Negociere - Comunicare

Previzualizare curs:

Extras din curs:

1. Semnificatia comunicarii in societatea contemporana: Intr-o lume grabita cum e cea in care traim acum, oamenii simt nevoia profunda sa comunice, sa asculte si indeosebi, sa fie ascultati. Comunicarea pp. schimbare. Comunicarea repr.cauza si efectul schimbarii din structurile soc. In procesul de comunicare, omul tre sa-si fol.toate capacitatile sale naturale de comunicare si anume: voce, auz, semen, expresia fetei. In multe situatii soc.sau profesionale, se observa ca stim destul de putin despre cum sa comunicam uman-natural, unul cu altul. De asemenea, s-a constatat ca apar o serie de distorsiuni si obstacole in relatiile interumane care nu vor putea fi depasite decit numai prin cunoasterea de sine cit si a celorlalti. Datorita unui accentuat process de internationalizare a vietii economice, politice si culturale cu tendinte pronuntate de globalizare, comunicarea a cunoscut o dezvoltare si modernizare fara precedent. Complexitatea proc.de comunicare a facut ca in present, studiul acestuia sa se faca atit in ansamblul cit si separate pe domenii si profesii, ca de exemplu: comunicarea in management, in journalism, in mk, in promovarea vanzarilor, in relatiile publice, in domeniul politic, militar.

2. Definitii ale Comunicarii –interpretare: se poate defini in numeroase moduri. De aceea, vom avea in vedere Dictionarul Explicativ al limbii Romane din care aflam ca “a comunica” inseamna “a face cunoscut” sau “a spune”. Mai sint si alte definitii, una dintre acestea fiind sic ea pe care o regasim in Cursul de Management ap prof. Alex.Puiu: “Stiinta comunicarii repr.tehnicile si regulile care asigura usurinta si indeminarea unei personae de a transmite mesaje, info, opinii, sfaturi, sentimente si ginduri catre o alta persoana sau grup, direct sau prin intermediul instrumentelor traditionale sau moderne”.

3. Reprezentare schematica a comunicarii –explicatii: Comunicarea: consta in transmiterea unor mesaje cu scopul de a se face inteles(sau neintelesi) in functie de tipul comunicarii: -bilaterala; -de grup.

Pentru a asimila mai bine procesul de comunicare s-au realizat mai multe scheme care ilustreaza acest process amplu si complex asa incit mesajul transmis de emitator sa ajunga la receptor.

mesaj

Emitator ----------------- receptor

Feedback

Emitatorul initiaza procesul de comunicare, adica e primul care transmite un mesaj.

Mesajul repr.orice informatie transmisa intre 2 sau mai multi intreprinzatori si el consta in: propuneri, oferte, argumente, concesii, etc.

Receptorul intr-o negociere e reprezentat de catre partenerul de negociere, sau de catre echipa partenera de negociere.

De retinut e faptul ca procesul de comunicare e eficient numai cind e bidirectional, (se realiz.flux de info).

Emitator-receptor – atunci cind comunicam, sintem simultan atit in ipostaza de emitator cit si in cae de receptor(destinatar) al info. De ex.cind scriem sau gesticulam sintem in postura de emitator, iar cind ascultam sau citim ne aflam in ipostaza de receptor al info.

Informatia (mesajul) repr. totalitatea semnelor, sunetelor, cuvintelor sau mimicii avind o anumita semnificatie, de aceea se pot transforma in stiri, idei, sentimente, etc.

Canalul e mijlocul prin care se transmite mesajul (info) catre receptor. Acest canal poate fi verbal(cind vorbim si ascultam cuvinte), vizual (cind facem gesturi), etc.

Feed-back-ul e raspunsul dat de receptor catre emitator, e reactia pe care emitatorul o primeste de la receptor si astfel isi poate da seama daca mesajul sau a fost inteles.

4. Aspecte reprezentare ale eficientei comunicarii manageriale: Comunicarea manageriala are obiective specifie si se desfasoara intr-un context organizational, dupa reguli, norme si principii de etica proprii, impuse de cultura si structura organizationala.

