Previzualizare curs:

Extras din curs:

1. PEDAGOGIA – ŞTIINŢĂ FUNDAMENTALĂ A EDUCAŢIEI

1.1. Obiectul de studiu al pedagogiei

1.2. Sistemul ştiinţelor educaţiei

1.3. Relaţia pedagogiei cu alte ştiinţe

1.4. Cercetarea pedagogică

1.1. Obiectul de studiu al pedagogiei

Din punct de vedere etimologic, termenul pedagogie, provine din grecescul „paidagogia” care înseamnă „a conduce copilul” (pais, paidos = copil, agoge = a conduce). Semnificaţia cuvântului era aceea de a conduce copilul, de a-l creşte şi de a-l forma. Un alt termen grecesc provenit din aceeaşi rădăcină lingvistică „paidagogos” definea sclavul care avea sarcina de a conduce copilul la şcoală.

Pornind de la sensul etimologic se observă că termenul de pedagogie a evoluat în timp, astfel încât astăzi definim pedagogia ca fiind ştiinţa care are ca obiect de studiu educaţia.

Educaţia ca proces social de iniţiere a copilului şi de modelare a personalităţii lui a apărut o dată cu societatea umană iar pedagogia ca reflecţie sistematică asupra educaţiei a apărut mai târziu.

Pedagogia studiază esenţa şi trăsăturile fenomenului educaţional, scopul şi sarcinile educaţiei, valoarea şi limitele ei, conţinutul, principiile, metodele şi formele de desfăşurare a proceselor educaţionale (Cucoş, 1998, p. 20).

Statutul de ştiinţă al pedagogiei este argumentat prin îndeplinirea următoarelor condiţii:

• are un obiect de studiu bine delimitat (fenomenul educaţional);

• are metode specifice de cercetare şi investigare (observaţia, experimentul, studiul de caz, testele etc.);

• are legi şi principii (care fundamentează ştiinţa educaţiei);

• are un sistem conceptual (care cuprinde acţiunile, procesele, fenomenele pe care le studiază);

• are o finalitate precisă (îmbunătăţirea calitativă a tuturor activităţilor implicate în educaţie).

Statutul pedagogiei de ştiinţă a educaţiei scoate în evidenţă complexitatea obiectului de cercetare al acesteia care este activitatea de formare şi dezvoltare permanentă a personalităţii umane.

Din punct de vedere epistemologic (a teoriei cunoaşterii ştiinţifice), pedagogia este:

• ştiinţă umană (alături de economie, antropologie, geografie, etnologie, istorie, politologie, psihologie, filosofie, care au ca obiect de cercetare activitatea umană);

• ştiinţă socială (alături de sociologie, etnologie, antropologie socială, demografie, psihologie socială, care studiază comunitatea umană la nivel macrostructural şi microstructural);

• ştiinţă a comunicării (alături de filologie, lingvistică, semiologie, care analizează raporturile de informare şi de formare realizabile în diverse contexte socioumane) (Cristea, 2000, p. 281).

Şi din perspectivă istorică, pedagogia se înscrie în liniile generale de evoluţie a ştiinţei, parcurgând următoarele etape:

• pedagogia populară; în această etapă experienţa educativă de la nivelul comunităţilor era sintetizată într-un ansamblu de proverbe, informaţii empirice, reguli care, deşi nu erau structurate teoretic, aveau o valoare recunoscută;

• pedagogia filosofică; o lungă perioadă de timp pedagogia s-a bazat pe reflecţia şi deducţia filosofică, sistemele pedagogice fiind incluse în sistemele filosofice s-au purtând amprenta acestora;

• pedagogia experimentală s-a dezvoltat în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, când deducţia a fost înlocuită cu metoda experimentală (observarea sistematică a acţiunilor educaţionale, urmată de analiza şi interpretarea datelor obţinute);

• pedagogia ştiinţifică bazată pe cercetarea fenomenelor educaţioanle, cercetare care în ultima perioadă de timp a dobândit tot mai mult un caracter interdisciplinar.

Pe lângă statutul de ştiinţă pedagogia a fost considerată şi artă. Statutul de artă poate fi atribuit educaţiei şi nu pedagogiei. Educaţia realizată de cele mai talentate şi competente cadre didactice poate deveni artă, arta didactică. Educatorul este un artist în momentul în care, desfăşurând actul educaţional dovedeşte capacitatea de adaptare a activităţii educaţionale la cele mai diverse situaţii. Astfel, poate fi argumentată afirmaţia unor specialişti care consideră că nu se pot oferi soluţii sau reţete pedagogice pentru diferite situaţii. Soluţia pedagogică constă în intervenţia educativă realizată în concordanţă cu contextul educaţional respectiv, având ca finalitate rezolvarea situaţiei-problemă.

1.2. Sistemul ştiinţelor educaţiei

Pedagogia contemporană, ca şi alte ştiinţe (chimia, matematica, biologia etc.) cuprinde un ansamblu de ramuri sau ştiinţe ale educaţiei. Sistemul ştiinţelor educaţiei include disciplinele teoretice şi practice care studiază activitatea de formare şi dezvoltare permanentă a personalităţii umane, prin strategii şi mijloace de cercetare specifice. Pedagogia ca ştiinţă fundamentală şi specifică educaţiei sintetizează rezultatele obţinute în acest domeniu în urma diverselor demersuri realizate.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Pedagogie
    • Pedagogie I.doc
    • Pedagogie II.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
2 fisiere
Pagini (total):
72 pagini
Imagini extrase:
72 imagini
Nr cuvinte:
30 270 cuvinte
Nr caractere:
177 118 caractere
Marime:
130.54KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Pedagogie
Predat:
la facultate
Materie:
Pedagogie
Sus!