Fizica ultrasunetelor

Extras din curs:

DEFINIŢIA ULTRASUNETELOR

oscilaţii mecanice ale unui mediu elastic ce se propagă în spaţiu sub formă de unde longitudinale

frecvenţe mai mari de 20000 Hz

limită superioară impusă de considerente de ordin practic legate de generarea lor care se află în jurul valorii de 1000 MHz.

Si natura se foloseste de ultrasunete si anume:

Privind orizontul intr-o noapte senina de vara, urmarind zborul liliecilor care ocolesc cu siguranta obstacolele intalnite in cale, ne intrebam cum se explica aceasta?

Cel mai dezvoltat simt al liliecilor este auzul, cu care se orienteaza uimitor de bine. Un studiu anatomic al laringelui liliacului arata ca poseda muschi puternici, care permit tensionarea corzilor vocale. Liliacul inghite un flux de aer si faringele sau il expulzeaza cu o forta exploziva. Presiunea aerului aruncat este egala cu dublul presiunii masurata intr-un cazan cu abur. Impulsul ultrasonic emis de liliac, dupa ce a intalnit un obstacol in calea lui, se reflecta, si ecoul produs este receptionat prin intermediul aparatului sau auditiv.

Producerea tehnică a US

Traductoare electro-mecanice, care transformă un semnal electric în unul mecanic, reprezentat de vibraţiile unui mediu elastic.

Traductoarele piezoelectrice, care manifestă

Efectul de electrostricţiune, adică de contracţie sau dilatare sub acţiunea unui câmp electric(1880, fraţii Pierre şi Jacques Curie) Aplicarea unei diferenţe de potenţial între feţele cristalului duce la deformarea lui elastică

Cristale care realizează efectul piezoelectric sunt: cuarţ, sarea Seignette (tartrat dublu de sodiu şi potasiu), fosfatul de amoniu, titanatul de bariu, zirconat-titanatul de plumb, unele materiale ceramice fero-electrice cu piezoelectricitate indusă prin răcire în câmp magnetic.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Fizica Ultrasunetelor.ppt
Alte informații:
Tipuri fișiere:
ppt
Nota:
9/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
59 pagini
Marime:
1.74MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Medicină
Predat:
la facultate
Materie:
Medicină
Sus!