Introducere în Microbiologie

Previzualizare curs:

Cuprins curs:

1.1. Caracterele generale ale virusurilor;
1.2. Casificarea virusurilor;
1.3. Morfologia si structura virusurilor;
1.4. Compozitia chimica a vurusurilor;
1.5. Cultivarea virusurilor;
1.6. Multiplicarea virusurilor;
1.7. Virusul poliomelitei;
1.8. Virusurilegrilale;
1.9. Virusurile hepatice;
1.10. Virusul HIV;

Extras din curs:

INTRODUCERE IN MICROBIOLOGIE

Microbiologia este o stiinta a naturii, care studiaza microorganismele si activitatile lor.

Microorganismele, sunt vietuitoare de dimensiuni foarte reduse, care pot fi vazute numai cu microscopul optic sau electronic;.

SCURT ISTORIC AL MICROBIOLOGIEI.

Olandezul slefuitor de lentile ANTONIE VAN LEEUWENHOEK, in anul 1670, cu ajutorul microscoapelor construite de el, a vazut pentru prima data microorganismele pe care le-a numit animalcule.

-Parintii microbiologiei sunt considerati doi savanti , chimistul francez LOUIS PASTEUR (1822-1855) si madicul german ROBERT KOCH (1843-1910)

Ei au argumentat experimental implicarea microorganismelor in variate procese fundamentale pentru om- fermentatii, boli etc, si au elaborat si perfectionat si tehnici noi ca:

- antisepsia (omorarea microorganismelor de contaminare)

- asepsia (manipularea diferitelor ustensile si efectuarea diferitelor lucrari la adapost de contaminarea cu microorganisme);

- cultivarea microorganismelor si izolarea lor in culturi pure si alte metode.

La sfarsitul secolului al XIX-lea, microbiologia, era o stiinta in plina afirmare. Erau cunoscute microorganismele care produceau antraxul, lepra, febra puerperala, furunculele si supuratiile ranilor, erizipelul, holera, tuberculoza, difteria, pneumonia, meningita cerebro-spinala, pesta, dizenteria.

IMPORTANTA MICROBIOLOGIEI

Microbiologia, stiinta experimentala, a aparut ca raspuns la necesitatile economice si de sanatate impuse de dezvoltarea societatii in a doua jumatate a secolului al XIX-lea, (infectii postoperatorii, difteria, holera, tuberculoza, faceau ravagii la oameni si dalacul la animale; febra puerperala de exemplu, la o marternitate din Paris, din 1530 de nasteri in anul 1864, 310 lehuze au decedat, datorita acestei infectii);

Denumirea de "microb" a fost utilizata pentru prima oara de un chirurg, in anul 1878, pe nume SEDILLOT, da la Academia se Stiinte din Paris.

VICTOR BABES (1854-1926), de formatie medic anatomo-patolog, elev al lui Pasteur, insusindu-si tehnicile de microbiologie si studiind interactiunea dintre microbi si organismul infectat, a colaborat cu savantul A. V. CORNIL, la elaborarea Primului tratat de bacteriologie din lume.

ILIA MACENICOV (1845-1916) a descoperit fagocitoza si rolul inflamatiei in apararea antimicrobiana, iar CHARLES RICHET a descoperit anticorpii, creand astfel premisele IMUNOLOGIEI

ION CANTACUZINO (1863-1936), elev si colaborator al lui Ilia Macinicov , la Institutul Pasteur din Paris, la intoarcerea in tara, a creat Institutul de Cercetari Microbiologice, care-i poarta numele.

Aparitia microbiologiei a dus la o noua epoca, in dezvoltarea medicinei, si anume EPOCA PASTEURIANA , caracterizata prin:

* Dezvoltarea fara precedent a chirurgiei, beneficiara directa a tehnicilor de asepsie si antisepsie, prin care a fost stapanita infectia postoperatorie.

* Combaterea si profilaxia eficienta ale bolilor contagioase.

Deschiderea EPOCII CHIMIOTERAPIEI antimicrobiene, prin utilizarea SALVARSANULUI (produs arsenical impotriva sifilisului; descoperirea sulfamidelor (1935) de catre chimistul german GERHARD DOMAGK si utilizarea lor cu succes; descoperirea penicilinei (1928), de catre SIR ALEXANDER FLEMING

In anii '40, microorganismele au devenit obiect de studiu pentru genetica, prin experimentul lui OSWALD AVERY si colaboratorii, astfel se dezvolta foarte mult GENETICA MOLECULARA.

In medicina contemporana, microbiologia, imunologia si genetica moleculara isi aduc contriburia substantiala la dezvoltarea ONCOLOGIEI prin elucidari importante in etiopatologia cancerului.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Introducere in Microbiologie.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
21 pagini
Imagini extrase:
21 imagini
Nr cuvinte:
6 897 cuvinte
Nr caractere:
43 974 caractere
Marime:
29.23KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Medicină
Tag-uri:
antimicrobiene, molecule, organisme
Predat:
la facultate
Materie:
Medicină
Profesorului:
Badara Ionel
Sus!