Educația și evoluția social-morală a personalității

Previzualizare curs:

Cuprins curs:

1. Argumente
2. Abordarea factorial-functionala in internalizarea
valorilor moral-umane; matrici.
2.1. Dezvoltarea rationamentului moral:
A. Conceptia lui J. Piaget asupra dezvoltarii morale
B. Conceptia lui L. Kohlberg asupra evolutiei rationarii morale
2.2. Variabilitatea in judecata morala
2.3. Asumarea de roluri si interactiunea sociala
2.4. Vinovatia si autoreglarea
2.5. Dirijarea morala si modelarea
2.6. Consistenta dezvoltarii morale
2.7. Valori promovate in stadiile enuntate de L. Kohlberg
2.8. Conceptia lui M. Swainson
2.9. Conceptia lui N. Bull
2.10. Conceptia lui G. Barnsley si W. Andrew

Extras din curs:

EDUCATIA SI EVOLUTIA SOCIAL-MORALA A PERSONALITATII

1. ARGUMENTE:

Obiectivul general al educatiei in toate institutiile scolare -educationale consta in internalizarea la elevi, tineri, studenti a valorilor socio-morale.

Apare deci problema invatamantului vazut din perspectiva socio-morala, scopul principal fiind organizarea, planificarea,si favorizarea deliberata a formarii constiintei, atitudinilor morale si a comportamentului moral. Procesul formarii la elevi a valorilor socio-morale cunoaste un semnificativ progres, dependent insa de gradul de dezvoltare a psihismului individului. Este limpede ca diferentele sunt evidente in planul formarii morale la 6ani, 10ani sau 16ani.

In evolutia psihismului copilului problema esentiala este cea a trecerii de la dimensiunea primitiva la cea etica. Comportamentul copilului este inca aproximativ instinctiv, formarea etica a personalitatii fiind inca la inceputuri. Formarea constiintei morale nu este suficienta si se impune prezenta unor norme morale, a certificarii unor norme care, cu timpul, se vor transforma intr-o convingere morala interioara care motiveaza. Aceasta faza succede celei a convingerilor morale, obiectivul final constituindu-l adoptarea de catre elevi a unui comportament etic si a valorilor fondate pe o constiinta morala si pe convingeri.

Intr-un astfel de comportament bazat pe valori morale se atinge stadiul in care elevul poate judeca moral si poate fi evaluat moral. Inceputurile acestei dezvoltari sunt legate de formarea obisnuintelor si modelelor morale simple si elementare, cu evolutii spre o conduita etica fondata pe valori interioare. Procesul este complex, atitudinile morale si vointa jucand un rol important.

Din punct de vedere psihologic evolutia si educatia morala, socio-morala ar putea fi analizata din punctul de vedere al urmatoarelor fenomene (L. Duric, 1991):

• habitudini (obisnuinte) morale elementare;

• constiinta morala;

• convingeri morale;

• comportament si conduita morala;

• expresiile vointei;

Achizitia sensurilor moralitatii nu este o problema usor de descifrat si aceasta pentru ca exista o multitudine de factori care actioneaza asupra comportamentelor elevilor. Raspunsurile la aceste probleme sunt deschise si se datoreaza:

1. dificultatilor in descrierea acestor fenomene cu o procesualitate aparte (J.Piaget, Kohlberg)

2. dificultatilor in intelegerea influentelor exercitate asupra modului de a rationa moral, de a desprinde legaturile intime dintre rationamentul moral si logica situatiei;

3. dificultatilor in identificarea legaturilor intime dintre aspectul cognitiv si cel moral in dezvoltarea personalitatii;

4. dificultatilor ce tin de logica mecanismelor ce actioneaza in sfera unor stari ale constiintei morale: vinovatie, rusine, culpabilitate.

5. dificultati in gradualizarea activitatilor educationale

2. Abordarea factorial-functionala in internalizarea valorilor

moral-umane; matrici

Din aceasta perspectiva este necesara o abordare factorial-functionala a problemei internalizarii valorilor moral-umane.

In acest sens putem identifica 3 matrici esentiale:

1. evolutia dezvoltarii morale este influentata de invatare, dar mai ales de continuturile invatarii precum si de existenta altor factori; credintele parintilor, metodele de convingere, dezvoltarea cognitiva a subiectului, valoarea socialului apropiat, oportunitatile pentru asumarea rolurilor, densitatea interrelatiilor sociale, consecintele actiunilor morale sau imorale.

2. inconsistenta dirijarii morale: printre factorii care influenteaza rationamentul si comportamentul moral se afla si tipul de actiune morala luat in considerare precum si circumstantele si modul de evaluare (cand acesti factori variaza oamenii gandesc si se comporta diferit);

3. dezvoltarea rationamentului moral. Tipul logic al persoanei implicat intr-o dilema morala se schimba cu varsta.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Educatia si Evolutia Social-Morala a Personalitatii.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
1 875 cuvinte
Nr caractere:
12 409 caractere
Marime:
11.76KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Pedagogie
Predat:
la facultate
Materie:
Pedagogie
Sus!