Obținerea Undelor Coerente Franje Nelocalizate și Franje Localizate

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Interferenta nu se poate obtine daca undele provin de la surse diferite sau de la puncte diferite ale unei surse extinse, deoarece undele elementare emise de dipolii surselor nu sunt coerente.

8.1.1. Interferenta nelocalizata

O cale de obtinere a undelor coerente este divizarea frontului unei unde emise de o sursa punctiforma (pe baza principiului Huygens - Fresnel); daca cele doua unde secundare provenite din divizarea undei intiale se suprapun, se produce interferenta stationara, deoarece, desi fiecare in parte este o unda necoerenta, ele sunt coerente relativ una fata de cealalta.

Pentru obtinerea undelor coerente prin divizarea frontului de unda se folosesc diferite dispozitive, dintre care, cel mai cunoscut este dispozitivul lui Young.

1. Dispozitivul Young

Acest dispozitiv este format (figura 8.4) dintr-un paravan P, prevazut cu doua fante paralele, foarte inguste, situate la o distanta foarte mica (~ 1 mm) una de cealalta. La iluminarea paravanului de la sursa S, cele doua fante devin surse secundare de lumina, undele emise (coerente) interfera in tot spatiul din dreapta paravanului, rezultatul acestei interferente putand fi observat pe un ecran E, paralel cu paravanul, situat la o distanta D, de ordinul a 1 m de acesta. Daca distanta dintre fante este 2l, interfranja are o valoare data de relatia (8.12).

Obtinerea de fante

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Obtinerea Undelor Coerente Franje Nelocalizate si Franje Localizate.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
1 641 cuvinte
Nr caractere:
8 462 caractere
Marime:
113.24KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Optică
Tag-uri:
lumina, dispozitive
Predat:
la facultate
Materie:
Optică
Profesorului:
Stefan Levai
Sus!