Tehnici și metode moderne de control în sistemele de fabricație

Extras din curs:

momente istorice şi factori cu implicaţii importante în ceea ce priveşte calitatea:

omul şi-a dezvoltat gustul pentru mai bun şi mai frumos din timpuri străvechi, constatând că şlefuirea face piatra mai ascuţită şi chiar mai frumoasă;

avându-se în vedere realizările tehnicii antice, este evident că înaintaşii noştri ştiau foarte bine cât de importantă este calitatea.

Renaşterea şi descoperirile geografice au făcut să se extindă comerţul pe toată planeta;

comerţul, în sine, a implicat o exigenţă mai mare a clientului în privinţa calităţii produselor (acesta începând să aibă de unde să aleagă, deci în afara autocontrolului furnizorului a apărut controlul clientului);

în timpul revoluţiei industriale, un rol deosebit de important în creşterea nivelului de calitate a produselor, prin mărirea preciziei măsurătorilor şi a fabricaţiei, l-au avut cele două realizări ale lui Henry Maudsley:

- suprafaţa (cu adevărat) plană;

- şurubul de precizie.

Suprafaţa plană a permis realizarea de bancuri de lucru şi de control mai precise, iar şurubul de precizie a favorizat fabricaţia micrometrului.

trecerea, la începutul secolului al XX- lea, de la producţia artizanală la producţia de serie (cererea masivă de maşini de cusut, de armament uşor şi greu, de nave militare etc. ).

producţia de serie mare a impus o nouă concepţie privind calitatea, iar metoda montajului prin ajustare - specifică producţiei individuale şi chiar de serie mică nu mai asigura ritmul necesar satisfacerii cererii de producţie tot mai mari.

piesele trebuiau astfel prelucrate încât montarea lor să nu mai necesite ajustarea, putându-se asigura un ritm ridicat atât la prelucrare cât şi la montaj. (Pentru aceasta s-a mărit precizia de prelucrare, s-au micşorat toleranţele la dimensiuni şi s-a aplicat metoda sortării, situaţie în care muncitorii care prelucrau piesele sau le montau nu mai pierdeau timp pentru a efectua măsurători şi a verifica unele caracteristici).

Ca urmare:

a fost nevoie de alţi lucrători a căror misiune era să măsoare, să verifice, să controleze şi să sorteze piesele bune de cele rele şi pe cele bune pe clase de dimensiuni.

astfel au apărut controlorii de calitate, ale căror decizii erau esenţiale – atât pentru asigurarea calităţii pieselor, cât şi pentru asigurarea calităţii produselor.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Tehnici si Metode Moderne de Control in Sistemele de Fabricatie.ppt
Alte informații:
Tipuri fișiere:
ppt
Nota:
7/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Marime:
796.42KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Merceologie
Predat:
la facultate
Materie:
Merceologie
Profesorului:
Dumitru Soaita
Sus!