Comunic.manageriala tre sa fie subordonata obiectivelor intreprinderii, iar managerul tre sa adopte o gindire strategica in leg.cu procesul de comunicare. Managerul competent abordeaza comunicarea interpersonala, la nivel de grup, organizatie si in exteriorul organizatiei si in exteriorul organizatiei, dupa strategii bine definite, menite sa asigure climatul de comunicare necesar ptr.desfasurarea procesului muncii, implementarea schimbarii si performanta ridicata a organizatiei sis a genereze o imagine mai buna a firmei in fata partenerilor sai prin modul de transmitere a politicii acesteia si prin relatiile stabilite cu partenerii.

O buna atmosfera de lucru e in interesul fiecarui angajator responsabil, ptr.ca aceasta e o sursa a cresterii eficientei. Angajatii informati sint mai satisfacuti de situatia lor profesionala si demonstreaza mai multa responsabilitate si poate contribui considerabil la atingerea obiectivelor de afaceri ale acesteia.

Obiectivele cheie ale comunicarii interne sint:

-dezvoltarea unor leg.efective intre diferitele departamente din organizatie;

-incurajarea participarii, a cooperarii si a lucrului in echipa;

-exploatarea sinergiilor cu sistemul de Relatii Publie Externe;

-imbunatatirea performantelor –atit la nivel individual cit si global;

-imbunatatirea calitatii globale a actului decisional.

Angajatii repr.una dintre resursele care pot asigura succesul intreprinderii pe t.l.

Ptr.a obtine satisfactie, angajatii tre sa se simta acceptati, iar acest lucru pp.un anumit nivel de informare. Ptr.organizatie avantajul e acela ca angajatii informati pot arata initiative si pot fi implicate in procesul decisional.

Satisfactia angajatului pp.un job interesant, rezultate bune in munca si un mediu de lucru placut, care s ail faca pe acesta sa se simta bine. Dar inainte de toate acestea pp.comunicare si o buna relatie interpersonala. Acest lucru inseamna ca circulatia informatiei e o conditie necesara a satisfactiei la locul de muna. O buna atmosfera de lucru e in interesul fiecarui angajator responsabil, ptr.ca e o sursa e cresterii eficientei.

5. Principii ptr.cresterea eficientei comunicarii verbale:

*Orice individ tre sa fie pregatit atit ptr.rolul de emitator cit si ptr. cel de receptor, adica emitatorul are in vedere:

-pregatirea atenta a mesajului;

-folosirea unei tonalitati adecvate a vocii;

-practicarea unui debit adecvat de 5-6silabe/sec, cu intervalul de separatie de 0,5 sec. intre cuvintele cheie;

-verificarea intelegerii mesajului;

Pregatirea reeptorului consta in faptul:

-sa cunoasca ce doreste emitatorul de la el;

-sa cunoasca credibilitatea emitatorului;

-sa identifice partiel utile din mesaj pe care sa le retina.

*Orice receptor tre sa se autoeduce ptr a putea “asculta activ”ceea ce inseamna:

-crearea unei stari de spirit favorabila ascultarii;

-participarea la discutie;

-concentrarea atentiei asupra esentialului;

-ascultare inteligenta in sensul acordarii atentiei asupra pronuntiei timbrului vocii, gesturilor.

*Purtarea prietenoasa: oamenii cind vin in contact cu altii iau o figura serioasa, oficiala care provoaca o impresie rece. Sint rezervati in discutie de ceea e greu sa comunici cu ei. Oamenii care zimbesc de la prima intilnire si se poarta prietenos ajuta ca discutia sa se desfasoare de la sine. Reteta unei comunicari eficiente poate fi zimbetul, tonul prietenesc, ascultarea atenta, privitul in ochii interlocutorului. “Un suris nu costa nimic dar infaptuieste mult.”

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Negociere - Comunicare.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
6.5/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
4 695 cuvinte
Nr caractere:
28 106 caractere
Marime:
29.07KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Negociere
Predat:
la facultate
Materie:
Negociere
Sus!