Previzualizare curs:

Extras din curs:

B. 1. Structura oţelului şi proprietăţile lui. Caracteristicile fizico-mecanice ale oţelului. Tratamente termice ale oţelului-.

Calitatea otelului folosit pentru constructii metalice-rezistenta la rupere si limita de curgere la intindere rezistenta la solicitari dinamice si ruperea fragile.-rezistenta la soc la diferite temperature.- rezistente la oboseala- indicile de plasticitate(alungirea)- resist. Segregare(incovoiere de stare rece) Valorile acestor indici se stabilesc de standarturile de stat p/u fiecare masca. Inafara de acestea calitatea otelului se determina cu sudalitatea care este garantata de componente chimica si tehnologia obtinerii ,se mai determina in resist. la coroziune. In conformitate cu calitatile mecanice otelurile se impart in 3 grupe : 1.Cu resist. obisnuita se mai numesc oteluri carbon =185 285MPa ; =365 390MPa. 2.De resist. sindicata se mai spun oteluri slab aliate. =295 390MPa ; =430 540MPa. 3.De resist. inalta >340MPa; >590MPa. Calitatile mecanice a otelului se stabilesc in dependenta chimica de tratamentul termic si tehnologii liniare. Componenta de baza a otelului o alcatuieste ferita are o resist. mica si in constr. nu se foloseste p/u majorarea resist. se adauga carbon si se capata oteluri de prima grupa. Prin adaugarea elementelor chimice (nichel, mangan, crom, siliciu, cupru, etc.) se capata oteluri de grupa adoua numite slab aliate. Prin introducerea elementelor Sotelului devine mai sistematizata, se inlatura tensiunile interne ce duce la ameliorarea caracteristicelor de resist. si plasticitati la racirea rapida a otelului incalzit pina la temperatri mai mari ca temperatura modificarilor otelul se caleste. La calirea vitza sarcinii trebuie sa fie mai mare ca viteza modificarii. In rezultatul calirii se mareste rezistenta la rupere, limita de curgere insa plasticitatea lor se micsoreaza otelul devine mai fragil. P/u a seda otelul calitatile initiale se supune revenirii. La revenire otelul se incalzeste pina la temperatura modificarii pe care ne intereseaza, sustinerea la aceasta temperatura, un timp oarecare si racire lenta. Prin aliniere si durificarea termica se obtin otelurile cu rezistenta inalta. Marcile otelului cu rezistenta inalta se inseamna in acelas mod ca si otelurile aliate insa se adauga la sfirsit litera T.

B. 2. Fabricarea oţelului. Clasificarea oţelulurilor. Alegerea oţelurilor pentru construcţii metalice. Coroziunea oţelului. Tipurile de coreziuni. Factorii care determină valoarea coroziunii. Protecţia anticorezivă.

Dupa procedeele de fabricare otelurile se numesc de cuptor si convertizor,mai exista si oteluri electrice. Dupa caracteristicile mecanice otelurile de cuptor si convertizor sunt asemanatoare insa otelurile de convertizor se obtin mai simplu si sunt mai eftine: dupa modul de dezoxidare otelurile pot fi :-necalmate ;-semicalmate; -calmate. Otelurile necalmate fierb la turnare in rezultatul degajarii gazelor Acestea oteluri au o structura neomogena si contin multe gaze Caracteristicile mecanice sint satisfacatoare insa se apun slab distrugerii fragile si imbatrinirii se inseamna otelul necalmat КП. Otelul Calmat se dezoxideaza cu siliciu (0.1-0.3%) sau cu aluminiu nu mai mult de 0.1%.Otelurile calmate nu fierb la turnare cu o structura omogena si indicii de resist. superioara fata de cel necalmat insa costul lor este mai mare undeva de 12-15% mai bine se opun imbatrinirii si au o resist. la coroziune mai mare. Se utilizeaza p/u constructii mai importante. Se inseamna cu CП. Otelurile semicalmate au calitati din mijloc intre otelurile calmate si necalmate se dezoxideaza cu siliciu (0.05-0.15%) si foarte rar in aluminiu. Pretul lor se gaseste intre otelurile calmate si necalmate. Se inseamna prin ПС. In stare calda (900-12000C) otelul este obligat sa treaca printre 2 cilindri care rotesc in sens opus si care sunt presati in acelas timp. Ca effect a luminarii se obtine o structura vibroasa cu cristale alungite in directia luminarii. Din aceasta cauza calitatile mecanice ale pieselor laminate sunt diferite in directia luminarii si perpendiculelor. Difera proprietatile mecanice si dupa grosimea luminatorului. La grosimi mai mari proprietatile mecanice scad. Cea mai raspindita marca a otelului carbon este marca CT3. Dupa proprietatile garantate la livrarii otelurile se livreaza dupa 3grupe: 1 Dupa caracteristicile mecanice (grupa A); 2 Dupa componenta chimica (grupa Б); 3Dupa caracteristicile mecanice si componeta chimica (grupa В). Otelurile de constr. se livreaza dupa grupa B. Otelurile carbon. se livreaza dupa 5 categorii si anume 2,3,4,5,6.

Otelurile necalmate dupa categoria a2.Semicalmate dupa categoria 6.Calmate dupa categoria 5.

BCT 3KП2-1 18KП; BG3 CП5-2 18ПС;BCT3 ПС6 18СП;BG3 ГПС5 18ГПС; BG3ГПС5 18ГСП;

Otelurile de grupa a doua au calitati mecanice mai ridicate.Conform normelor din 90 otelurile de constr. se livreaza dupa clase.Masa otelului se alege pe baza proiectarii variante si analizei tehnice economice tinind cont de normele de proiectare Alegerea marcii otelului p/u constr. metalice depinde de urmatorii parametri:a)temperatura medie in care are loc montajul si exploatarea constr.Acest factor evidentiaza pericolul ridicat de distrugere fragila la temperaturi micsorate.b)regimul incarcarii care determina caracterul lucru al materialului si constr. la solicitari dinamice,influenteaza la resist.la oboseala.c)forma starii de tensionare (comprimare sau intindere,umaxiala,biaxiala,tridimensionala)si nivelul tensiunilor.d)modul de imbinare (prin sudura sau cu surub)care determina nivelul tensiunilor interne si gradul concentrarilor de tensiune.e)grosimea laminatelor folosite in elemente.Independenta

Observații:

Cursul la metale pe scurt mai contine desene, grafice si scheme si aranjat pe foi A4

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Curs Metale.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8.5/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
51 pagini
Imagini extrase:
51 imagini
Nr cuvinte:
30 243 cuvinte
Nr caractere:
166 476 caractere
Marime:
8.74MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Metalurgie și Siderurgie
Predat:
la facultate
Materie:
Metalurgie și Siderurgie
Sus!