Boli Infecțioase

Previzualizare curs:

Extras din curs:

ACTINOMICOZE

Actinomicozele sunt boli sistemice sau localizate, sporadice, cu evolutie cronica, produsa de germeni apartinind genului Actinomyces si pot determina infectii supurative in diferite tesuturi si organe.

ACTINIMICOZA BOVINA

Denumire populara Tragan

Boala infectioasa sporadica, cu evolutie cronica supurativa, manifestata prin leziuni inflamatorii de tip granulomatos in tesuturile dure.

Etiologie

ACTINOMYCES BOVIS, agent infectios necapsulat, imobil, Gram pozitiv si neacidorezistent ( in greceste actinomices =ciuperca radiara, actinos= raza, mikes= fungi).

Tulpinile patogene de Actinomyces bovis se cultiva pe medii speciale cu sange, ser sangvin, ou, ficat, in conditii de anaerobioza cu sau fara imbogatirea cu bioxid de carbon.

Structura antigenica - trei tipuri antigenice: bovin, uman si canin.

Germeni de asociatie Staphylococcus aureus, Streptococcus spp.

Alte actinomicete, ca Actinomyces denticolens, Actinomyces howelli, Actinomyces slackii fie ca epifiti la animalele sanatoase, fie din focare inflamatorii locale.

Caractere epizootologice

Receptivitate - in primul rand taurinele si foarte rar cabalinele si carnasierele.

Surse de infectie - sursa principala de infectie animalele bolnave care elimina germenul cu materialul purulent. Actinomyces bovis este un germene epifit al mucoaselor din cavitatea bucala.

Calea de patrundere in tesuturi - prin solutiile de continuitate de la nivelul mucoaselor sau tegumentului extern, ajungand pana la periost.

Alta poarta de intrare in momentul schimbarii dintilor.

Patogeneza

Agentii conditionat patogeni cantonati in mucoasa bucala si faringiana penetreaza in tesuturile invecinate cu prilejul unor traumatisme, si a unor deficiente de aparare generala locale.

Conditia de anaerobioza asigurata de : tesuturi devitalizate, prezenta microorganismelor sinergice si elaborarea factorilor favorizanti pentru dezvoltarea si invazivitatea actinomicetului.

Aparitia starii de sensibilizare a organismului gazda fata de antigenele bacteriene respective.

In cateva saptamani sau luni apare un proces inflamator specific de tip productiv, granulomul de ,,corpi straini" si procese purulente.

Granulomul actinomicozic este lipsit de celule gigante; prin confluare formeaza actinomicoame delimitate de o capsula foarte bine dezvoltata.

Leziunea osoasa are un caracter tumoral, procesul proliferativ interesand in primul rand periostul, fara inflamatia limfonodului.

Infectia are o evolutie lenta, modifica aspectul si culoarea pielii (relief boselat, rosu-violaceu), apoi puncte de colectie si abcedare prin una sau mai multe fistule.

Tabloul clinic

Boala cronica cu localizare la maxilarul inferior.

Modificarile osoase sunt leziuni de tip fungos ale mucoasei gingivale, situate in dreptul primilor molari. Osul mandibular este tumefiat, dar putin sensibil.

Inflamtia supurativa si proliferativa invadeaza si tesuturile periosoase.

Se formeaza abcese cu traiecte fistuloase burjeonate in profunzimea osoasa, ce se deschid la exterior si elimina un material purulent gros, vascos, inodor, galbui - cenusiu.

Localizarea la maxilarul superior este rara, iar fistulele se deschid spre cavitatea bucala sau nazala.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Boli Infectioase.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
5/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
157 pagini
Imagini extrase:
157 imagini
Nr cuvinte:
45 198 cuvinte
Nr caractere:
253 006 caractere
Marime:
200.38KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Medicină Veterinară
Tag-uri:
boala, infectie, medicina, tesut, inflamatie
Predat:
la facultate
Materie:
Medicină Veterinară
Profesorului:
Elena Velescu
Sus!