Interfometrie

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Interferometrele sunt dispozitive bazate pe fenomenul de fenomenul de interferenta, care permit determinarea cu foarte mare precizie, a lungimilor, indicelui de refractie, densitatilor si a altor marimi care au legatura cu drumul optic al razelor de lumina care interfera.

8.1.1. Interferometre cu doua fascicule

In astfel de interferometre, doua fascicule de lumina coerente, provenite de la aceeasi sursa, urmeaza parcursuri diferite si se suprapun, producand fenomenul de interferenta. Daca unul din fascicule sufera o variatie de drum optic, ?(n?l), fie prin variatia distantei l, fie a indicelui de refractie, fie a ambelor marimi, sistemul de franje se deplaseaza; din deplasarea sistemului de franje se poate determina marimea care a produs diferenta de drum.

Unei variatii a diferentei de drum optic cu ?, ii corespunde o deplasare a sistemului de franje, egala cu o interfranja i. Pentru o deplasare de N franje, variatia drumului optic este N??.

Pe acest principiu sunt construite interferometrele cu doua fascicule, dintre care prezentam in continuare cateva.

Interferometrul Young - Rayleigh

Acest interferometru este construit astfel (figura 8.16): Un ecran in care s-au practicat doua fante identice este iluminat de la o sursa punctiforma, S, plasata in focarul unei lentile convergente, L1. Fasciculele paralele provenite de la cele doua fante strabat cuvele identice C1, respectiv C2, cu medii avand indici de refractie diferiti, n1, respectiv n2 si interfera apoi in planul focal al unei lentile convergente, L2. Unei deplasari a franjelor cu N?i, ii corespunde o diferenta de drum optic:

? = N????l(n1 - 1) - l(n2 - 2) = l(n1 - n2)

unde l este lungimea cuvelor. Se poate determina unul din indicii de refractie, cunoscandu-l pe celalalt (de obicei, indicele de refractie al unui gaz, in raport cu aerul).

Interferometrul Jamin

Acest tip de interferometru este format (figura 8.17) din doua lame groase, A si B, cu fete plan-paralele, avand fetele posterioare AA' si BB' argintate. Un fascicul incident sub unghiul de 45? pe lama A se scindeaza si produce fasciculele 1 si 2, care strabat lama B si se scindeaza, la randul lor, in cate doua fascicule

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Interfometrie.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (6 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
12 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
2 004 cuvinte
Nr caractere:
10 696 caractere
Marime:
108.88KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Optică
Tag-uri:
refractie, fascicule, radiatii
Predat:
la facultate
Materie:
Optică
Profesorului:
Stefan Levai
Sus!