Merceologie nealimentară

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Obiectul de studiu al merceologiei

Inceputurile merceologiei

Scoala germană consideră lucrarea lui Johan Beckmann Curs pregătitor de merceologie sau pentru cunoaşterea celor mai alese mărfuri din străinătate (1793 – 1900) ca reprezentând începuturile Merceologiei, acesta fiind întemeietorul catedrei de Economie şi ştiinţă camerală de la Universitatea din Gotingen [223] O altă lucrare îl plasează pe GP Balducci Pegoloti (anul 1440) cu lucrarea Tratat despre greutăţi, măsuri şi mărfuri, ca şi a altor lucruri ce constituie ştiinţa negustorilor de pretutindeni.

In România, începuturile Merceologiei sunt legate de consacrarea învăţământului comercial românesc în anul 1864 când s-au înfiinţat primele şcoli de la Galaţi şi Bucureşti. Prima carte destinată studiului mărfurilor, respectiv Cunoşciinţa mărfurilor a fost cea a lui N Mallian, publicată în Principate (Craiova) în 1879 [313, 3] . A urmat cartea lui A. Vlaicu Merceologia şi Tehnologia [1895] care a preluat spiritul şcolii germane de merceologie spre deosebire de Mallian care era absolvent al şcolii din Bucureşti la care se preda după o programă adaptată după cea a Scolii Comerciale din Paris şi chiar cu profesori francezi [239].

Perioada precursorilor

Perioada de întemeiere a Merceologiei

Perioada Merceologiei generale

Perioada studiului tehnic al materiilor prime sau Merceologia tehnică

Perioada curentelor moderne cu Merceologia tehnologică şi Merceologia teleologică

Victor Poschl profesor la Academia comercială din Mannheim consideră că în centrul preocupărilor merceologiei trebuie să stea marfa şi nu procedeul de producţie al mărfii.

Orientarea scolii româneşti a resimtit influenţele şcolii sovietice de Merceologie care era înrudită cu şcoala germană

Termenul de merceologie este menţionat în Dicţionarul Politehnic din 1967 ”ştiinţa care se ocupă cu studiul mărfurilor ca obiecte ale comerţului, cu provenienţa şi tehnologia lor, cu ambalarea şi păstrarea lor dpdv al valorilor de întrebuinţare”

In Marele Dicţionar Enciclopedic italian (1985) „Merceologia este ştiinţa sau, mai bine zis un complex de ştiinţe care au ca obiect studiul mărfurilor….. Numele semnifică problematica asupra mărfurilor. In contrast cu simplitatea denumirii ce i-a fost dată, Merceologia este între ştiinţele cele mai vaste si complexe” [223]

După 1980 se remarcă o aplecare a Merceologiei către aspectele economice pentru valorificarea superioară a resurselor materiale, optimizarea raportului cheltuieli – efecte etc.

In 1996 Dicţionarul de Merceologie considera „ Merceologia cuprinde ansamblul conceptelor, metodelor, tehnicilor de analiza şi aprecierea calităţii şi finalităţii produselor şi de adaptare şi reproiectare a acestora, în vederea unei satisfaceri eficiente, cu sisteme noi şi cuprinzătoare de produse” [37]

Si ca să mai facem un pas Merceologia este ştiinţa care studiază mărfurile materiale dar şi pe cele fără conţinut material, în toata complexitatea lor.

Chiar şi etimologia termenului de Merceologie evidenţiază importanţa categoriei marfă (mercis = al mărfii (lb. latină), logos (lb. greacă) = ştiinţă) deci Merceologia este ştiinţa mărfurilor.

Tematica abordată de Merceologie este deosebit de vastă, aceasta aflându-se la graniţa mai multor discipline clasice si moderne, ceea ce-i conferă caracterul interdisciplinar şi complex. Merceologia studiază sortimentele de produse şi problemele specifice loturilor comerciale referitoare la clasificare, codificare, tipizare, modulare, recepţia calitativă a loturilor, marcare şi etichetare, păstrarea şi transportul mărfurilor. Scopul este de a se ajunge la un grad de satisfacere al nevoilor clienţilor prin realizarea produselor la un nivel calitativ ridicat şi mai ales diversificarea gamei sortimentale. Rolul Merceologiei este de a studia mărfurile in dinamica lor (Fig. 1)

Studiul Receptie Vanzare Grad de

Pietei poluare

Nevoi Productie Comert-Turism Consum Mediu

Nevoi noi Produse noi Grad de satisfacere Nu/Da

După cum se poate observa Merceologia studiază mărfurile şi în sfera post-consumului pentru a prevedea şi identifica căile de protecţie a mediului înconjurător.

Schema principalelor domenii de studiu ale merceologiei.

MERCEOLOGIE

CALITATEA UTILITATE

Valoare de întrebuinţare SORTIMENT

EFICIENTA

În utilizare

PROPRIETATI

MANAGEMENTUL CALITATII

METODE DE VERIFICARE A CALITATII

STANDARDE

PASTRAREA CALITATII AMBALAJE

Fig. 1 -Domenii de studiu ale merceologiei după I.Stanciu [4]

(adaptată după I. Ionescu Muscel)

Merceologia in conexiune cu alte ştiinţe

Sunt bine cunoscute conexiunile cu :

- disciplinele tehnice - tehnologia, fizica, chimia, metrologia, standardizarea;

- disciplinele economice - economie politică, managementul, marchetingul, economia comerţului şi a turismului, relaţii economice internaţionale ;

- discipline sociale - sociologia, psihologia, ergonomia estetica mărfurilor, protecţia consumatorului. Matematica, statistica şi informatica sunt de mare ajutor prin modelele implementate în merceologie.

G. Gunter - sugestivă conexiune cu celelalte ştiinţe (copacul).

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Merceologie Nealimentara.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
70 pagini
Imagini extrase:
70 imagini
Nr cuvinte:
23 931 cuvinte
Nr caractere:
136 311 caractere
Marime:
2.42MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Merceologie
Predat:
la facultate
Materie:
Merceologie
Sus!