Sisteme de Propulsie Neconvenționale

Previzualizare curs:

Extras din curs:

CLASIFICAREA SISTEMELOR DE PROPULSIE NECONVENTIONALE

Prinsistem de propulsie neconventional se intelege acel sistem de propulsie care are cel putin doua surse de energie.Cele mai cunoscute sisteme neconventionale sint sistemele hibride.

CLASIFICARE

- CU COMB CONVENTIONALI

- CU MAI

SISTEM HIBRID- CU COMB NECONVENTIONALI

-FARA MAI

SISTEME DE PROPULSIE ALTERNATIVE

- neconventionale

-fotovoltaice

-eoliene

-volante

-alte forme de energie

COMBUSTIBILI CONVENTIONALI

Combustibilii conventionali vor continua să domine piaţa energetică, acoperind peste 80% din cererea de resurse energetice, iar combustibilii petrolieri sunt cei mai utilizaţi în sectorul de transport auto.

Petrolul, care constituie încă cea mai convenabilă sursă de componenţi pentru combustibili va cunoaşte o creştere a cererii de la 92 mil. barili/zi în anul 2010 la 115 mil. barili/zi.

Consumul mondial de combustibili petrolieri cunoaşte o dinamică continuă, iar situaţia pe regiuni este diferită. Estimările pentru 2020 precizează următoarele aspecte:

-Cererea globală de produse va creşte cu cca 30% ceea ce corespunde creşterii de la 23 mil. barili/zi la 105 mil. barili/zi;

-Creşterea medie anuală este de cca 1,7 %/an;

-Cererea cea mai importantă (cca 44% din total) se va înregitra în zona Asia-Pacific (China şi India, acumulând cca 32 %);

-America va ocupa locul al doilea, cu peste 30% din total;

-Creşterea cererii în Europa Occidentală va fi de 0,4 % an, ceea ce reprezintă numai 0,8 mil. barili/zi;

-Cererea de benzină arată o creştere de 1,5 % an, ceea ce reprezintă la o creştere de 5,2 mil. barili/zi; creşterea substanţială o înregistrează consumul de benzină din America de Nord (38%);

-Cererea de benzină în America de Nord va reprezenta 46% din cererea mondială la nivelulul anului 2020;

-În Europa Occidentală consumul de benzină este în regres, raportul benzină/motorină diesel ajungând la 0,35, în timp ce în America de Nord acest raport este estimat la valoarea de 3.

În ceea ce priveşte rafinarea petrolului şi a produselor petroliere, modificări semnificative sunt aşteptate a se produce din mers în viitoarea decadă.

Îndeplinirea cerinţelor de calitate pentru produsele fabricate şi în ultimă instanţă a existenţei rafinăriilor ca entităţi vor necesita eforturi suplimentere şi continue din partea fiecărei rafinării.

Tehnologii individuale mai eficiente, catalizatori mai performanţi, o mai bună reformulare a combustibililor finiţi, asociate cu o mai bună planificare şi o abordare flexibilă, managerială a cerinţelor şi costurilor, vor conduce la reuşite depline în ceea ce priveşte activitatea de rafinare.

În figura I şi II se prezintă dinamica producţiei de combustibili auto fabricaţi în România(bază de date Petrom), inclusiv ponderea anuală a combustibililor de tip euro, până în anul 2010.

Perspectivele cele mai sigure de utilizare, din punctul de vedere al posibilităţilor corelării cu cerinţele motorului clasic, ca şi a posibilităţilor de producţie, stocare şi distribuţie, este formată din alcooli şi eteri, substanţe încadrate din punct de vedere chimic în clasa compuşilor organici oxigenaţi.

Figura I

Figura II

Specificaţii de calitate ale benzinelor fabricate în România:

Legat de specificaţiile de calitate ale combustibililor, România s-a mişcat relativ rapid, normele europene fiind deja aplicate în rafinăriile româneşti. Guvernul a aprobat o serie de norme prin care sunt devansate termenele de la care va fi obligatorie comercializarea unor carburanţi ce răspund normelor europene Euro 4.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Sisteme de Propulsie Neconventionale.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
140 pagini
Imagini extrase:
140 imagini
Nr cuvinte:
28 429 cuvinte
Nr caractere:
166 297 caractere
Marime:
6.21MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Mecanică
Predat:
la facultate
Materie:
Mecanică
Sus!