Negociere și Contractare

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Definirea şi managmentul sistemelor promoţionale.Sistemul promoţional - ansamblul interdependent al componentelor, principiilor, metodelor, regulilor şi tehnicilor promoţionale, care împreunã au un efect sinergetic, acela de a face cunoscut potenţialul economic şi social al organizaţiilor în scopul eficientizãrii activitãţii.

Subsistemele sunt componente ale sietemului promoţional între care se stabilesc relaţii de interacţiune:

- publicitatea; - relaţii publice; - manifestãri expoziţionale; - promovarea vânzãrilor; - sponsorizãrile; - forţe de vânzare etc.

În domeniul afacerilor economice internaţionale, sistemele promoţionale au rolul de a face cunoscute firme, ramuri sau economii în vederea impulsionãrii şi diversificãrii exporturilor a cooperãrii internaţionale, a îmbunãtãţirii imaginii produselor pe plan extern cu implicatii majore asupra gestionãrii imaginii de ţarã.Structura sistemului promoţional este unitatea dintre componentele sale şi conexiunile ce se realizeazã între acestea. Conexiunile unui sistem reprezintã ansamblul de legãturi prin care sunt conectate şi se intercondiţioneazã componentele sistemului. Ele pot reprezenta legãturi cauzale de coordonare sau de subordonare.

2. Abordãri conceptuale ale promovãrii afacerilor economice. În literatura strãinã, noţiunea de promovare este utilizatã în sens de mix comunicaţional, de comunicare de marketing sau mai nou de comunicare integratã de marketing şi este definitã astfel: planificarea şi execuţia campaniilor promoţionale pe baza unor obiective de comunicare utilizând un ansamblu şi forme de comunicare astfel încât sã se construiascã o atitudine favorabilã faţã de marcã şi creşterea vânzãrilor.

Michel Baker spune:promovarea e activitatea cu rol de apropiere a consumatorilor faţã de produs;alcãtuitã dintr-un mix de elemente : publicitatea,vânzarea personalã,marketing direct,sponsorizarea,promovarea vânzãrilor în vederea atingerii cu succes a obiectivelor. Al. Puiu spune: promovarea afacerilor ec.externe = ansamblul complex al conceptelor, mijloacelor şi instrumentelor utilizate pentru a face cunoscut potenţialul de eport şi cooperare al unei firme, ramuri sau economii în scopul creşterii şi diversificãrii exporturilor.

3. Organizaţii şi mecanisme de promovare internã şi internaţionalã a afacerilor.

a)Centrul Român pentru Prelucrarea Comerţului (CRPC). În cadrul strategiei naţionale de diversificare a relaţiilor economice internaţionale a fost înfiinţat în 1995 un organism guvernamental de promovare a comerţului numit Centru Român de Comerţ Exterior, instituţie reorganizatã pentru denumirea Centrul Român pentru Prelucrarea Comerţului. Servicii oferite:

- elaborarea de studii şi cercetãri de marketing pentru pãtrunderea pe pietele externe;

- documentarea pentru pieţele potenţiale pentru export;

- fundamentarea tranzacţiilor comerciale;

- oferã date statistice şi informaţii de comerţ exterior, servicii de publicitate precum şi organizarea de evenimente speciale (ex: vizitele şi contactele de afaceri);

b)Ministerul economiei şi comerţului. Direcţia generalã pentru promovarea export.Sprijinã financiar de la bugetul de stat urmãtoarele acţiuni de promovare:

- participrea la tâguri şi expoziţii internaţionale;

- organizarea de misiuni economice şi acţiuni de promovare în strãinãtate;

- realizarea de studii de piaţã şi pe produse;

- editarea şi distribuirea în strãinãtate şi la ambasadele din România a buletinelor informative privind oferta de export;

- realizarea de acţiuni de publicitate pe pieţe de interes pentru exportul românsec.

c)Asociatia Nationalã a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR).Ee o asociaţie neguvernamentalã de promovare a comerţului, principalul scop fiind sã acorde asistenţã de specialitate agenţilor ec în vederea creşterii şi eficientizãrii activitãţii de export. Alte activitãţi desfãşurate:

- promovarea şi implementarea politicii comerciale neguvernamentale la nivelul operatorilor economici;

- asistenţã de specialitate;

- crearea de proiecte pilot pentru dinamizarea schimburilor economice;

- cooperarea pe termen lung cu alte asociaţii similare din strãinãtate.

d)World Trade Center Bucureşti.Înfiinţatã în 1994 ca un promotor al afacerilor ec internaţionale. În prezent WTCB reprezintã interesele a circa 70 de companii româneşti pe pieţele externe,furnizeazã informaţii şi cercetãri de marketing pe pietele externe.

e)Uniunea Târgurilor Internatioanle (UFI).

Este principala organizaţie cu vocatie internaţionalã care sprijinã industria târgurilor şi expoziţiilor. Principalul scop al UFI este sã reprezinte interesele membrilor sãi precum şi industria târgurilor şi expoziţiilor la nivel internaţional. Organizaţia pune la dispoziţia membrilor sãi studii şi cercetãri valoroase, oferã cursuri de pregãtire şi seminarii de maximã actualitate.

În 2006 UFI are 311 membri cu drepturi depline incluzând 226 de organizatori de expoziţii, 139 de centre expoziţionale şi 40 de asociatii. Membrilor UFI li se permite sã utilizeze logoul uniunii ca o certificare a calitãţii.

f)Camera de comerţ şi industrie a României (CCIR).

Este o organizaţie neguvernamentalã cu caracter neautonom care susţine interesele comunitãţii de afaceri precum şi cele ale membrilor sãi în dialogul cu instituţiile sale şi organismele internaţionale.

CCIR reuneşte în rândurile sale o retea de 42 de camere de comerţ şi industrie teritoriale, precum şi camere bilaterale şi asociatii. Principalele activitãţi ale CCIR vizeazã:

- promovarea mediului de afaceri şi suţinerea intereselor membrilor în dialog cu forurile guvernamentale;

- dezvoltarea schimburilor comerciale româneşti;

- sprijinirea eforturilor investiţionale în România;

- realizarea de parteneriate cu firme din strãinãtate, organizarea de evenimente şi promovarea afacerii.

g)Asociatia Organizatorilor de târguri şi expoziţii din România (ASOEXPO).

Un alt organism care promoveazã exporturile româneşti la nivel macroeconomic îl reprezintã ASOEXPO, care este principala organizţie cu caracter profesional care organizeazã târguri şi expoziţii; acordã sprijin, întocmeşte studii, asigurã consultanţã de specialitate în vederea desfãşurãrii în condiţii optime a târgurilor şi expoziţiilor.

Ea a fost înfiinţatã în 1996 în vederea ridicãrii calitãţii manifestãrilor expoziţionale având 33 de membri fondatori, 29 de camere de comerţ şi industrie teritoriale şi 4 teritorii comerciale. În prezent ASOEXPO are 29 de membrii.

Observații:

Materialul in cauza a fost folosit in cadrul facultatii constantin brancoveanu pitesti

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Negociere si Contractare.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
21 pagini
Imagini extrase:
21 imagini
Nr cuvinte:
11 723 cuvinte
Nr caractere:
64 658 caractere
Marime:
56.38KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Negociere
Predat:
la facultate
Materie:
Negociere
Sus!