Asistența Socială

Previzualizare curs:

Cuprins curs:

Capitolul I Fundamentele stiintifico-metodice ale protectiei sociale a persoanelor cu handicap mintal
?1 Etiologia handicapului mintal 10
?2 Definirea termenilor de handicap mintal si deficienta mintala
24
?3 Asistenta sociala a persoanelor cu handicap mintal 39
Capitolul II Politica sociala fata de persoanele cu handicap mintal
?1 Situatia persoanelor cu handicap mintal in Romania 69
?2 Legislatia privind protectia sociala a persoanelor cu handicap mintal 75
?3Nevoile fundamentale ale persoanelor cu
handicap mental
83
Capitolul III Integrarea sociala si profesionala a copiilor cu handicap mintal
?1 Particularitatile integrarii sociale si profesionale a copiilor cu handicap mintal in Romania
88
?2 Forme de ocrotire a copilului cu handicap mintal din Romania
97

Extras din curs:

Actualitatea temei este anume problema ce tine de persoana cu handicap mintal care este o categorie a populatiei cu o pozitie evident dezavantajata fata de alte categorii de oameni, aceasta fiind ca una din problemele majore si ea poate fi solutionata numai prin efortul comun al tuturor oamenilor de buna credinta din domeniile: politica, social, afaceri, stiinta, cultura.

Gradul de civilizare a societatii in mare masura este determinata de atitudinea fata de aceste persoane ce au un handicap mintal. Crearea conditiilor pentru educatie si invatamint, adaptare socio-profesionala si integrare sociala a persoanelor respective constituie si un obiectiv principal al oricarui stat si a comunitatii mondiale in general.

Tema mai poate fi actuala si prin stringenta diferentiere a persoanelor cu handicap mintal, care este determinata de particularitatile individual-tipologice a persoanelor anormale si asigura realizarea maximala a posibilitatilor de cunoastere a acestora. Diferentierea persoanelor cu handicap mintal este o problema fundamentala a stiintei defectologice, o actiune complexa care se realizeaza interdisciplinar (medicina, psihologie, pedagogie, etc.) axindu-se pe particularitatile dezvoltarii psihofizice individuale. Problema handicapului in rindurile copiilor si tinerilor este una dintre cele mai acute nu numai in domeniul de ocrotire a mamei si a copilului dar si in viata sociala a tarii.

Actualitatea temei mai este determinata si de un numar mare de factori:

a) nivelul inalt al handicapului si tendinta generala de crestere a acestuia cu implicatii asupra starii de sanatate a tinerilor cu handicap mintal si resursele muncitoare ale societatii.

b) aparitia in familie a unui copil ce are un handicap si mai ales cind are un handicap mintal ; in 20% din cazuri afecteaza planurile profesionale a parintilor dar mai ales a mamelor, in 80% din cazuri mamele ce cresc si educa copii cu handicap neuro-psihic renunta la activitatea lor de munca.

c) se deregleaza climatul psihologic in familie: 3% din familii se destrama, 9,2% din tati incep sa faca abuz de alcool.

d) se maresc cheltuielile statului pe contul pensiilor, subventiilor, serviiciilor medicale acordate copiilor ce au un handicap mintal mai ales.

e) intr-o masura oarecare persoanele ce au un handicap mintal cit si celelalte categorii de persoane ce au alte tipuri de handicap influienteaza situatia demografica in republica.

Scopul lucrarii consta in studierea problemei legata de protectia persoanelor cu handicap mintal atit in plan social cit si in plan legislativ la fel si determinarea particularitatilor specifice de dezvoltare a psihomotricitatii, a integrarii lor sociale si profesionale si a capacitatilor de munca a acestor persoane ce au un handicap mintal.

Obiectivele lucrarii sunt:

- pentru a studia mai aprofundat problema ce tine de protectia persoanelor cu handicap mintal ar fi bine daca se va studia si se va face cunostinta cu un anumit numar de literatura si monografii referitoare la acest domeniu.

- altul ar fi si acela de a cunoaste numarul persoanelor ce au un astfel de handicap atit din mediul urban cit si din cel rural.

Metodele si tehnicile de studiu

Studierea problemei abordate s-a realizat prin aplicarea unui complex de metode: studierea si analiza literaturii stiintifice de specialitate (analiza documentara), s-a mai utilizat si metode teoretice - analiza empirica - observarea. Insa toate acestea nu solutioneaza sirul de probleme ce apar tot mai recent in viata de zi cu zi a persoanelor cu handicap mintal si toate acestea numai

Bibliografie:

1. Albu Adriana, Albu Constantin Asistenta psihopedagogica si medicala a copilului deficient fizic Editura Polirom, Iasi 2000.

2. Adronache N. Lichii V. (coard) Bazele metodologice ale psiho- pedagogie speciale Chisinau 1997.

3. Arcan P., Ciumageanu D. Copilul deficient mintal Ed.Faclia Timisoara 1980

4. Ceobanu Ciprian Conotatii psihosociale al deficientei mintale Iasi 1996.

5. Constitutia Romaniei.

6. Drutu Ioan Psihologia deficientilor mintali Cluj-Napoca 1995

7. Grunewald Karl Curs de pregatire a personalului caminelor-spital pentru copii si tineri cu handicap mintal Editura Cons-Tur, Bucuresti 1992.

8. Krivoshei Boris Road to newhere Helsinki 1999.

9. Livius Manea Protectia Sociala a persoanelor cu handicap Bucuresti 2000

10. Albu, A., Albu, C., ,,Asistenta psihopedagogica si medicala a copilului deficient fizic", Iasi, Polirom, 2000;

11. Ionescu

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Asistenta Sociala.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
10/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
17 pagini
Imagini extrase:
117 imagini
Nr cuvinte:
24 357 cuvinte
Nr caractere:
133 061 caractere
Marime:
94.81KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Psihologie
Tag-uri:
persoane, metode
Predat:
la facultate
Materie:
Psihologie
Sus!