Mașini pentru prepararea betoanelor și mixturilor asfaltice

Previzualizare curs:

Extras din curs:

MA}INI PENTRU PREPARAREA BETOANELOR

}I MIXTURILOR ASFALTICE

Calitatea lucr`rilor de construcii este reglementat` prin Legea nr. 10/1995 ]i Directiva European` 89/106 referitoare la produsele de construcii.

Cele dou` documente de referin` stipuleaz` condiiile pe care trebuie s` le [ndeplineasc` produsele de construcii ]i procedeele tehnologice utilizate la punerea [n oper` a materialelor [n vederea atingerii nivelului de calitate impus.

Calitatea materialelor preparate cu ajutorul echipamentelor de proces, respectiv instalaiile pentru prepararea betonului ]i mixturilor asfaltice, este determinat` de:

- calitatea materialelor procesate;

- calitatea echipamentelor tehnologice;

- calificarea personalului operator.

Materialele procesate sunt: agregate minerale, ciment, ap` ]i aditivi.

Calitatea agregatelor minerale (piatr` de r@u, piatr` de carier`) se refer` la:

- granulozitate exprimat` prin clasa granulometric` (0-3, 3-7, 7-15, 15-31 mm);

- umiditate.

Marca cimentului reflect` calitatea acestuia [n ceea ce prive]te fineea de m`cinare ]i capacitatea de reacie [n contact cu apa.

Calitatea apei influeneaz` reacia dintre ciment ]i masa de amestec.

Calitatea aditivilor influeneaz` carcateristicile plastice ale amestecului final.

Verificarea nivelului tehnic calitativ al echipamentelor de procesare se efectueaz` pe baz` de proceduri elaborate special [n acest scop ]i care au ca obiective:

- realizarea materialului preparat (beton, mixtur` asfaltic`) la nivelul de calitate impus de reglement`rile tehnice specifice;

- atingerea parametrilor de securitate astfel [nc@t s` se asigure protecia vieii ]i s`n`t`ii, precum ]i a mediului natural ]i tehnologic, [n conformitate cu Legea nr. 90/1996 (privind protecia muncii) ]i Legea nr. 137/1995 (protecia mediului).

Exist` proceduri specifice referitoare la atestarea ]efilor staiilor de betoane, care stabilesc [n detaliu atribuiile ]i nivelul de cuno]tine al personalului operator. Verificarea acestora intr` [n atribuiile Inspectoratului de Stat pentru Construcii.

Malaxarea (amestecarea) reprezint` procesul tehnologic [n urma c`ruia trebuie s` se obin` o distribuie omogen` a componentelor.

Malaxarea betonului este realizat` de echipamente specializate (malaxoare) de diverse forme gometrice ]i care constau, [n principal, dintr-un sistem de punere [n mi]care a amestecului (tob` rotativ`, rotor cu palete).

Clasificarea malaxoarelor

a) dup` continuitatea procesului de amestecare:

- cu amestecare periodic` - prepararea amestecului se face ciclic`, prin introducerea periodic` [n tob` a anumitor cantit`i de materiale componente (dozate conform reetei), malaxarea acestora ]i desc`rcarea amestecului preparat. Au avantajul c` permit schimbarea reetei de la o ]arj` la alta, [n funcie de necesit`i.

- cu amestecare continu`- introducerea materialelor componente, amestecarea lor ]i desc`rcarea betonului preparat se realizeaz` continuu, pe toat` durata funcion`rii ma]inii. Asigur` productivit`i mai mari dec@t malaxoarele cu aciune periodic`, dar dozarea cu eficien` mai redus` deoarece dozarea cu precizie ]i reglarea timpului de malaxare se efectueaz` mai dificil. Din aceast` cauz`, nu sunt eficiente [n cazul [n care este necesar` schimbarea frecvent` a reetei.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Masini pentru Prepararea Betoanelor si Mixturilor Asfaltice.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
5/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
1 706 cuvinte
Nr caractere:
10 015 caractere
Marime:
13.36KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Mecanică
Predat:
la facultate
Materie:
Mecanică
Sus!