Educație, calitate, excelență

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Program de formare continua

”EDUCATIE, CALITATE, EXCELENTA”

III.Principii şi indicatori ai calităţii.Autoevaluarea şi evaluarea externă a şcolii

1.Asigurarea calităţii în unităţile şi instituţiile de învăţământ preuniversitar

Avem nevoie în România de calitate în educaţie? De ce?

Unităţile de învăţământ au nevoie de calitate în educaţie pentru:

• A face faţă concurenţei din mediul educaţional, în condiţiile finanţării per elev, impuse de procesul de descentralizare;

• A se bucura de prestigiu în plan local, regional, naţional, european;

• A obţine un scor favorabil la compararea cu alte unităţi de învăţământ din aceeasi categorie;

• A revigora încrederea în scoala si în educaţia din România, ca mijloc de promovare socială.

Cadrele diactice trebuie să genereze educaţie de calitate pentru:

• A-si consolida recunoasterea socială si statusul profesional;

• A obţine un salariu mai bun;

• A se bucura de încrederea elevilor si părinţilor;

• A revigora în România valoarea „respect”.

Elevii au nevoie de calitate în educaţie pentru:

• A juca, prin competenţele obţinute, un rol activ pe piaţa forţei de muncă;

• A selecta instituţia de învăţământ potrivită si a candida cu succes pentru continuarea studiilor;

• A se integra cu succes în societatea cunoasterii si a face faţă schimbării.

Părinţii au nevoie de calitate în educaţie pentru:

• A avea încredere că scoala aleasă determină progresul copiilor lor;

• A fi siguri că educaţia oferită este relevantă pentru viitorul copiilor lor;

• A nu fi nevoiţi să recurgă la meditaţii si la alte forme de pregătire suplimentară a copiilor lor.

Construirea sistemului de management al calitatii educatiei va trebui sa porneasca de la o serie de principii directoare care vor fundamenta criterii, standarde, indicatori si proceduri specifice.Exista, deja, astfel de seturi de principii elaborate la nivel international (cum ar fi cele propuse de Organizatia Internationala pentru Standardizare – ISO - sau de Fundatia Europeana pentru Managementul Calitatii – EFQM) si national (cum ar fi cele promovate în Spania)

Având în vedere ca în sistemul românesc de învatamânt nu exista un astfel de set de principii oficial asumate, Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar a propus următoarele principii:

a)Educaţia de calitate este centarată pe clienţii şi beneficiarii servicilor educaţionale.Toate organizatiile depind de clientii lor si, ca atare, trebuie sa le înteleaga nevoile curente si de viitor, trebuie sa le îndeplineasca cererile si sa le depaseasca asteptarile.

b)Educaţia de calitate este oferită de instituţii responsabile. Responsabilitatea sociala devine fundamentul managementului calitatii la nivelul organizatiei scolare. Toate institutiile de educatie, indiferent de statutul lor juridic, vor fi raspunzatoare, în mod public, pentru calitatea serviciilor educationale oferite, iar statul, prin institutiile abilitate de lege, este garantul calitatii educatiei oferite prin sistemul national de învatamânt.

c)Educaţia de calitate este orientată pe rezultate. Rezultatele, întelese în termeni de “valoare adaugata” si de “valoare creata” sunt cele care definesc, cel mai bine, calitatea si excelenta.

d)Educaţia de calitate respectă autonomia individuală şi are la bază autonomia instituţională. Educaţia, la toate nivelurile şi prin toate formele, va urmari dezvoltarea autonomiei individuale, a capacitatii de a lua decizii pertinente. Institutiile de educatie se vor bucura de o autonomie sporita în elaborarea unei oferte educationale adecvate nevoilor individuale si comunitare, autonomie corespunzatoare cresterii raspunderii acestor

institutii pentru calitatea ofertei educationale.

e)Educaţia de calitatea este promovată de lideri educaţionali.Liderii sunt cei care asigura unitatea si continuitatea scopurilor si a directiilor dedezvoltare a organizatiei, ei creând si mentinând mediul propice pentru participarea tuturor celor interesati la decizie si pentru realizarea obiectivelor organizationale.

f)Educaţia de calitate asigură participarea actorilor educaţionali şi valorizează resursa umană.Oamenii sunt esenţa oricărei organizaţii.De implicarea lor si de dezvoltarea lor profesionala depinde modul în care îsi folosesc competentele în beneficiul organizatiei.

g)Educaţia de calitate se realizează în dialog şi prin parteneriat cu institutii, organizatii, cu beneficiarii directi si indirecti de educatie. Sistemul de asigurare a calitatii nu este doar apanajul scolii, întreaga comunitate educationala fiind implicata în acest proces. Ca urmare, dialogul cu toti actorii educationali va fundamenta dezvoltarea educatiei la nivel naţional şi local.

h)Educaţia de calitate se bazează pe inovaţie şi diversificare.În interiorul cadrului legal existent, vor fi stimulate abordarile educationale inovative, originale si creative, aplicarea celor mai noi rezultate ale cercetarii în educatie si a noilor metode si tehnici de educatie si formare, introducerea noilor tehnologii de informare si comunicare etc.

i)Educaţia de calitate abordează procesul educaţional unitar, în mod sistemic. Un rezultat dorit nu poate fi atins decât daca activitatile si resursele necesare sunt abordate în mod unitar iar procesele derulate sunt gândite si manageriate în mod sistemic. Totodata, decizia educationala de calitate are la baza un sistem pertinent, credibil si transparent de indicatori.

j) Educaţia de calitate are ca obiectiv învăţarea permanentă şi îmbunătăţirea continuă a performantelor. Având în vedere ritmul schimbarilor sociale, învatarea permanenta si dezvoltarea continua devin principii fundamentale ale functionarii si dezvoltarii institutiilor scolare. Asigurarea calitatii va fi privita ca un proces de învatare individuala si institutionala, ea având ca scop identificarea ariilor de dezvoltare si orientarea dezvoltarii personale si institutionale în directii benefice pentru fiecare individ în parte, pentru comunitate, pentru societate în ansamblul ei.

k)Educaţia de calitate înţelege interdependenţa între furnizorii şi beneficiarii implicati în oferta de educatie. O organizatie si furnizorii ei sunt interdependenti iar avantajul reciproc întareste capacitatea institutionala de a crea valoare.

Primul pas în asigurarea calităţii îl reprezintă procesul de autorizare / acreditare / evaluare instituţională. Numai după ce instituţiile de educaţie îndeplinesc condiţiile minime de funcţionare putem începe să vorbim, cu adevărat, de calitate.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Educatie, Calitate, Excelenta.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
24 pagini
Imagini extrase:
24 imagini
Nr cuvinte:
10 026 cuvinte
Nr caractere:
61 807 caractere
Marime:
73.82KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Pedagogie
Predat:
la facultate
Materie:
Pedagogie
Profesorului:
Maria Guzu
Sus!