in birocratiile de ghiseu).

o Functia de prognoza a managementului

o Functia de organizare a managementului

o Functia de control evaluare

c) Cererea pentru serviciile furnizate de catre birocratie de ghiseu creste pe masura ce creste oferta tinzand sa o egaleze pe aceasta din urma.

d) Clientii unui birou de servicii sunt clienti nonvoluntari ( fie ca nu exista un alt serviciu public similar, fie ca exista un serviciu public privat diferit in raportul capitate-pret).

27.10.2009

Constantele modelului demografic de

administratie publica

- Principiul descentralizarii

- Principiul desconcentrarii

- Principiul autonomiei locale

In 1990, comisia europeana a lansat charta europeana a autonomiei locale care prevedea faptul ca sistemele administrative trebuie sa satisfaca principiul administratiei utile: actul de administrare care reprezinta implementarea actului de guvernare trebuie sa serveasca nevoilor generale ale colectivitatilor locale. Aceste nevoi sunt marcate de diferente specifice si nu pot fi cunoscute de catre stat care este considerat un instrument mult prea indepartat fata de nevoile locale.

Principiul administratiei utile reprezinta o cinsecinta a politicilor europene de deinstitutionalizeze a statului (scaderea importantei sociale a statului ca institutie sociala)

1) Descentralizarea – principiul care are la baza recunoasterea interesului local distinct fata de interesul national, localitatile dispunand de structuri organizatorice proprii si de un patrimoniu distinct afectat pentru satisfacerea interesului local.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Introducere in Administratia Publica
    • Mina - curs.doc
    • SUBIECTE.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
2 fisiere
Pagini (total):
15 pagini
Imagini extrase:
15 imagini
Nr cuvinte:
4 684 cuvinte
Nr caractere:
31 677 caractere
Marime:
30.09KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Psihologie
Predat:
la facultate
Materie:
Psihologie
Profesorului:
Simona Mina
Sus!