Specificul Dezvoltării Psihofizice la Diferite Categorii de Deficienți

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Prin deficienta mintala se intelege reducerea semnificativa a capacitatilor psihice care determina o serie de dereglari ale reactiilor si mecanismelor de adaptare ale individului la conditiile in permanenta schimbre ale mediului inconjurator si la standardele de convietuirespciala intr-un anumit areal cultural, ceea ce plaseaza individul intr-o anumita situatie de incapacitate si inferioritate exprimata printr-o stare de handicap in raport cu ceilalti membri ai comunitatii din care face parte.

Exista o serie de caracteristici atipice ale dezvoltarii mintale la copii, fapt care trebuie sa intre in atentia specialistilor diagnosticieni si a educatorilor, pentru a nu subevalua sau supraevalua un copil, pornind de la simple cuvinte sau etichete nosologice. De exemplu pot fi italniti copii care la varste mai mici nu reusesc sa rezolve o serie de sarcini aparent normale pentru varsta lor, riscand sa fie catalogati ca deficienti sau intarziati mintal, dar care, ulterior sa impresioneze prin ineditulsi rapiditatea solutiilor la sarcinile primite in cadrul programului scolar la fel cum pot fi intalniti si copii care sa dea impresia ca ar fi inteligenti prin modul lor de a reproduce unele informatii, dar care ulterior se pot dovedi veritabili deficienti mintal.

Sintetizand putem spune ca persoanele cu deficienta mintala usoara constituie grupa deficientilor mintal recuperabili pe plan scolar, profesional si social, educabili, adaptabili la exigentele instructiei scolare si ale vietii sociale

Deficienta mintala de gradul II se situeaza sub raporul gradului deficientei intre deficienta mintala usoara si deficienta mintala profunda. D.p.d.v. psihometric este corespunzatoare varstei mintale cuprinse intre 2 si 7-8 ani, respectiv unui coeficient de inteligenta cuprins intre 20 si 50-55.

Intelectul de limita defineste o categorie eterogena de forme si grade de manifestare a caror trasatura comunca consta in fenomenul decompensarii scolare la varsta de 11-12 ani.

Elemente definitorii prin care copilul cu intelect liminar poate fi usor identificat mai ales in procesul educational din scoala:

- raspunsurile sunt realizate intr-o maniera inegala

- are nevoie de un anumit interval de timp pentru a-si mobiliza caoacitatile intelectuale

- dificultati in insusirea citit-scrisului si a calculului aritmetic

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Specificul Dezvoltarii Psihofizice la Diferite Categorii de Deficienti.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 045 cuvinte
Nr caractere:
6 935 caractere
Marime:
10.24KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Pedagogie
Tag-uri:
intelect, dezvoltare, manifestari
Predat:
la facultate
Materie:
Pedagogie
Sus!