Mărfuri alimentare și securitatea consumatorilor

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Imperativul tratarii separate si specifice a merceologiei marfurilor alimentare – ca note de curs si problematica – deriva din particularitatile pozitiei acestor marfuri in consumul populatiei, indiferent de forma sub care apar in procesul de comercializare: materii prime, semifabricate sau produse finite.

Aceste particularitati se manifesta pe planuri multiple:

- Alimentele sunt consumate zilnic in 3 -5 prize de catre toti oameni din toate categoriile de consumatori;

- Alimentele se realizeaza numai pe piata economica, ca orice alta marfa, ci si pe piata metabolica a organismului omenesc;

- Alimentele, fiind produse ingerabile, care constituie cerinta de hrana, necesita conditii care trebuie sa previna riscuri sau accidente nutritionale de care se discuta tot mai mult;

- Stabilirea proprietatilor alimentare de la producere pana la consum;

- Numarul agentilor economici care produc si comercializeaza marfuri alimentare este cu mult mai mare decat cel al agentilor care produc si comercializeaza produse nealimentare.

Trebuie pus accentul pe calitate si sistemele de calitate prin care sa existe o certificare cat mai coerenta.

In acest curs sunt selectate cele mai reprezentative problem necesare studentilor economisti, dorindu-se o structura bine echilibrata si corespunzator dozata, din punctul de vedere al tematicii implicate. Continutul cursului se bazeaza pe o documentare la zi si prezentarea celor mai semnificative aspecte teoretice si metodologice ale studierii marfurilor alimentare; reflectandu-se reglementarile si legislatiile pe plan national si international.

CAPITOLUL I

PARTICULARITATILE RELATIEI CERERE – OFERTA PE PIATA MARFURILOR ALIMENTARE

1.1.CONFIGURATIA ACTUALA A MARFII ALIMENTARE

Marfa este corespondentul material al unei necesitati de consum determinate, reprezentand un obiecte material clasificat intr-o dubla ipostaza: prima de produs entitate, iar a doua ca lot de marfa identica, omogena si finita de produse pentru consumator. Acest produs finit obtinut prin ciclul bani investiti – produs obtinut – bani castigati trebuie sa multumeasca producatorul investitor dar mai ales pe consumatorul final prin realizarea unui comert de calitate fara interpusi.

Realizarea comertului se face prin directii axiomale decisive:

• Comertul se face cu marfa.

• Comertul este o indeletnicire profitabila.

• Comertul se bazeaza pe credibilitate.

• Comertul presupune un grad ridicat de profesionalism.

Comertul urmeaza si alte doua directii prin care produsele materii prime circula in starea de vrac sau semivrac (monocomponent), pe cand produsul finit circula intr-un sistem bicomponent alcatuit din produs si ambalaj.

Prin produs se intelege orice obiect rezultat dintr-o activitate umana, mai mult sau mai putin monitorizata si indiferent de scop. Marfa este un produs proiectat si fabricat in conformitate cu exigentele si rigorile pietei si mai ales cu cerintele consumatoriste.

Comertul mondial cu marfuri alimentare se afla sub incidenta unor factori ce pune consumatorul pe axa centrala a tuturor activitatilor economice desfasurate de toti operatorii economici implicati:

- Disponibilitati de resurse agro-alimentare si a fluxurilor comerciale internationale;

- Ridicarea gradului de prelucrare a alimentelor si aparitia unor noi forme de distributie si dezvoltare a formelor de consum;

- Politici alimentare si nutritionale promovate la nivel national si international;

- Utilizarea unor mecanisme eficiente de adaptare la exigentele protectiei consumatorilor.

La nivelul macroeconomic calitatea poduselor este evaluate in stransa legatura cu calitatea vietii. La nivel microeconomic cerintele consumatorilor, nevoia lor de informare si educare trebuie sa stimuleze producatorii pentru imbunatatirea calitatii marfurilor alimentare. Astfel producatorii trebuie sa comporte corect doua atitudini:

• O viziune sistemica a produsului alimentar comercializat la nivel de lot, entitate, purtator de energie si substanta, satisfactie si informative, inovatie si valoare economica;

• Necesitatea de a asigura calitatea produselor pentru punerea pe piata.

Comertul devine activitatea umana ce face jonctiunea dintre productie si consum prin intermediul marfii.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Marfuri Alimentare si Securitatea Consumatorilor.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
37 pagini
Imagini extrase:
37 imagini
Nr cuvinte:
10 586 cuvinte
Nr caractere:
69 551 caractere
Marime:
69.12KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Merceologie
Predat:
la facultate
Materie:
Merceologie
Sus!