Controlul calității și măsurători tehnica CCMT

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Conceptul de calitate

Această disciplină tehnico-ştiinţifică este parte integrantă a domeniului larg al calităţii, domeniu prezentat sintetic în schema din Fig.1.1.

În definirea noţiunii de calitate se pleacă de la noţiunea de valoare de întrebuinţare, care reprezintă totalitatea însuşirilor care fac ca un produs să fie util omului.

Practic însă, între produse cu valori de întrebuinţare identice pot să apară deosebiri ca urmare a nivelului diferit de satisfacere a aceleaşi necesităţi pentru care au fost create. Apare astfel noţiunea de calitate a produsului.

Calitatea reprezintă expresia gradului de utilitate a produsului, măsura în care, prin ansamblul caracteristicilor sale tehnico-funcţionale, psiho- senzoriale şi economice, acesta satisface nevoia pentru care a fost creat şi respectă restricţiile impuse de interesele generale ale societăţii privind eficienţa social-economică, protecţia mediului natural şi social.

Prin calitate se înţelege inclusiv nivelul tehnic al produselor, deoarece un produs cu performanţe tehnice scăzute, departe de nivelul mondial, nu poate fi considerat un produs de calitate.

Calitatea are un caracter complex, care este determinat de numărul mare de calităţi sau însuşiri pe care trebuie să le îndeplinească produsul pentru a fi considerat de calitate.

Pentru aprecierea sau evaluarea calităţii se utilizează caracteristicile de calitate. Acestea, numite şi criterii sau parametrii de calitate sunt proprietăţi cantitative sau calitative folosite pentru evidenţierea cerinţelor de calitate impuse produselor şi/sau componentelor lor.

În general, în industria constructoare de maşini se utilizează mai multe caracteristici de calitate:

tehnice,

economice,

psiho-senzoriale,

de disponibilitate,

cu caracter social.

Caracteristicile tehnice vizează însuşirile intrinseci ale produsului, menite să satisfacă într-un anumit grad o utilitate. Acestea se concretizează printr-o serie de proprietăţi fizico- chimice proprii structurii produsului şi determinate de concepţia constructiv-funcţională a acestuia. În general, caracteristicile tehnice se pot măsura obiectiv, direct sau indirect, cu o precizie suficientă, prin mijloace tehnice. Dintre caracteristicile tehnice o importanţă deosebită o au precizia geometrică sau dimensională a produsului respectiv şi precizia cinematică sau de mişcare.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • CCMT8.ppt
  • CCMT7.ppt
  • CCMT6.ppt
  • CCMT5.ppt
  • CCMT4.ppt
  • CCMT3.ppt
  • CCMT2.ppt
  • CCMT1.ppt
  • ccmt.doc
  • cap5.2.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc, ppt
Nota:
8.5/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
10 fisiere
Pagini (total):
580 pagini
Imagini extrase:
39 imagini
Nr cuvinte:
9 196 cuvinte
Nr caractere:
50 944 caractere
Marime:
5.38MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Mecanică
Predat:
la facultate
Materie:
Mecanică
Profesorului:
Catalin Ungureanu
Sus!