Echipamente Mecanice Industriale

Previzualizare curs:

Extras din curs:

. Cabluri din otel. Tipuri constructive. Clasificare.

Cablurile de oţel sunt organe flexibile alcătuite dintr-un ansamblu de sârme şi/sau toroane, grupate prin înfăşurare în jurul unei inimi de oţel, într-unul sau mai multe straturi concentrice. Toronul (fig.1.1) sau cablul simplu, este constituit dintr-un mănunchi de sârme răsucite în jurul unei inimi centrale, într-un singur strat sau în mai multe straturi concentrice. Sârmele pot fi de acelaşi diametru sau de diametre diferite. De obicei, un strat este format din sârme de acelaşi diametru.

Inima cablului reprezintă partea centrală, metalică sau nemetalică a cablului, în jurul căreia se înfăşoară sârmele sau toroanele lui. Inima centrală poate fi vegetală, sintetică, minerală sau metalică.

Inima vegetală este confecţionată din fibre dure naturale (sisal, manila) sau din fibre moi (cânepă, bumbac, iută) şi asigură o mare flexibilitate a cablului, o ungere din interior a acestuia, întrucât este impregnată iniţial cu lubrifiant neutru şi asigură o amortizare a şocurilor în funcţionare.

Inima sintetică se confecţionează din fibre sintetice (nylon, capron) sau textile sintetice (poliamidă, polietilenă, polipropilenă) şi îndeplineşte aceleaşi funcţii ca şi inima vegetală.

Inima minerală se confecţionează din fibre de azbest neimpregnate în unsori consistente şi este frecvent întâlnită la cablurile care lucrează în medii cu temperaturi înalte.

Inima metalică se confecţionează din aceeaşi sârmă din care este confecţionat şi cablul, având forma unui toron de aceeaşi construcţie cu cea a cablului. Se utilizează în cazul în care cablul este supus unor solicitări transversale mari şi reduce flexibilitatea acestuia.

Operaţia de înfăşurare în formă de spire elicoidale a sârmelor în toroane sau a toroanelor pe inima cablului, poartă denumirea de cablare.

Fig.1.1.Secţiunea transversală printr-un toron

a b c

Fig.1.2.Secţiunea transversală prin cabluri simple

Din punct de vedere al modului de înfăşurare, în secţiune transversală, cablurile pot fi: simple, duble şi triple.

Cablul simplu este alcătuit dintr-un singur toron înfăşurat în jurul unei inimi centrale. În funcţie de construcţia stratului exterior, cablurile simple pot fi: deschise, semideschise şi închise (fig.1.2).

Cablurile simple deschise au stratul exterior format numai din sârme de secţiune circulară (fig.1.2.a).

Cablurile simple semideschise au stratul exterior format din sârme profilate care alternează cu sârmele de secţiune circulară, astfel încât împreună formează o

suprafaţă cilindrică care asigură o închidere relativă a straturilor interioare (fig.1.2.b).

Cablurile închise au stratul exterior format din sârme profilate, dispuse în aşa fel încât să formeze o suprafaţă cilindrică cât mai netedă, asigurând în acest mod o

bună închidere a straturilor interioare (fig.1.2.c).

Cablurile duble sunt alcătuite din mai multe cabluri simple înfăşurate în jurul unei inimi centrale. Ele pot fi de construcţie normală, flexibilă şi concentrică (fig.1.3). Denumirea cablului rezultă din faptul că în afară de sârmele centrale ale toroanelor, toate celelalte sârme componente sunt de două ori înfăşurate în elice: odată în jurul axei toronului şi a doua oară împreună cu toronul în jurul cablului.

a) construcţia normală b) construcţie flexibilă c) construcţia concentrică;

Fig.1.3 Cabluri compuse duble

Cablurile de construcţie normală sunt cablurile obţinute prin înfăşurarea unui singur strat de toroane pe o inimă centrală. Toroanele pot fi construite din sârmă de oţel de acelaşi diametru (fig.1.3.a) sau de diametre diferite (fig.1.4), iar inima poate fi vegetală, minerală sau metalică.

Cablurile de construcţie normală cu toroane formate din sârmă de diametre diferite pot fi de construcţie Seale, construcţie Warington şi construcţie Filler.

La cablurile de construcţie Seale (fig.1.4.a), fiecare toron este alcătuit dintr-o sârmă centrală groasă peste care se înfăşoară un strat sau două straturi de sârme groase care se aşează în adânciturile dintre sârmele subţiri ale stratului precedent.

La cablurile de construcţie Warington (fig.1.4.b), între sârmele ultimului strat al fiecărui toron sunt intercalate sârme de diametru mai mic.

La cablurile de construcţie Filler (fig.1.4.c), sârmele de diametru mai mic sunt intercalate între sârmele cu diametru mai mare ale straturilor interioare ale toroanelor.

a) Construcţie Seale b) Construcţie Warington c) Construcţie Filler

Fig.1.4.Cabluri compuse duble, de construcţie normală, cu toroane din sârme de diametre diferit

Cablurile triple sunt cabluri care se obţin prin înfăşurarea mai multor cabluri duble în jurul unei inimi centrale şi pot fi de construcţie normală sau concentrică (fig.1.5).

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Echipamente Mecanice Industriale.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
50 pagini
Imagini extrase:
50 imagini
Nr cuvinte:
15 055 cuvinte
Nr caractere:
83 913 caractere
Marime:
6.65MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Mecanică
Predat:
la facultate
Materie:
Mecanică
Sus!