Acordarea Primului Ajutor

Previzualizare curs:

Extras din curs:

PRIM AJUTOR DE BAZĂ

I. VICTIMA NU RESPIRĂ ŞI NU ARE PULS.

Primul gest în aceasta situaţie este anuntarea la 112 solicitând ajutorul echipei medicale calificate şi cu dotare corespunzătoare după care începem resuscitarea cardio-pulmonară. Dacă victima nu respiră, nu are puls şi eşti sigur că va sosi ajutor profesionist calificat, începe ventilaţia artificială şi compresiunile toracice. Ele se execută succesiv.

• În cazul în care sunteţi singurul salvator, raportul ventilaţie masaj cardiac trebuie să fie de 2:15, acest lucru repetându-se timp de un minut;

• În cazul în care sunteţi doi salvatori, acest raport trebuie sa fie de 1:5. Se execută 10 cicluri după care se face reevaluarea pacientului.

Fiecare ciclu se începe cu ventilaţia artificială şi se termină cu ventilaţie.

Tehnica ventilatiei artificiale

Îngenuncheaţi lânga pacient. Cu capul victimei în hiperextensie se menţine gura uşor întredeschisă cu o mână, în timp ce cu cealaltă se susţine fruntea şi se pensează nasul. Se inspiră profund aer …

…se aşează etanş gura pe gura victimei, şi se insuflă aer timp de 2-3 secunde. În acelaşi timp se verifică dacă toracele se ridică atunci când insuflăm.

Fiecare respiraţie trebuie să fie suficient de puternică astfel încât toracele să se ridice. Ţineţi capul în hiperextensie cu barbia ridicată îndepărtând gura de la gura victimei şi lăsaţi ca toracele pacientului să revină. Volumul de aer pe care îl insuflăm este mai important decât ritmul în care îl administrăm.

Tehnica masajului cardiac extern

Cu victima aşezată pe spate pe un plan dur se localizează punctul de compresie situat în partea inferioară a sternului. Degetul inelar merge de-a lungul rebordului costal pâna la locul de întâlnire a coastelor. La acest nivel lângă acest deget se aşează alte două degete, respectiv degetul mijlociu şi cel arătător, după care aşezăm podul palmei celeilalte mâini, tangent la cele două degete plasate pe piept; acesta este locul în care trebuie făcute compresiunile toracice.

Se îngenunchează lângă victimă, se fac două ventilaţii, după care se găseşte punctul de reper. Se aşează cealaltă mână (cea cu care s-a făcut reperarea), peste mâna situată pe stern, fără ca degetele să se sprijine pe torace.

Cu coatele întinse, cu braţele perpendicular pe stern, linia umerilor să fie paralelă cu linia longitudinală a pacientului, se fac compresiunile astfel încât să înfundăm sternul cu o adâncime de aproximativ 4-5 cm (numărând cu voce tare, “şi 1 şi 2 şi 3 şi 4 şi 5’’). Frecvenţa compresiunilor externe trebuie să fie de 80-100 / min.

II. VICTIMA NU RESPIRĂ DAR ARE PULS.

În acest caz, prima etapă de acţiune constă din efectuarea unui numar de 10 ventilaţii artificiale după care se anunţă la 112 solicitând ajutor medical calificat. Ne reîntoarcem, reevaluăm starea pacientului şi vom acţiona în funcţie de ceea ce vom constata. În cazul în care situaţia va fi nemodificat vom continua ventilaţia pacientului verificând periodic pulsul acestuia.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Acordarea Primului Ajutor.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Imagini extrase:
11 imagini
Nr cuvinte:
1 282 cuvinte
Nr caractere:
6 576 caractere
Marime:
2.07MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Medicină
Predat:
la facultate
Materie:
Medicină
Sus!