Porcușorul de guineea

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Porcusorul de Guineea este o specie care face parte din clasa Mammalia (mamifere), Ordinul Rodentia (rozatoare), Subordinul Hystricomorpha, Familia Caviidae, Subfamilia Caviinae, Genul Cavia.

Locul de origine al acestui mic mamifer este America de Sud.

In cercurile stiintifice de specialitate numele speciilor genului Cavia (Pallas, 1766) si numarul lor prezinta adesea un subiect de discutie. Exista denumiri care de unii cercetatori sunt considerate ca nume al unei specii distincte ale genului Cavia, pana cand de altii sunt considerate doar ca sinonime ale unor specii deja existente ale genului Cavia.

Cei mai multi cercetatori considera valabila sistemul de clasificare a Institutului Smithsonian (Mammal Species of the World, Smithsonian Institution), dupa care genul Cavia are cinci specii. Acestea sunt urmatoarele:

< Cavia tschudii (Fitzinger, 1857)

< Cavia aperea (Erxleben, 1777)

< Cavia fulgida (Wagler, 1831)

< Cavia magna (Ximinez, 1980)

< Cavia porcellus (Linnaeus, 1758)

Specia salbatica C. tschudii este stramosul porcusorului domestic. Locurile de bastina al acestei specii sunt podisurile si regiunile stancoase ale statelor vestice a Americi de Sud: Peru, sudul Boliviei, nord-vestul Argentinei, nordul Chilei. Numele comun: porcusor montan (Montane Guinea Pig). Nume sinonime: cutleri, atahualpae, arequipae, festina, osgoodi, pallidior, sodalis, stolida, umbrata

Specia de regiune C. aperea difera foarte putin de specia tschudii. Putin mai mari si cu o blana mai deschisa la culoare exemplarele aperea prefera campiile si tinuturile ierboase ale Americii de Sud, tara lor de bastina fiind Brazilia, nordul Argentinei, Uruguay, Paraguay, Columbia, Ecuador, Venezuela, Guiana. Multi cercetatori nu recunosc aceasta specie ca fiind distincta de tschudii, din aceasta cauza numele din urma a celor doi apare des impreuna (C. aperea tchudii). Numele comun: porcusor brazilian, porcusor de camp (Brazilian Guinea Pig). Nume sinonime: nana, guianae, pamparum, azarae, rosida, hilaria, hypoleuca, leucopyga.

Specia C. fulgida traieste in estul Braziliei, pe teritoriile situate intre Minas Gerais si Santa Catarina. Numele comun: porcusor cu blana stralucitoare (Shiny Guinea Pig). Nume sinonime: nigricans, rufescens. Specia C. fulgida este inclusa in Lista Rosie de Specii Amenintate a IUCN, in categoria risc redus cu preocupare de conservare minima (Low risk/Least concern).

Specia C. magna nu are nume sinonime. Numele comun: porcusor marisor (Greater Guinea Pig). Traieste in sud-estul Uruguayului si in partile sudice ale Braziliei - pornind de la Rocha, si trecand prin Rio Grande del Sur aceasta specie poate fi gasita pana in Santa Catarina.

C. porcellus este descendentul porcusorului salbatic, varianta domestica al acestuia.

Porcusorii de Guineea se clasifica dupa doua aspecte importante:

1. Rasa: Exemplare standard, unde se tine cont de calitatea blanii (lungimea si directia cresterii parului), forma capului, a diferitelor parti ale corpului etc.;

2. Varietate de culori: O anumita rasa este clasificata si dupa culoarea blanii, locul, proportia si extinderea culorilor fiind bine definite;

Blana scurta:

Blana va fi scurta, deasa si neteda avand aceeasi lungime pe tot corpul.

unicolor (self):

- negru (Self Black);

- ciocolatiu (Self Chocolate);

- liliachiu (Self Lilac);

- bej (Self Beige);

- albastru (Self Blue sau Self Grey);

- cafeniu (Self Coffe);

- rosu (Self Red);

- auriu (Self Golden);

- auriu, cu ochi de culoare inchisa (Self Dark-Eyed Golden);

- sofran (Self Saffron);

- galben (Self Buff);

- crem (Self Crem);

- alb (Self White);

- alb, cu ochi de culoare inchisa (Self Dark-Eyed White);

cu varietate larga de culori (non-self)

Blana scurta cu rozete:

Abisinian (Abyssinian): Blana este scurta si aspra, avand centre multiple, asezate simetric pe corp in forma de rozeta. Blana porcusorului abisinian pare ciufulita datorita vartejurilor (descriere mai detaliata aici).

American, cu creasta (American Crested): Este bicolor cu vartej situat pe cap, in frunte. Culoarea rozetei (adica a vartejului) este obligatorie alba fata de corpul colorat.

Englez, cu creasta (English Crested): Este unicolor, cu vartej situat pe cap, in frunte. Fiind unicolor rozeta (vartejul) are aceeasi culoare cu blana corpului.

Varietati de blana:

Rex: cu blana scurta, deasa si carliontata. Puiul nou nascut are blana asemanatoare mielului, la varsta de 5-8 luni devenind permanenta, usor aspra, dar elastica. Mai multe gene diferite pot determina aparitia acestui tip de blana, blanurile fiind asemanatoare intre ele. Doua variante al acestui tip de blana sunt standardizate: Rex european si Rex american, cel american fiind cunoscut sub numele de Teddy US. Porcusor cu blana asemanatoare se gaseste si in Suedia, prima data a aparut in Stockholm si poarta numele de Curly. O a patra varianta a acestui tip de blana a aparut in Elvetia, porcusorului i s-a dat denumirea de Rex elvetian, fiind cunoscut sub numele de Teddy elvetian (CH Teddy, Swiss Teddy). Blana lui difera de celelalte variante rex, el avand blana semilunga (nu scurta).

Sheltie (in SUA se numeste Silkie): Blana creste spre spate, fata fiind vizibila. Nu are rozete. Parul creste in asa fel incat nu are carare de-a lungul spatelui. In partile laterale ale corpului blana are aceeasi lungime, trena fiind mai lunga. In conditii speciale de ingrijire blana poate creste foarte lunga, ca si a celui Peruvian.

Coronet: Are blana lunga avand un vartej pe cap, in frunte. Provine din combinarea unui Sheltie cu un Crested, blana fiind asemanatoare cu cel Sheltie.

Peruvian: (Peruvian): Cu blana lunga, matasoasa, avand doua rozete asezate simetric pe ambele parti ale soldului. Pe cap parul ii cade in fata, iar in jurul corpului formeaza o perdea, acoperind in totalitate corpul porcusorului. Trena este deasa datorita celor doua rozete situate pe solduri. Parul cu lacune nu este ingaduita. Blana poate creste foarte lunga in conditii speciale de ingrijire.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Porcusorul de Guineea.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
15 pagini
Imagini extrase:
15 imagini
Nr cuvinte:
5 403 cuvinte
Nr caractere:
29 333 caractere
Marime:
2.02MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Medicină Veterinară
Predat:
la facultate
Materie:
Medicină Veterinară
Sus!