Previzualizare curs:

Extras din curs:

Consilierea psohopedagogica poate fi definita ca fiind un proces prin care grupul de elevi poate fi omogenizat si influentat cu scopul de a preveni situatiile de criza. În acest sens, rolul consilierii este unul proactiv, adica urmareste dezvoltarea personala, educationala si sociala a elevilor.

Consilierea scolara, ca proces intensiv de acordare a asistentei psihopedagogice elevilor, are la baza legatura dintre familie – copil – scoala. Pentru desfasurarea unei educatii eficiente si pentru optimizarea personalitatii copilului, aceasta legatura trebuie sa fie constanta si armonioasa. Cu alte cuvinte, dezvoltarea armonioasa a personalitatii copilului, înlaturarea sau ameliorarea comportamentelor dezadaptative care pot sa apara în cadrul acestui proces, cer cu necesitate o activitate sistematica de consiliere si asistenta psihopedagogica la nivelul individului si al grupurilor scolare. Importanta deosebita a actiunilor consilierii psihopedagogice este direct proportionala cu valoarea pe care o are pentru scoala procesul de adaptare al copilului la activitatile educative, de instruire, sociale.

În sens larg, consilierea este o actiune complexa prin care se urmareste sugerarea modului în care se poate proceda într-o situatie data (de criza) sau în general în viata cotidiana. Consilierea reprezinta o relatie ce are în centrul sau un set de principii si se caracterizeaza prin aplicarea uneia sau mai multor teorii psihologice. În cadrul relatiei de consiliere trebuie sa existe deprinderi de comunicare la preocuparile intime ale subiectului, la problemele si aspiratiile lui.

Scopurile consilierii psihopedagogice se refera la:

- Consolidarea unei stari de sanatate fizica si psihica atât în cadrul clasei de elevi cât si a fiecarui elev în parte.

- Învatarea de catre elevi a unor comportamente adaptabile din punct de vedere scolar si social.

- Învatarea unor deprinderi relationale care sa-l determine pe copil sa se adapteze la scoala, familie, societate.

- Sprijinirea elevului în procesul de orientare scolara si profesionala.

În prezent, în tara noastra exista centre de asistenta psihopedagogica care desfasoara mai multe activitati, si anume:

- Consilierea elevilor, a parintilor si a cadrelor didactice în probleme legate de scoala.

- Realizarea unui program în sensul orientarii elevului în cariera, inclusiv cei din mediul rural sau pentru elevii aflati în situatie de dezavantaj cultural sau material.

- Informarea cu privire la dinamica profesiilor la nivel judetean si national.

Consiliere – psihoterapie

The British Association for Counseling, fondata în 1977, propune o definitie a consilierii: „Consilierea este utilizarea priceputa si principala a relatiei interpersonale pentru a facilita auto-cunoasterea, acceptarea emotionala si maturizarea, dezvoltarea optima a resurselor personale. Scopul general este acela de a furniza ocazia de a lucra în directia unei vieti mai satisfacatoare si pline de resurse. Relatiile de consiliere variaza în functie de cerere, dar pot fi centrate pe aspecte ale dezvoltarii, pe formularea si rezolvarea unor probleme specifice, luarea de decizii, controlul starilor de criza, dezvoltarea unui insight (constientizare) personal, pe lucrul asupra trairilor afective sau a conflictelor interne, ori pe îmbunatatirea relatiilor cu ceilalti” (B.A.C., 1989, cf. Dafinoiu, I., 2000, p. 19).

Definitia psihoterapiei în literatura de specialitate din România este data de G. Ionescu. El spune ca psihoterapia este „o forma de tratament psihologic structurata în tehnici si metode, aplicata în mod deliberat, în grup sau individualizat, de catre un terapeut specializat,

- omului sanatos aflat în dificultate, caruia îi confera un confort moral si o mai buna sanatate, pe care îl ajuta spre o mai buna integrare;

- celui cu dificultati de relationare;

- celui suferind somatic, pe care îl conduce spre alinare;

- sau celui alienat, caruia îi dezvolta capacitatea de orientare în viata si resocializare” (G. Ionescu, 1990, p. 24).

Exista afirmatia ca terapeutii lucreaza cu tulburari mult mai serioase, tulburari clinice diagnosticate psihiatric.

Observații:

curs complet fara lipsuri

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Pedagogie.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
9.3/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
24 pagini
Imagini extrase:
24 imagini
Nr cuvinte:
13 253 cuvinte
Nr caractere:
71 800 caractere
Marime:
58.31KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Pedagogie
Predat:
la facultate
Materie:
Pedagogie
Profesorului:
Barbu Ion
Sus!