Birefrigenta Provovata

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Birefringenta care apare sub actiunea unor factori externi la unele substante care, in absenta acestor factori, sunt izotrope, se numeste birefringenta provocata (indusa).

6.1.1. Birefringenta mecanica

Acest fenomen a fost observat si studiat pentru prima data de catre J. Seebeck (1813) si D. Brewster (1815). Sub actiunea unei tensiuni mecanice (de alungire sau comprimare), o lama dintr-un material izotrop (sticla, material plastic) devine birefringenta, comportandu-se ca un cristal uniax, cu axa optica pe directia fortei deformatoare (cristal uniax pozitiv la alungire, negativ la comprimare). Sa consideram o astfel de lama, aflata intre doi nicoli (P si A) la extinctie (figura 6.21). Intre lama si analizor se plaseaza un compensator Babinet, C.B, folosit pentru determinarea diferentei de faza. La exercitarea unei presiuni mecanice asupra lamei L, in campul vizual al analizorului apare lumina, ceea ce semnifica faptul ca lama devine birefringenta (lumina liniar polarizata de polarizorul P se descompune in lama in doua componente, cu viteze de propagare diferite). La iesirea din lama, cele doua componente au un defazaj:

si, prin compunere, formeaza o unda eliptic sau liniar polarizata. Planul de vibratie al vectorului luminos, , nu mai este perpendicular pe axa analizorului A, deci exista o componenta transmisa de analizor, conform legii lui Malus, ceea

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Birefrigenta Provovata.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
962 cuvinte
Nr caractere:
5 334 caractere
Marime:
32.98KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Optică
Tag-uri:
lumina, birefringenţă
Predat:
la facultate
Materie:
Optică
Profesorului:
Stefan Levai
Sus!