Managementul Clasei de Elevi

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Cap.1. Managementul clasei de elevi

1.1.Delimitari conceptuale

Intalnim o multitudine de definitii pentru termenul de management. Etimologia acestui termen provine din latinescul „manus” care inseamna mana, conducere, strunirea cailor, pilotare. Verbul englezesc „to manage” are urmatoarele sensuri: a administra, a tine un cal in frau, a duce la bun sfarsit, a trata cu indulgenta. (Iucu, R., 2000, p.31).

Managementul, ca proces, este definit ca totaltea eforturilor de gândire şi acţiuni prin care echipa managerială realizează diagnoza, planificarea şi decizia, organizarea, coordonarea şi controlul procesului de transformare succesivă a resurselor informaţionale, financiare şi materiale, cu implicarea resurselor umane, în scopul atingerii obiectivului strategic al organizaţiei într-o măsură acţională eficace (cu economie de timp) şi eficientă (cu câştig maxim şi efort minim).

Managementul urmareste, in aceeasi masura, conducerea şi organizarea şi presupune un efort conştient, metodic şi ştiinţific, pentru a studia şi realiza condiţiile de funcţionare.

Managementul este procesul prin care un grup cooperativ orientează activităţile către scopuri comune. Managementul, ca proces, indeplineste mai multe functii: de preveziune, organizare, antrenare–reglare, coordonare, control – evaluare.

Managementul pedagogic (educaţional) a fost definit ca ştiinţa si arta de a pregati resursele umane, de a determina formarea unor personalităţi conform anumitor finalităţi recunoscute si acceptate, atat la nivel individual, cat si social. (Jinga, I., 1998). Managementul pedagogic este acea stiinta pedagogica agajata in “studiul evenimentelor care intervin in decizia organizarii unei activitati pedagogice determinate si in gestiunea programelor educative” (Cristea, S., apud. De Landsheere, Gilbert, 1992, pag.185). Managementul pedagogic impune trei categorii de functii:

a. functia de planificare-organizare a sistemului de invatamant;

b. functia de orientare-indrumare metodologica a procesului de invatamant;

c. functia de reglare-autoreglare a sistemului si a procesului de invatamant.

(Cristea, S., 1998, p.277)

Managementul organizatiei scolare desemneaza activitatea de conducere globala si strategica a activitatii instructive educative, realizata la nivelul unitatii de baza a sistemului de invatamant (ciclul preprimar, ciclul primar, ciclul gimnazial, ciclul liceal, universitate). Managementul organizatiei scolare utilizeaza diferite tipuri de strategii, functie de specificul colectivelor didactice si de elevi si de nevoile comunitatii educative locale. Impactul sau la nivelul culturii societatii este dependent de urmatoarele functii (Cristea, S., 1998, p.298-299):

a. orientarea organizatiei scolare spre obiective globale, ce pot fi supuse evaluarii calitative conform cerinteleor de functionare ale sistemului;

b. organizarea procesului de invatamant in sensul valorificarii optime a resurselor existente;

c. indrumarea, din perspective metodologica, a personalului didactic conform exigentelor functionale ale managementului educatiei;

d. administrarea institutiei in concordanta cu exigentele functionale ale invatamantului inovator, adaptabil la transformarile ce apar la nivel social.

Managementul clasei de elevi delimiteaza domeniul de cercetare în ştiinţele educaţiei care studiază atât perspectivele de abordare ale clasei de elevi (didactică si psihosocială) cât şi structurile dimensionale ale acesteia (ergonomică, psihologică, psihosocială, normativă, relaţională, operaţională şi creativă ) în scopul facilitării intervenţiilor cadrelor didactice în situaţii de criză„microeducaţională”(indisciplina, violenţa, non-implicare ) şi a evitării consecinţelor negative ale acestora, prin exerci ţiul microdeciziilor educaţionale (Iucu, R., 2000).

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Managementul Clasei de Elevi.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
36 pagini
Imagini extrase:
36 imagini
Nr cuvinte:
10 985 cuvinte
Nr caractere:
61 617 caractere
Marime:
56.55KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Pedagogie
Predat:
la facultate
Materie:
Pedagogie
Profesorului:
Miloranca Suici
Sus!