Elemente constructive de mașini și aparate

Previzualizare curs:

Extras din curs:

De asemenea, în unele cazuri se asigura micsorarea temperaturii de functionare a talerului supapei de evacuare printr-o constructie cu gol interior (fig. 1.9, c), care se umple partial cu sodiu sau alte substante. Datorita încalzirii supapei, aceste substante se topesc, iar prin agitarea lor la deplasarile supapei asigura egalizarea temperaturii supapei, evitînd supraîncalzirea talerului.

Unele elemente dimensionale ale supapei sînt date în tabelul 1.1.

Tabelul 1.1 Elemente dimensionale ale supapei

Dimensiunea caracteristica Relatia

Diametrul mare al talerului d:

— pentru supapa de admisiune

— pentru supapa de evacuare

Diametrul canalului dc

Lungimea fatetei b

Grosimea talerului t

Raza de racordare la tija rg

Diametrul tijei 8:

— supapa actionata indirect

— supapa actionata direct"

Lungimea supapei l

înaltimea maxima de ridicare hmax (0,42-0,50)2)*

(0,40-0,45(2) 0,865 d

(0,05-0,12)tfc (0,08-0,12)^ (0,25-0,35)di

(0,16-0,26)^ (0,16-0,25)rfe (2,50-3,50)d„ (0,18-0,30)dc

Pentru a se realiza o uzura uniforma a supapei si a scaunului, pre¬cum si pentru uniformizarea temperaturii, s-au introdus în ansamblul fixarii arcului de supapa diverse sisteme care sa determine rotirea supa¬pei în timpul functionarii.

Ghidul supapei are rolul de a conduce supapele în miscarea lor alter¬nativa si totodata de a Usura racirea acestora; are forma unor bucse (v. fig. 1.7) confectionate din fonta cenusie sau bronz, care se preseaza

sau se freteaza în corpul chiulasei (strîngerea este de 0,003 ... 0,005 din diametrul exterior).

Jocul dintre tija supapei si ghid, pentru a usura evacuarea caldurii, trebuie redus la minim, fara însa a determina aparitia gripajelor (se accepta ja=0,005 ... 0,01 mm pentru admisiune si ;'ei)-=0,008 . . . 0,012 mm pentru evacuare), .

Scaunul supapei poate fi alezat direct în chiulasa, pentru chiulase din fonta, sau poate fi o piesa separata în forma de inel, care se freteaza în cazul chiulaselor din aliaje de aluminiu. Strîngerea variaza în limitele 0,045... 0,155 mm.

Materialele utilizate la confectionarea scaunului sînt fonta speciala refractara, bronz de aluminiu, otel refractar, caracterizate prin rezistenta mare la coroziune si duritate ridicata la temperaturi înalte.

Prin depunerea unui strat de stelit pe suprafata conica a scaunului, durabilitatea sa creste de 3—4 ori.

Arcurile de supapa mentin supapa pe scaun mai ales în cursul proce¬selor de schimbare a gazelor si preiau forta de inertie care ar perturba legatura dintre cama si supapa.

Arcurile de supapa cel mai frecvent utilizate sînt arcurile spirale cilindrice sau tronconice cu pas constant sau variabil (fig. 1.10, a), con¬fectionate din sîrma de otel aliat cu Cr, V, Ni, Mn, avînd 7 si 14 spire. Pentru a micsora dimensiunile arcurilor, se monteaza doua sau, mai rar, trei arcuri concentrice.

La unele constructii se folosesc arcuri de încovdiere sau arcuri bara de torsiune, permitînd micsorarea lungimii tijei supapei (fig. 10, b, c).

La motoarele de turatie foarte ridicata, pentru a preveni desprin¬derea supapei de pe cama în functionare, se utilizeaza comanda supapei fara arcuri cu doua came (comanda desmodromica).

Fixarea arcurilor la capul tijei supapei se poate realiza prin proce¬

deele reprezentate în figura 1.11. r ' >•

Asamblarea discului de fixare a arcului pe coada supapei se poate realiza prin semiconuri de fixare (fig. 1.11, a, o), prin stifturi (fig. 1.11, c),

Fig. 1.11. Fixarea arcului.

sau, în cazul actionarii directe a supapelor, prin însurubare si asigurare cu ajutorul unor sigurante (fig. 1.11, d, e).

1.1.3.2. Constructia organelor de actionare a supapei

Miscarea comandata de camele arborelui cu came se transmite la supape, prin intermediul unui lant de organe.

Arborele de distributie 1 (fig. 1.12) are functia de a asigura comanda deschiderii si închiderii supapelor, putind actiona în acelasi timp si alte organe, ca: pompa de ulei, ruptorul-distribuitor si pompa de benzina. El se sprijina în bloc-carter pe fusurile a între care se gasesc camele de admisie Ca, camele de evacuare Ce, dantura b pentru antrenarea altor organe si excentricul pompei de benzina d.

Arborele se executa prin turnare din fonta sau prin forjare din otel.

Suprafetele active ale camelor si fusurilor se trateaza termic pentru marirea duritatii, înainte de operatiile de rectificare finale.

Observații:

curs predat la facultatea de ingineria materialelor si mecatronica, la materia elemente costructive de masini si aparate.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Elemente Constructive de Masini si Aparate.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
6.4/10 (9 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
28 pagini
Imagini extrase:
27 imagini
Nr cuvinte:
8 349 cuvinte
Nr caractere:
43 899 caractere
Marime:
776.35KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Organe de mașini
Predat:
la facultate
Materie:
Organe de mașini
Profesorului:
Stan Ilie
Sus!