Previzualizare curs:

Extras din curs:

Pesticidele sunt subst fol in agricultura pt combaterea daunatorilor.

Pesticidele se impart in mai mult categ dupa tipul de daunator caruia se adreseaza:

-insecticide

-ierbicide

-fungicide

-moluscocide

-raticide (rodenticide)

Insecticidele sunt reprez de 4 categ: organoclorurate, organofosforice, carbamatii, nicotina

Insecticide organo-clorurate

Se impart in:

-derivatii de clor-benzen: DDT (diclor difenil tricloretan)

-derivatii de ciclohexan: HCH (hexaclor ciclo hexan)

-derivatii de naftalen / diene clorurate: aldrin, dieldrin

-derivatii de indan: heptaclor, clordan

Propr ioc: subst solide, albe sau incolore, insolub in apa, solubile in solventi organici si in grasimi.

Patrund in organism pe cale dig, resp sau cutanata.

Sunt toxice neurotrope, acumularea lor la niv centrilor nervosi fiind in fct de solubilitate.

Toxicitatea in ordine descrescatoare este urm: aldrin (cel mai toxic), dieldrin, lindan (gamexan – izomerul gama al HCH), DDT, HCH tehnic.

Manifestari toxice: reprez de tulb dig (voma, greata, colici, diaree) si nerv, iar dupa trecerea in circ generala apare neliniste, iritabilitate, vertij, amauroza, tremuraturi, contractii musc, convulsii epileptiforme, paralizii, moarte prin colaps cardiac si resp.

Se elim prin urina, cu exceptia HCH, nu au antidoturi. In caz de ingerare se fac spalaturi stomacale, se adm purgativ salin, se contraindica laptele. Pt convulsii se adm barbiturice, se evita morfina.

DDT: a fost sinteriz in 1974. Este o pulbere alb-cenusie, cu miros de mucegai. Fol ca insecticid – patrunde in corpul insectelor prin oxoscheletron si blocheaza citocrom-oxidaza si succinat hidrogenaza. Determina marirea consumului de O2, hiperactivitate si incetinirea metabolismului.

HCH: a fost sintetizat in 1825. Pulbere alb-cenusie, cu gust neplacut. In amested cu DDT sn deparatox. Contine mai multi stereoizomeri, dintre care izomerul gama este cel mai activ. Este un insecticid de ingestie si de contact, si mai putin resp si inhalator. Se conditioneaza sub forma de pulberi 1-3%, sau sub forma de emulsii sau solutii 1-20%.

Aldrin: substanta alba, cristalina, fara gust, cu miros slab de pin. Se fol ca insecticid sub forma de pulbere de conc 3% sau sub forma de emulsii sau sol 0,5%. Patrunde in organism pe toate caile si se transforma in dieldrin (epoxidul aldrinului) mai stabil si care se acumul la niv tes adipos, ficat si rinichi.

Izolarea si identificarea:

DDT: se izoleaza din mediul acid cu ajut solv organici (eter etilic, etc)

Din produse alimentare: produsul solid bine fragmentat sau prod semisolid concentrat in baia de apa se aciduleaza cu HCl 10% si se trece intr-un recipient de extractie si se extrage de 2x prin agitare puternica cu un volum dublu sau egal de eter etilic sau eter de petrol.

Dupa decantare fazele de solvent se reunesc si se filtreaza printr-un filtru uscat intr-o capsula de portelan. Apoi se evapora la sec.

Se poate izola din tesuturi grase: din 5-10g tes gras, se tritureaza cu putin nisip purificat. Se adauga 10-20g sulfat de Na anhidru si se trece intr-un recipient impreuna cu 50ml eter etilic. Se trateaza grasimile cu 5ml H2SO4, apoi se decanteaza, iar faza lichida se debaraseaza prin trecere printr-o coloana de adsorbtie. Se repeta pana cand se obt un lichid limpede. Lich se colecteaza intr-o capsula si se deshidrateaza la sec

Identif DDT prin reactii de culoare:

-reactia Beilstein: reziduul obt in urma izolarii se introd in flacara oxidanta a unui bec de gaz cu ajut unei sarme de cupru cu bucla. Reactia pozitiva este aparitia unei tente verzui a flacarii.

-reactia Fujiwara: peste reziduu se adauga cateva picaturi de piridina si o granula de KOH. La dizolvare apare o coloratie rosie

-reactia de nitrare: reziduul se trateaza cu 1ml de amestec nitrant, se incalzeste 15 min pe baia de apa, se raceste, se dilueaza cu 5 ml apa distilata, iar apoi se extrage cu eter etilic. Va rezulta un extract eteric ce se evapora la sec, apoi reziduul se trateaza cu 1ml acetona si cu 1-2 pic sol KOH 10% in metanol. In cazul reactiei pozitiva apare culoare albastru inchis

-reactia cu hidrochinona: reziduul se trateaza cu 2ml hidrochinona sol 0,5% in HCl. Apare coloratie rosie.

HCH: se izoleaza din mediul acid sau alcalin cu ajut solventilor organici

Cand se doreste izolarea din produse biologice: 15g produs bio (continut stomacal) sau 5ml sg – se agita puternic, de 2x cu un volum dublu sau egal de eter de petrol. Extractele se reunesc si se filtreaza printr-un filtru uscat intr-o capsula de portelan dupa care se evapora la sec.

Se face identificarea prin reactia Busch. Reziduul se trateaza cu 3-4ml etanol, 5ml KOH solutie alcoolica, 1ml hidrat de hidrazina si cu paladiu metalic drept catalizator. Se incalzeste pe baia de apa 15 min, se raceste si se aciduleaza cu acid azotic. Se identifica ionul Cl cu azotat de Ag.

Are loc eclorinarea completa si hidrogenarea concomitenta de catre hidratul de hidrazina in mediul alcalin in prezenta Pd drept catalizator.

Faca apare ionul clor este o reactie pozitiva

Derivati de naftalen (diene clorurate): probele se extrag din mediu alcalin sau acid cu solventi organici, dupa care extractele se hidrolizeaza cu NaOH (se formeaza sapun).

Se indeparteaza sapunurile prin spalare repetata cu apa.

Extractul debarasat de grasimi se evapora la sec.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Toxicologie.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7.7/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
19 pagini
Imagini extrase:
19 imagini
Nr cuvinte:
8 331 cuvinte
Nr caractere:
48 023 caractere
Marime:
33.05KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Medicină Veterinară
Predat:
la facultate
Materie:
Medicină Veterinară
Sus!