A treia copilărie

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Perioada dintre intrarea copilului in scoala si terminarea ciclului elementar este adesea descrisa fie ca un fel de sfirsit al copilariei, fie ca etapa de debut primar al adolescentei. Perioada scolara mica prezinta insa caracteristici importante si progrese in dezvolatarea psihica, din cauza ca procesul invatarii se constientizeaza ca atare, intens solicitat de institutia scolara care pentru acest nivel de dezvolatre psihica este obligatorie si gratuita in numeroase tari cu traditii culturale, dar si in tari in curs de dezvoltare. Invatarea devine tipul fundamental de activitate, mai ales datorita modificarilor oarecum radicale de conditionare a dezvoltarii psihice in ansamblul sau pe care le provoaca si ca urmare a dificultatilor pe care copilul le poate intimpina si depasi in mod independent.activitatea sdcolara va solicita intens activitatea intelectuala, copiluluio i se vor organiza si dezvolta strategii de invatare, i se va constientiza rolul atentiei si repetitiei, isi va forma deprinderi de scris-citit si calcul.

Scoala creeaza capacitati si strategii de invatare pentru toata viata si contribuie la dezvoltarea planului deliberativ avertizat al vietii interioare, la structurile identitatii si ale capacitatilor proprii, la dezvoltarea de aspiratii, la descoperirea vietii sociale. Scoala raspunde si dorintei copilului de a fi ca cei mari, ca si dorintei de realizare, de satisfacere si dezvoltare a curiozitatii cognitive a acestuia. Tot scoala creeaza virajul de mentalitate spre lumea realului complex. Aceasta virare solicita intens adaptarea, iar aceasta din urma intimpina la fiecare pas din viata scolara numeroase confruntari. Scoala impune modelele ei de viata, dar si modelele sociale de a gindi si actiona. Ea creeaza sentimente sociale si largeste viata interiora, cit si conditia de exprimare a acesteia.

Pentru copil, caracteristica cea mai sensibil diferita, odata cu intrarea in scoala, consta in neutralitatea afectiva a mediului scolar, fapt ce creeaza conditia cerintei de a cistiga independent un statut in colectiviatea clasei. El devine membru al unei colectivitati in care se constituie un nou climat afectiv, de recunoastere a autoritatii si raportul de reciprocitate. Treptat, activitatea scolara impima modificari in universul interior. Se destrama mitul copilariei si se dezvolta realismul conceptiei despre lume si viata in care actioneaza modele sociale noi de a gindi, simti, aspira.

CRESTEREA SI DEZVOLTAREA BIOFIZIOLOGICA

Procesul cresterii se tempereaza usor intre 6-7 ani, pentru a se intensifica ulterior. La 6 ani, au loc citeva procese implicate in crestere si dezvoltare. Dentitia provizorie incepe sa fie inlocuita cu dentitia permanenta. Fenomenul ca atare creeaza disconfort, modificari temporale ale vorbirii, dificultati de alimentare. Procesul de osificatie este intens la nivelul toracelui, al claviculelor ai al coloanei vertebrale. Dupa 7 ani este intensa osificarea la nivelul bazinului la fetite. Articulatiile se intaresc si ele. Creste volumul muschilor. Se dezvolta musculatura fina a miinii. Date fiind acestea toate, pozitiile incorecte in banca duc la deformari persistente. Servietele grele fac, de asemenea, deplasari de coloana.

Importante aspecte se contureaza in ceea ce priveste legaturile functionale nervoase. Dupa 6 ani se organizeaza legaturi functionale implicate in lectura si scriere, constituindu-se o largire mozaicala a zonelor limbajului. Mirosul se dezvolta la unii copii relativ diferentiat. La 8-10 ani, sensibilitatea fata de mirosurile civilizatiei contemporane se dezvolta. Copilul agreaza sapunurile cu miros placut, apa de toaleta, dar si mirosurile de benzina, uleiuri.

In ceea ce priveste indeminarea, creste forta musculara si se accentueaza caracterul de ambidextru, dar si extremele de stingaci si dreptaci se pun in evidenta, creind probleme in procesul scrierii. Scolarul mic este mai stingaci, rastoarna usor obiectele din jur. Somnul este relativ bun. Copilul este neglijent in ceea ce priveste imbracamintea. Toate aceste fenomene sunt legate de noul regim de viata care schimba accentele si dezvolta o noua repartitie a investigatiilor psihice.

DEZVOLTAREA PSIHICA GENERALA

In perioada celei de a treia copilarii , transformarile psihice se fac in mod aparent, lent, nespectacular. Prima schimbare care pune in evidenta este latura de orientare generala. Pe acest plan se face o parasire a intereselor evidente in perioada prescolara, ca desenul, modelajul. Din acest motiv, produsele scolarului mic in aceste domenii devin mai putin spontane pline de stersaturi . incep sa fie preferate biografiile, legendele. Lectiile de aritmetica sunt preferate la 7-8 ani fata de lectiile de stiintele naturii.

Interesul pentru film, cinematograf, televiziune devine mai clar. Dupa 9 ani, incep sa prezinte interes cartile cu povestiri, cu actiune palpitante. Tot in perioada miciiscolaritati se constituie un adevarat delir de colectionare. Micile colectii permit detasarea caracteristicilor diferentiale ale obiectelor asemanatoare. De altfel, copiii devin spre clasele a 3 si a 4 mici geografi, botanici, zoologi. O alta caracteristica pregnanta a acestei perioadei este aceea a unei mai mari atentii acordare jocului cu reguli in colectiv. Regula devine fenomen central.

Observații:

sunt descrise particularitatile copiilor intre varsta 6-11 ani

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • A Treia Copilarie.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
2 069 cuvinte
Nr caractere:
12 062 caractere
Marime:
16.61KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Pedagogie
Predat:
la facultate
Materie:
Pedagogie
Profesorului:
G.Farcas
Sus!