Previzualizare curs:

Extras din curs:

1.Generalitati. Clasificare.

Rulmentii sunt organe de masini complexe, utilizate pentru rezemarea pieselor care executa miscari de rotatie sau de oscilatie (arbori, roti dintate, role de cablu, mase rotative, etc.). Ei se compun, in general, din urmatoarele elemente : inelul interior si inelul exterior (la rulmentii radiali si radiali-axiali) (fig. 1 a. i, k), saibe de fus si saiba de carcasa (la rulmentii axiali, fig. 1j), corpurile de rulare si colivia.

Pe inele (sau pe saibe) sunt practicate caile de rulare, de-a lungul carora are loc deplasarea corpurilor de rulare (bile, role cilindrice, role conice sau role butoi). Colivia are rolul de a ghida si de a mentine corpurile de rulare la o distanta egala intre ele.

Fig. 1

Tipuri de rulmenti:

a – radiali cu bile;

b, c – radiali cu 4 puncte de contact ;

d, e, f – radiali cu role cilindrice;

g – radial-oscilant cu role butoi ;

h – radial-axial cu bile ;

i – radial-axial cu role conice ;

j – radial-axial cu bile cu simplu efect;

k – cu ace ;

Avantajele rulmentilor, ca organe de rezemere, in raport cu lagarele de alunecare sunt : gabarit axial mai redus, posibilitatea maririi preciziei de rotire a arborilor prin pretensionarea rulmentilor, ungerea mai simpla in multe situatii, in caxul ungerii cu ulei, intreruperea accidentala a unberii intr-un interval de timp relativ scazut, nu are consecinte atat de serioase ca in cazul lagarelor de alunecare (grilaj), pentru prelucrarea sarcinilor combinate (radiale si axiale) rezulta lagare mult mai simple decat in cazul uitlizarii lagarelor de alunecare.

Dezavantajele rulmentilor sunt: gabarit radial mai mare, sunt mai putin silentiosi, suprasarcinileprovoaca micsorarea a durabilitatii la impuritati.

Clasificarea rulmentilor este ilustrata in fig.2.

Fig. 2

Rulmentii radiali cu role cilindrice, fara umeri la unul din inele (fig.1d) precum si rulmentii de ace (fig. 1k) suporta numai sarcini pur radiale, iar rulmentii axiali cu bile (fig.1j) suporta numai sarcini pur axiale. Toti ceilalti rulmenti pot prelua sarcini combinate, fie cu sarcina radiala preponderenta (de exemplu, rulmenti radiali cu bile si cei cu role cu umeri la inele), fie cu cea axiala preponderenta (de exemplu, rulmenti cu 4 puncte de contact, fig. 1b si 1c).

2. Materiale pentru rulmenti

Pentru inelele rulmentului (sau saibe) si corpurile de rulare (bile sau role) se utilizeaza doua marci de oteluri rulmenti RUL 1 si RUL 2, care sunt oteluri cu crom (0.95 1.05℅Cr si 1.3 1.65℅Cr; apar deosebiri in ceea ce priveste continutul de mangan si siliciu).

Coliviile se construiesc din materiale si forme foarte variate. In majoritatea cazurilor ele se executa prin stantare din tabla de otel. Ele pot fi insa executate din material plin (colivii “masive”) din alama, otel, mase plastice.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Rulmenti.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Imagini extrase:
11 imagini
Nr cuvinte:
1 832 cuvinte
Nr caractere:
10 604 caractere
Marime:
473.33KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Organe de mașini
Predat:
la facultate
Materie:
Organe de mașini
Profesorului:
Luiza Daschievici
Sus!