Tehnici de Evaluare

Previzualizare curs:

Extras din curs:

1. Itemi, tehnici, instrumente de evaluare: repere conceptuale

Cele trei concepte sunt intim asociate. Ele definesc realităţi diferite ale procesului sau activităţii evaluative. Foarte sintetic şi pragmatic vom face, pentru început, diferenţierea acestor concepte.

1.1. Itemul pedagogic

Itemul pedagogic reprezintă cerinţa, întrebarea la care trebuie să răspundă elevul. De fapt, în sensul său real, complet şi adaptat realităţii şcolare cotidiene, itemul înseamnă sarcina de lucru plus răspunsul aşteptat. „Itemii (sau elemen¬tele) unui test constituie, în ansamblu, un eşantion dintr-un univers de itemi care, la modul ideal, ar trebui să acopere în totalitate conţinutul testat" (P. Lisievici, op. cit.).

Itemul pedagogic este un element al unei probe de evaluare sau al unui test pedagogic, deci al instrumentului de evaluare. El se exprimă prin formularea unei întrebări care se integrează în structura unei probe de evaluare. Itemul este element component al unui „chestionar standardizat" care vizează evaluarea elevului în condiţii de maximă rigurozitate (Gilbert de Landsheere, 1992, pag. 173).

Deşi G. de Landsheere asociază conceptul de „item" cu „evaluarea standar¬dizată", în practica şcolară cotidiană, unde nu poate fi vorba întotdeauna de evaluări realizate „în condiţii de maximă rigurozitate", itemii reprezintă elementele chestio¬narului sau ale probei unui examen sau ale unei evaluări normale, la clasă.

1.2. Tehnica de evaluare

Tehnica de evaluare reprezintă modalitatea prin care cadrul didactic declan¬şează şi orientează obţinerea din partea elevilor a răspunsurilor la itemii formulaţi (la cerinţele exprimate). Spre exemplu, un item cu alegere multiplă (IAM), va face apel la „ tehnica răspunsului cu alegere multiplă ". Elevul va încercui, va bifa sau va marca printr-o cruciuliţă varianta de răspuns pe care o consideră corectă. Un item tip „completare de frază" va face apel la „tehnica textului lacunar". Elevul va completa spaţiile libere din textul respectiv.

Prin urmare, fiecare tip de item va declanşa o anumită tehnică la care elevul va trebui să apeleze pentru a da răspunsul său. O probă cu mai mulţi itemi poate solicita una sau mai multe tehnici de evaluare, în funcţie de tipurile de itemi pe care îi include: itemii cu alegere duală sau multiplă vor declanşa „tehnica răspunsului la alegere"; itemii tip eseu structurat vor declanşa „tehnica elaborării răspunsului" în funcţie de cerinţele exprimate etc.

Tehnicile de evaluare utilizate la ora actuală sunt distribuite pe un continuum limitat pe de o parte de tehnicile de testare/evaluare pentru care există un model complet al răspunsului corect, iar pe de altă parte de tehnicile de testare/evaluare pentru care nu există un model complet al răspunsului corect.

In funcţie de criteriul existenţei sau nonexistenţei unui model complet al răspunsului corect, distingem:

- Tehnici de evaluare „obiective"

- Tehnici de evaluare „subiective"

Tehnicile de evaluare „obiective" şi punctuale pot fi utilizate cu mai mult succes în abordarea nivelurilor inferioare ale domeniului cognitiv, pe când tehnicile de testare „subiective" şi integrative pot fi utilizate îndeosebi în abordarea nivelurilor superioare ale aceluiaşi domeniu (P. Lisievici, op. cit,).

1.3. Instrumentul de evaluare

Informaţiile se colectează prin intermediul unor tehnici şi instrumente,

care „produc" dovezi semnificative despre aspectele sau rezultatele luate în considerare. Cu cât instrumentele de măsurare: probe orale, scrise, practice,

extemporale, lucrări de sinteză, teste etc. sunt mai bine puse la punct, cu atât

informaţiile sunt mai concludente.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Tehnici de Evaluare.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8.5/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
26 pagini
Imagini extrase:
26 imagini
Nr cuvinte:
6 297 cuvinte
Nr caractere:
33 095 caractere
Marime:
27.80KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Pedagogie
Predat:
la facultate
Materie:
Pedagogie
Profesorului:
Marin Manolescu
Sus!