Părțile Fixe ale Mecanismului Motor

Previzualizare curs:

Extras din curs:

2.1. Blocul motorului

2.1.1. Conditii functionale

Blocul motorului constituie elementul structural al motorului, determinând constructia generala a acestuia. Contine cilindrii în care se desfasoara ciclul motor, prin peretii sai exteriori închide camasa de racire la motoarele racite cu apa, pe acesta se prinde chiulasa si sustine în lagarele sale arborele cotit si arborele cu came. Prin peretii blocului se transmit fortele de presiune a gazelor de la chiulasa la corpul lagarelor, reactiunea momentului motor la sasiul autovehiculelor, iar la unele tractoare acesta constituie chiar o parte a sasiului. Pe bloc se monteaza toate agregatele si instalatiile auxiliare ale motorului: instalatia de ungere, instalatia de racire, instalatia de alimentare.

Fig. 2.1. Motor cu cilindrii în linie.

În timpul functionarii, blocul motorului este supus solicitarilor fortelor de presiune a gazelor, fortelor de inertie si momentelor acestora care au un caracter variabil. Totodata, apar solicitari suplimentare datorita încarcarii termice si strângerii la montaj a diferitelor organe.

Datorita rolului functional si conditiilor de exploatare, pentru blocul motorului se impun anumite cerinte: rigiditate si stabilitate dimensionala; usurinta montajului si întretinerii diferitelor parti componente ale motorului; masa mica; forma constructiva simpla si simplitate de fabricatie.

2.1.2. Constructia blocului motorului

2.1.2.1. Particularitati constructive.

În constructia automobilelor si tractoarelor cea mai larga utilizare o au motoarele cu cilindri în linie (fig. 2.1), cu cilindri dispusi în V (fig. 2.2) sau cu cilindri opusi (fig. 2.3).

Fig. 2.2. Motor cu cilindrii în V.

Din punctul de vedere al montarii cilindrilor, motoarele sunt cu cilindri într-o piesa comuna cu carterul, monobloc (fig. 2.1 si 2.2) sau cu cilindri separati, demontabili (fig. 2.3). Constructia monobloc este mai raspîndita la motoarele cu lichid, pe când cea cu cilindri separati se utilizeaza la motoarele racite cu aer. În cazul constructiei monobloc, se deosebesc mai multe solutii, si anume: cu camasi uscate (fig. 2.1), cu camasi umede (fig. 2.2), cu planul de separatie a baii de ulei sub axa arborelui cotit (fig. 2.1) sau cu acest plan în planul arborelui cotit (fig. 2.2).

Întrucât constructia motoarelor racite cu lichid si a celor racite cu aer prezinta deosebiri importante, în cele ce urmeaza se va analiza separat constructia blocurilor acestor motoare.

Blocul motoarelor racite cu lichid

Principial, o astfel de constructie este constituita dintr-o placa superioara, 1, (fig. 2.4) pe care se asaza chiulasa, o placa intermediara 2 în care se fixeaza partea inferioara a cilindrilor si care închide camasa de apa pentru racire. Aceste placi sunt legate între ele prin peretii exteriori longitudinali 3 si peretii interiori transversali 4 uniti apoi cu peretii carterului 5, care se leaga cu corpul lagarelor arborelui cotit 6. Se observa ca blocul este un cadru de rezistenta rigid, puternic nervurat, care asigura cerintele impuse de conditiile de functionare. Constructia blocului motorului începe de la sectiunea transversala a unui cilindru si se dezvolta în directie longitudinala.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Partile Fixe ale Mecanismului Motor.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8.6/10 (11 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
27 pagini
Imagini extrase:
27 imagini
Nr cuvinte:
9 718 cuvinte
Nr caractere:
49 533 caractere
Marime:
1.07MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Mecanică
Predat:
la facultate
Materie:
Mecanică
Sus!