Managementul Clasei de Elevi

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Disciplina Managementul clasei de elevi (MCE) face parte din programul de pregătire a personalului didactic şi vizează cunoaşterea conceptelor de bază, a componentelor structural- sistemice şi dinamice ale managementului clasei.

În raport cu dimensiunile teoretice, cursurile vizează familiarizarea cu problemele fundamentale ale managementului abordate de diferite şcoli şi orientări manageriale, structura dimensională a MCE, profesorul - manager, activităţi manageriale în contextul clasei de elevi, situaţiile de criză educaţională.

Din perspectivă practică, seminariile vizează formarea competenţelor de organizare a spaţiului instructiv-educativ şi de intervenţie în situaţii de criză educaţională. În sprijinul constituirii unei cât mai bune relaţii între dimensiunile teoretice şi cele practice, cele două anexe oferă „tehnologia” cunoaşterii şi intervenţiei psihosociale asupra colectivului de elevi.

Competenţe vizate prin cursuri şi seminarii

• cunoaşterea diverselor unghiuri de abordare ale procesului de învăţământ, formele, structurile principale ale acestuia şi relaţiile dintre acestea din perspectiva managementului clasei de elevi;

• utilizarea paradigmelor explicative ale managementului clasei de elevi la construirea unor situaţii instructiv-educative pe baza procedurilor învăţate, la diverse teme de specialitate;

• descrierea modului de utilizare a diverselor strategii specifice în practica şcolară pe baza cunoaşterii paradigmelor managementului clasei de elevi;

• identificarea principalelor strategii de intervenţie în situaţiile de criză educaţională;

• utilizarea unor structuri organizationale variate şi flexibile de individualizare în clasa de elevi;

• exploatarea funcţiilor şi a rolurilor manageriale în procesele sociorelaţionale (interacţiuni) ale clasei de elevi;

• implicarea în dezvoltarea instituţională şi în promovarea inovaţiilor în procesul de învăţământ;

• participarea la propria dezvoltare profesională şi la definirea unui stil propriu de învăţare.

Obiective:

După ce vor studia această disciplină cursanţii vor putea:

• să stabilească specificitatea abordării manageriale în procesul de învăţământ;

• să opereze cu conceptele specifice temei: planificare, organizare, coordonare, control, evaluare, decizie, intervenţie, situaţie de criză, gestionarea situaţiilor de criză educaţională;

• să descrie principalele dimensiuni ale managementului clasei de elevi în condiţiile activităţii educaţionale concrete;

• să identifice situaţiile de criză educaţională încă din faza incipientă, ordonându-le şi clasificându-le în funcţie de specificitatea acestora;

• să determine soluţiile pertinente pentru diferitele situaţii de criză educaţională;

• să evalueze avantajele şi limitele unor decizii de intervenţie în situaţii educaţionale specifice.

I. MANAGEMENTUL CLASEI DE ELEVI - O ALTERNATIVĂ SAU O COMPLETARE A ACTIVITĂŢII DIDACTICE ?

1.1. Termenul de management

MANAGEMENTUL poate fi definit ca un proces în care oamenii aflaţi în poziţii de conducere într-o organizaţie dirijează direct şi influenţează activităţile altor persoane din organizaţie cu scopul de a eficientiza produsele relevante şi/sau serviciile în ordinea nevoilor clienţilor cu scopul de a atinge obiectivele instituţiei.

Dex: 1.Activitatea şi arta de a conduce. 2.Ansamblul activităţilor de organizare, de conducere si de gestiune a întreprinderilor. 3.Stiinta si tehnica organizarii si conducerii unei întreprinderi.”

Nodex: 1.Ansamblul activitatilor de organizare, conducere si gestiune a întreprinderilor 2.Stiinta organizarii si conducerii întreprinderilor.”

Wikipedia Encyclopedy: (din franceza veche ménagement arta conducerii, a dirijarii, din lat. manu agere “a conduce cu mâinile”) caracterizeaza procesele de a conduce sau dirija parti sau o întreaga organizatie, începând cu afacerea, continuând cu restructurarile prin manipularea resurselor (umane, financiare, materiale, intlectuale sau intangibile).

La începutul secolului al XX-lea, Mary Parker Follett definea managemetul ca „arta de a obtine lucruri prin intermediul oamenilor.”

1.2. Orientări şi şcoli manageriale

1.2.1. Management clasic

Din punctul de vedere al unui management clasic, managerul este orientat pe efcienta activitatii. El în general se focalizeaza pe patru functii: planificarea, organizarea, conducerea şi controlul.

- Planificarea reprezenta anticiparea modalitatii prin care se pot atinge scopurile.

- Organizarea reprezinta modalitatea de a crea în interiorul ogranizatiei structurile necesare pentru finalizarea activitatilor proiectate si pentru obtinerea rezultatelor scontate. Astfel, în interiorul organizatiei sunt create relatiile dintre angajati si manager prin care activitatea sa se poata desfasura eficient de la început si pâna la finalizarea sa.

- Conducerea (leading) implica comunicarea cu angajatii si motivarea acestora, astfel încât sa poata fi atinse obiectivele organizatiei.

- Controlul este procesul prin care sunt urmarite rezultatele activitatii, performantele interveninduse cu scop corectiv. În cazul acestui proces rolul managerului este de a stabili niste standarde de eficienta, de a le urmari si de a corecta orice deviatie de la acestea. De asemenea, în cazul în care este necesar, managerul poate interveni si în modificarea standardelor, în cazul în care considera ca acestea nu sunt cele mai bune din perspectiva rezultatelor

1.2.2. Modelul behaviorist

Din punctul de vedere al modelului behaviorist managementul este privit în special din perspectiva rolurilor pe care trebuie sa le joace managerul si relatiilor în interiorul organizatiei. Astfel putem urmari rolul de reprezentant al insituţiei, rolul de lider şi rolul de a crea şi menţine legături iner-instituţionale.

Observații:

Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava

Departamentul pentru Pregătirea Personalului Didactic

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Managementul Clasei de Elevi.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
9/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
84 pagini
Imagini extrase:
84 imagini
Nr cuvinte:
33 095 cuvinte
Nr caractere:
184 448 caractere
Marime:
686.03KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Pedagogie
Predat:
la facultate
Materie:
Pedagogie
Sus!