Mărimi și Unități Energetice și Fotometrie

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Caracteristicile energetice cele mai importante ale radiatiei optice sunt energia W, transportata de radiatie si fluxul energetic (puterea), ?e, avand ca unitate de masura wattul (W); fluxul energetic reprezinta energia radiatiei luminoase ce strabate o suprafata oarecare in unitatea de timp.

(3. 2)

Caracterisiticile energetice ale surselor de lumina sunt intensitatea radiatiei, Ie, densitatea superficiala a fluxului de radiatie, Me, stralucirea energetica a radiatiei Le, eficacitatea sursei, ?e.

Intensitatea energetica a radiatiei, Ie, care se masoara in watt pe steradian (W/sr) reprezinta fluxul de radiatie emis de o sursa in unitatea de unghi solid, ?:

(3. 3)

Unghiul solid este unghiul din spatiu din varful unui con cu varful in centrul unei sfere, egal cu raportul dintre aria calotei decupate de con pe suprafata sferei si patratul razei acesteia (figura 3.3). Unitatea de masura este steradianul (sr).

(3. 4)

Intensitatea energetica este caracteristica radiatorului punctiform. Pentru surse de radiatie nepunctiforme, se introduce marimea numita emitanta energetica (densitate superficiala de flux), Me, care se masoara in watt pe metru patrat (W/m2) si reprezinta raportul dintre fluxul energetic al radiatiei emise de suprafata radiatorului si aria acestei suprafete, Ae:

(3. 5)

Stralucirea energetica a radiatiei, Le, (W/sr?m2), reprezinta fluxul (puterea) de radiatie emis in unitatea de unghi solid, intr-o directie data, de catre unitatea de suprafata, adica:

(3. 6)

unde ? este unghiul dintre normala la suprafata A si directia de emisie a radiatiei.

Eficacitatea

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Marimi si Unitati Energetice si Fotometrie.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 143 cuvinte
Nr caractere:
6 046 caractere
Marime:
39.50KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Optică
Tag-uri:
unitati energetice, radiatie, marimi
Predat:
la facultate
Materie:
Optică
Profesorului:
Stefan Levai
Sus!