Merceologia - Obiect și Domeniu de Studiu

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Capitolul 1 Mercologia obiect si domeniu de stiudiu

Varietatea mare a nevoilor a determinat o diversificare accentuatã a produselor si serviciilor existente la un moment dat pe piatã.

Studiul produselor din punct de vedere tehnic presupune cunoasterea principalelor proprietãti, a modului cum acestea influenteazã utilitatea produsului, a factorilor specifici care actioneazã atât în sfera productiei cât si cea a circulatiei. Satisfacerea nevoilor prin intermediul produselor si serviciilor se realizeazã în grade si intensitãti diferite, prin intermediul proprietãtilor specifice, care le conferã acestora calitate.

În sensul cel mai general, calitatea reprezintã gradul în care o valoare de întrebuintare determinatã satisface o necesitate de consum curentã.

1.1. Obiect de studiu

Cunoasterea mãrfurilor din punct de vedere tehnic permite specialistilor implicati sã adapteze clauzele contractelor la cerintele de calitate solicitate de cumpãrãtori prin testele de marketing, deci sã influenteze si chiar sã determine orientarea producãtorilor.

Calitatea produselor prezintã si numeroase implicatii de ordin economic, cheltuielile cauzate de realizarea acesteia, atât în procesul de productie cât si în circuitul tehnico-economic asigurã competitivitatea pe piatã. Optimizarea gamei sortimentale în functie de fluctuatia cererii si ofertei obligã pe producãtor la o corelare a criteriilor de calitate cu costurile de fabricatie, cu cheltuielile necesitate de comercializare si utilizare.

Multitudinea de produse existente pe piatã ce pot satisface aceeasi necesitate nu poate fi apreciatã decât în contextul efectelor sociale cauzate, a acelor proprietãti care influenteazã direct sau indirect starea de sãnãtate a oamenilor, nivelul de culturã si civilizatie, gustul estetic al consumatorului, gradul de poluare al mediului înconjurãtor, multe din aceste cerinte fiind legiferate si obligatorii atât pe plan national cât si international.

Merceologia stiinta mãrfurilor are drept scop pregãtirea teoreticã si practicã a tuturor celor care desfãsoarã activitãti contingente cu marfa.

Dictionarul de Merceologie defineste astfel disciplina „Merceologia cuprinde ansamblul conceptelor, metodelor, tehnicilor de analizã si apreciere a calitãtii si finalitãtii produselor si de adaptare si reproiectare a acestora în vederea unei satisfaceri eficiente cu sisteme noi si cuprinzãtoare de produse”.

În acceptiunea unanimã a lucrãrilor de specialitate din domeniu, „Merceologia este stiinta care studiazã mãrfurile, atât cele materiale cât si cele fãrã continut material, în toatã

varietatea si complexitatea problematicii lor.

Fenomenele specifice mãrfurilor vizeazã o problematicã extrem de vastã care imprimã acestei stiinte un character complex, multirelational si multidisciplinar.

Dintre elementele specifice mãrfii si deci disciplinei merceologice enumerãm: calitatea (concept, caracteristici, analizã, cerinte, certificare, control, management), clasificarea, codificarea, ambalarea, modul de comportare la utilizator, efecte asupra mediului si posibilitãti de reintegrare în circuitul economic, falsificãri, protectia consumatorului

si responsabilitatea ofertantilor fatã de acestia.

1.2. Caracter complex

Cercetarea complexã a mãrfurilor impune o gamã largã de metode aplicabile diferentiat în functie de situatia concretã, natura cercetãrii, precizia rezultatelor, resursele disponibile.

Merceologia foloseste atât metode generale de cercetare, cât si metode specifice care îi sunt proprii în functie de scopul final urmãrit.

Având în vedere problematica vastã ce constituie obiectul de studiu al Merceologiei, aceasta este o stiintã de granitã cu caracter multi- si pluridisciplinar, care f oloseste informatii si cunostinte atât din stiinte clasice cât si moderne, toate acestea fiind organizate într-un sistem autonom, distinct si original, propriu.

