Balneo Fizioterapie

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Balneologia

Mecanism de actiune – pe receptori; pe sisteme de operare prin mechanism ciberentic.

Mod de aplicare – profilaxie; terapie; recuperare.

Ramuri ale bft-ului si contraindicatii.

Bft-l este cea mai veche specialitate medicala terapeutica ce foloseste factori fizici oferiti (curentul electric, clima, lumina, magnetismul, energia mecanica, miscarea, apa) de mediul inconjurator pentru tratamentul bolilor.

Actiune bft: factorii fizici sunt niste stimuli care aplicati pe organism, la nivelul receptorilor, declanseaza niste impulsuri. Aceste impulsuri vor produce modificari locale (la locul de aplicare) si generale (cu effect asupra intregului organism).

Modificarile locale sunt de doua feluri:

1. Modificarile circulatiei. Ciruclatia poate fi modificata in sensul vasodilatatiei sau in sensul vasoconstrictiei.

2. Modificari asupra sistemului nervos. La nivelul nervilor, factorii fizici modifica excitabilitate receptorilor si anume, creste pragul de exitabilitate a receptorilor, durerea nefiind receptata cu aceasi intensitate.

Modificarile generale sunt modificaari reflexe.

Organismul si mediul incojurator se influenteaza reciproc prin patru sisteme de operare:

1. Sis. Receptor

2. s. de legatura reprezentat de sistemul nervos si umoral.

3. s. integrare reprezentat de s. nervos si endocrine.

4. s. efectuare reprezentate de toate organelle si aparatele din organism.

Intre cele patru sisteme se stabilesc relatii. Ele se influenteaza reciproc prin mecanisme de feedback si feedafall, ca si in sistemele cibernetice cu autoreglare. Autoreglarea cibernetica a organismului este necesara pentru a se mentine echilirul sau homeostazia organismului. Lipsa echilibrului organismului duce la oboseala. Efectele autoreglarii cibernetice au sunt stabilizarea homeostaziei sau optimizarea homeostaziei. Fara homeostazie organismul nu poate functiona.

Optimizare homeostaziei insemna un echilibru superior calitativ dupa un tratament bft. Aceste efecte se obtin in functie de modul in care dozam stimulii tratamentului. Dozele mici normalizeaza functiile organismului. Dozele mari amplifica functiile organismului. Dozele foarte mari inhiba functiile organismului, iar dozele exaggerate distrug structuri si functii.

Dupa un tratament de bf tar trebui sa dureze 18 zile, organismul se apara, se compenseaza, se regleaza producandu-se urmatoarele efecte.

Efect: antialgice, decontracturante, trofice, rezortive (resoarbere a inflamatiilor), tonizarea muschilor, cresterea elasticitatii tesuturilor, vasodilatatia.

Prin bft se intervine asupra bolilor in doua feluri:

1. in mecanismul de producere a bolii, putem chiar opri acest mechanism;

2. intervenirea symptomatic, atenuand manifestarile bolii;

de aceea bft se aplica profilactic, therapeutic sau curative si se aplica in scop de recuperare.

Pentru profilaxie – cure heliomarine, aerosoli, ape minerale si kinetoterapie, deoarece acesti factorii fizici stimuleaza mecanismele de aparare ale organismului si obtine cresterea rezistentei organismului..

Terapia prin bft completeaza tratamentul dietetic, medicamentos si chirurgical. De ex: in tratamentul reumatismului degenerativ bft-ul are rol principal.

In bolile digestive se aplica cura interna cu ape minerale care inlatura spasme, fluidifica secretii si amelioreaza motilitatea organelor interne.

In alte specicialitati bft-ul are rol secundar, iar medicamentele au rol esential.

Tratamentul de recuperare se aplica in convalescenta, este un tratament complex si multidisciplinar pentru ca include multe specilitati paramedicale (alaturi de medici, fizioterapeuti si ortopezi, in echipa sunt inclusi: kinetoterapeuti, terapisti ocupationali, psihoterapeuti, logopezi, as. Sociali).

Definitia ONS a recuperarii

Un domeniu complex medical, educational si socio-profesional care urmareste restabilirea deplina a capacitati funcionale pierdute (pierduta congenital, in urma unui traumatism sau a unei boli) precum si dezvoltarea unor or compensatorii care asigura posibilitati de munca si autoservire.

Recuperare se face in doua etape: medicala si socio-profesionala.

Recuperare medicala este precope si consta din aplicare bft e la inceputul bolii, alaturi de medicamente si tratamente chirurgicale. Pe masua ce ne apropiem de convalescenta, fizioterapia are un rol tot mai important. Daca pacientul nu poate relua activitatea, se trece la etapa a doua. Scopul recuperari este independeta materiala si echilibru psihic. Aceasta recuperare se face prin reorientare spre o noua profesie sau reincadrarea in vehchea activitate, dar cu restrictii corespunzatoare handicapului.

Ramurile bft-ului:

1: balneologia si climatologia care se ocupa cu factorii fizici naturali din statiunile balneare (apele minerale, namoluri, climat);

3. fizioterapia sau medicina fizica ce foloseste factori fizici artificiali (electroterapia, pneumoterapia, masajul, hidrotermoterapia, kinetoterapie si terapia ocupationala).

Contraindicatiile bft-ului

In care bft –ul reprezinta risc major: boli acute contagioase; boliile venerice; parazitare; starile caseptice (slabire); bolile organice decompensate (insuficientele); hemoragiile repetate; psihopatiile; psihozele, narcomaniile, alcolismul cronic, sarcinile.

Daca dupa 8-10 sedinte de bft nu s-a obtinut rezultatul dorit insemna ca diagnosticul a fost gresit ori indicatia ori tehnica de aplicare.

Observații:

Balneologia, termoreglarea, comprese, cataplasme, impachetari, bai, balneoterapie, ape sulfatate, climatologie medicala, clima romaniei, factori generatori de clima, pneumoterapie, aerosoli.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • 1 Balneologia.doc
  • 10 Bioclimat tonic stimulant.doc
  • 11 Factori generatori de clima.docx
  • 12 Climatologie medicala.doc
  • 13 Pneumoterapia- aerosol etc.doc
  • 2 Termoreglarea.doc
  • 3 Comprese, cataplasme, impachetari etc..doc
  • 4 Baile.docx
  • 5 Balneoterapie.docx
  • 6 Apele sulfatate.docx
  • 7 Climatologia medicala.docx
  • 8 continuare Namoluri.doc
  • 9 Clima Romaniei.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc, docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
13 fisiere
Pagini (total):
59 pagini
Imagini extrase:
60 imagini
Nr cuvinte:
23 037 cuvinte
Nr caractere:
137 537 caractere
Marime:
192.64KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Medicină
Predat:
la facultate
Materie:
Medicină
Sus!