Dispozitive Folosite pentru Producerea Luminii Polarizate

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Pe baza fenomenului de birefringenta se pot obtine fascicule de lumina liniar polarizata, fie prin marirea unghiului de divergenta dintre razele ordinara si extraordinara, fie prin suprimarea uneia dintre ele.

Prisma Nicol (figura 6.10) este alcatuita dintr-un cristal de calcit, marginit de suprafetele de clivaj, cu muchiile AB si AC egale iar muchia AE aproximativ de trei ori mai mare. Fata anterioara, (ABCD), se slefuieste astfel incat unghiul ACG, care in mod obisnuit este de 71? sa aiba numai 68?. Axa optica AA' se gaseste in planul diagonal ACGE, care este deci planul sectiunii principale, unghiul CCA' avand valoarea de 48?. Se sectioneaza apoi paralelipipedul obtinut, dupa planul diagonal AMGN (figura 6.10.a), perpendicular pe planul sectiunii principale. Unghiul AGE (figura 6.10.b) este de 90?.

Cele doua jumatati obtinute se lipesc apoi cu o rasina transparenta, numita balsam de Canada, avand indicele de refractie nb = 1,54. Daca o raza de lumina nepolarizata cade pe prisma astfel construita (figura 6.10.b) ea se dedubleaza in doua componente, ordinara, o si extraordinara, e, polarizate liniar, prima perpendicular pe planul sectiunii principale, cealalta in acest plan. Raza ordinara cade pe suprafata de separare dintre calcit si balsamul de Canada sub un unghi de incidenta mai mare decat unghiul limita (indicele de refractie in calcit pentru raza ordinara este no =

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Dispozitive Folosite pentru Producerea Luminii Polarizate.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 192 cuvinte
Nr caractere:
6 364 caractere
Marime:
58.68KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Optică
Tag-uri:
lumina polarizata, birefringenţă
Predat:
la facultate
Materie:
Optică
Profesorului:
Iorga Siman
Sus!