Mutatiile petrecute în viata oamenilor, schimbãrile în modul de viatã si comportament de consum a impus adaptãri permanente ale stiintei mãrfurilor pentru o instruire eficientã a viitorilor specialisti. Aceastã continuã înnoire si adaptare la evolutia vietii economice ne demonstreazã caracterul dinamic al acestei stiinte.

1.3. Tendinte si evolutii

În activitatea de management a unei întreprinderi, calitatea, functiile acesteia, sunt indispensabile pentru a asigura fabricarea unor produse competitive si eficiente.

Urmãrirea permanentã a reactiei consumatorilor fatã de calitatea produselor si serviciilor oferite de firmã constituie o ne cesitate de supravietuire dar si de prosperitate. De aceea, fiecare activitate trebuie îndreptatã spre viitorii consumatori pentru a le cunoaste nevoile, pentru satisfacerea acestora si chiar pentru depãsirea asteptãrilor lor din punctul de vedere

al calitãtii.

Stiinta mãrfurilor permite prin cunostintele oferite si formarea unor aptitudini si abilitãti practice necesare pentru diversele activitãti si mai ales utile pentru interpretarea

rezultatelor obtinute.

Companiile producãtoare tind tot mai mult sã-si extindã activitatea dincolo granitele tãrii lor, trecând treptat de la o productie autohtonã la internationalizarea si chiar globalizarea acesteia, prin extinderea activitãtilor specific pe toate continentele lumii. Conceptul de globalizare

cuprinde atât premiza intensificãrii competitiei, cât si cea de extindere a oportunitãtilor la nivelul pietei mondiale.

Ipoteza conform cãreia globalizarea si competitivitatea sunt complementare, impune o nouã orientare în domeniul productiei de mãrfuri si servicii, determinate atât de rapiditatea schimbãrilor tehnologice cât si de scurtarea ciclului de viatã al produselor.

Aceste fenomene obligã extinderea cunostintelor despre mãrfuri si servicii spre componente devenite prioritare: protectia mediului, capacitatea de reciclare, particularitãti sortimentale pe piata de desfacere specifice, influente socio-economice asupra anumitor categorii de mãrfuri si servicii.

Stiinta mãrfurilor evolueazã si ea în acest sens, reflectând profundele transformãri din productie, comert, servicii, relatii economice internationale, toate având la bazã suportul material care-l constituie marfa.

Merceologia este stiinta care are ca obiect de studio calitatea marfurilor in corelatie cu cerintele pietei, pentru satisfacerea satisfacearea consumatorilor in conditii de eficienta economica.

Datoritã caracterului dinamic si complex al calitãtii, Merceologia studiazã produsele atât din punct de vedere tehnic, economic cât si social. Deci, este stiinta cercetãrii tehnico-economice a produselor, a calitãtii acestora raportatã la necesitatea si eficacitatea lor economico-socialã.

Industria ospitalitãtii si serviciile turistice în general utilizeazã mãrfuri cu principalul scop de a satisface cât mai bine cerintele si asteptãrile clientilor sãi. Cunoasterea calitãtii

acestora si posibilitatea aprecierii ei este din acest motiv o necesitate pentru specialistii în domeniu.

Capitolul 2

Calitatea marfurilor si a serviciilor

În epoca contemporanã denumitã de unii autori chiar era calitãtii , accentul în alegerea obiectivelor activitãtii economice se transferã de la cantitate la calitate, atentia ofertantilor pe o anumitã piatã se concentreazã asupra consumatorului, cresc preocupãrile pentru siguranta

mãrfurilor, devine tot mai constientã necesitatea de conservare a energiei si resurselor naturale, conceptul de calitate se globalizeazã impunând implementarea si certificarea sistemelor de management al calitãtii.

La nivel microeconomic calitatea devine cel mai important factor pentru cresterea competitivitãtii organizatiilor, iar la nivel macroeconomic ea este strâns

corelatã cu calitatea vietii.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Merceologia - Obiect si Domeniu de Studiu.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
44 pagini
Imagini extrase:
44 imagini
Nr cuvinte:
22 398 cuvinte
Nr caractere:
132 969 caractere
Marime:
132.31KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Merceologie
Predat:
la facultate
Materie:
Merceologie
Sus!