Psihopedagogie

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Modernizarea invatamintului in Republica Moldova reprezinta ? suita de actiuni cu trimitere directa catre ? noua calitate umana a celui educat si a unei societati dorite, in stare sa raspunda asteptarilor pentru libertate, democratie, progres si spiritualitate.

In contextul conceptului educational pe care se construieste / reconstruieste invatamintul liceal, curriculum-ul cuprins in aceasta carte reprezinta ? performanta notorie a stiintelor educatiei si a practicii educationale din licee, universitati si institutiile de cercetare. De aceea prezentul curriculum nu are doar valoarea unor documente normative pentru invatamintul liceal, dar si pe cea de exponent al unei viziuni stiintifice riguros structurate cu privire la obiectivele, continuturile si tehnologiile educationale in scoala contemporana. Este ? experienta de pionierat pentru R. Moldova si cu atit mai mult ne bucuram pentru autorii care au realizat-o, deoarece demersul educational si stiintific performant readuc si dezvolta in actualitatea scolara valorile fundamentale ale umanitatii si pe cele nationale, le traduc in termeni de actiuni educationale proiectate.

Conceput sa raspunda imperativelor venite dinspre experienta scolara, cuirriculum-ul liceal are si ? valoare culturala, stiintifica si educationala imanenta proprie, ca si ? valoare prescriptiva si proiectiva pe coordonatele careia se inscriu aspiratiile legate de invatamintul liceal - satisfacerea trebuintelor vocationale pentru instruire si formare, dezvoltarea intelectuala si spirituala in ritm propriu, asigurarea unei instruiri diferentiate si a unui trunchi comun pentru formarea culturala generala, cresterea rolului comunitatii scolare in stabilirea registrului instruirii vocationale etc. - toate acestea urmind sa produca un nou liceu si ? noua scoala in care elevii, profesorii si parintii sa devina asociatii ideii de libertate in educatie.

Diversificat sub aspect cultural, inglobind ideea de multiculturalitate in educatie, curriculum-ul liceal este totodata si un instrument institutional important de unificare conceptuala a invatamintului in R. Moldova, prin intermediul si in interiorul caruia tineretul studios - iar printr-un demers colateral, cadrele didactice si parintii - se formeaza ca cetateni ai aceleiasi patrii, indiferent de limba de instruire, cultura si tara de origine. Deschiderea multiculturala si intemeierea curriculum-ului pe conceptul invatamintului formativ, agreat in mod firesc de statele cu ? democratie dezvoltata, sporeste speranta de integrare oportuna si eficienta a invatamantului din R. Moldova in sistemul de valori al civilizatiei europene, din care poporul nostru face parte prin unitatea de spatiu si istorie, pastrindu-si si imbogatindu-si filonul congenital al identitatii sale nationale.

Anatol GREMALSCHI Ministrul Educatiei si Stiintei

Reperele conceptuale ale curriculum-ului liceal

Reforma curriculara este componenta centrala si, totodata, garantia reusitei reformei globale ? invatamintului national.

Reforma isi propune sa marcheze desprinderea definitiva a invatamintului nostru de modelul uniform si rigid al perioadei depasite.

Reforma este proiectata sa raspunda in mod adecvat la schimbarile si provocarile fara precedent pe care le rezerva secolul urmator elevilor aflati actualmente in scoala. Din acest motiv, renovarile structurale din domeniul curricular sunt vazute la ora actuala ca elemente de generare si de dinamizare a tuturor celorlalte componente ale reformei.

Structura si componentele Curriculum-ului National

Prezentare dupa: Proiectarea curriculum-ului de baza. Ghid metodologic. A. Crisan, V. Gutu, 1997, si Curriculum de baza. Documente reglatoare, grup de autori, 1997.

Curriculum-ul National in R. Moldova reprezinta ansamblul experientelor de invatare prin care scoala asigura realizarea finalitatilor invatamintului, propuse de catre Legea invatamintului.

Curriculum-ul National este flexibil si deschis, fiind in masura sa ofere fiecarui tinar sanse egale si reale pentru identificarea si valorificarea deplina a propriilor posibilitati.

in Republica Moldova Curriculum-ul National include urmatoarele componente:

1. Curriculum-ul de baza: documente reglatoare inglobind acei indici care prin natura lor asigura coerenta procesului de invatamint si a rezultatelor instruirii si in baza carora se elaboreaza celelalte componente ale paradigmei curriculare.

Curriculum-ul de baza include:

- Obiectivele educationale generale ale sistemului de invatamint

- Obiectivele generale transdisciplinare

- Obiectivele pe trepte si niveluri educationale

- Obiectivele pe arii curriculare

- Obiectivele generale ale disciplinelor scolare

- Planul de invatamint de baza (planul cadru)

- Standardele curriculare (in curs de elaborare)

2. Curriculum-ul pe discipline cuprinde:

- Conceptia disciplinei

- Obiectivele generale ale disciplinei

- Obiectivele-cadru

- Obiectivele de referinta pe clase

- Continuturile invatarii

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Psihopedagogie.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
13 pagini
Imagini extrase:
13 imagini
Nr cuvinte:
6 872 cuvinte
Nr caractere:
40 452 caractere
Marime:
326.95KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Pedagogie
Tag-uri:
educatie, persoane, studii
Predat:
la facultate
Materie:
Pedagogie
Profesorului:
Andrei Gheorghe
Sus!