Laseri pe Bază de Corp Solid

Previzualizare curs:

Extras din curs:

- In calitate de element activ se folosesc substanta cristaline sau amorfe;

- Primele lasere au fost confectionate pe baza rubinului sintetic;

- Un progres mare a fost aparitia laserelor din sticla cu neodim (simplu si ieftin).

Aici generarea luminii are loc datorita folosirii tranzitiilor electronice dintre nivelele energetice ale atomilor (ionilor) elementelor ,,pamanturi rare" si metalelor, introdusi in cristale sub forma de impuritati in materialul activ. Factorul excitant, care formeaza starea de populatie inversata este un flux puternic de lumina. Elementele active sunt: rubin ( ), sticla cu neodim ( ), aluminiu-itriu-granat ( ). Elementele pentru pompaj optic (elementele excitante) sunt folosite becurile optice cu impuls sau continue, cu un spectru de emisie ce acopera spectrul de absorbtie al elementului activ.

Pentru a primi putere mare in impuls scurt cu o mica frecventa se folosesc lasere din sticla cu neodim. Aici frecventa impulsurilor este mica (milisecunde) din cauza conductibilitatii termice mici a sticlei. O frecventa mai mare si o putere medie mai mare poate fi obtinuta utilizand rubinul, care are o conductibilitate termica foarte buna. Daca este necesara o mica putere de consum, frecvente foarte inalte si gabarite mici atunci se utilizeaza granat cu Al si Y. Aici obtinem o eficienta de conversie mult mai mare.

1. Element activ: ; + neodim; sticla + neodim.

2. Lampa de pompaj: Lampi cu Spectrul de emisie al lampilor cu este mult mai larg. Se foloseste numai 30% din spectru. Cealalta energie incalzeste fara folos laserul.

3. Reflector: Pentru focusarea luminii lampii de pompaj. Se folosesc suprafete plane sau curbe acoperite cu Ag, Au. Se mai folosesc pelicule interferentiale ce reflecta selectiv numai lumina absorbita de elementul activ.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Laseri pe Baza de Corp Solid.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
878 cuvinte
Nr caractere:
5 390 caractere
Marime:
178.80KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Optică
Tag-uri:
lungime de unda, conversie, lumina
Predat:
la facultate
Materie:
Optică
Sus!