Conceptul de proiectare asistată de calculator

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Proiectanti au folosit o lunga perioada de timp calculatoarele pentru calcule.Dezvoltarile ale proiectarii asistate de calculator,au iesit la iveala in anul1960in cadrul industriilor de tehnica aerospatiala si de automobile, in aria constructiilor de suprafete tridimensionale si a programari NG(NumericaControl-comanda numerica ),independentuna de alta. Adesea acete dezvoltari, nu au fost publicate pana mult mai tarziu. Cateva din descrierile matematice ,lucreaza in continuare cuentitati, ca de pilda curbe polinomiale, care au fost dezvoltate de timpuriu, in anul1940, de Issac Jakob Schoenbergsi Roy Liming.Totusi , cea mai importanta realizare asupra curbelor polinominale si a suprafetelor sculpturale, a fost facuta dupa aceea de Pierre Beizer Paul de Casteljan,James Ferguson etc.in anul 1960si de Gordon si R.Riesefeld in anul 1970.Aceste dezvoltari au fost punctual de plecare in anul 1963 la MIT(Massachusetts Instite of Technology's) pentru a dezvoltarea sistemului SKETCHPAD, de catre Ivan Sutherland. Trasatura specifica a sistemului SKETCHPAD, este cea care permite proiectantului de afi in interactiune cu calculatorul graphic. In acest caz, proiectul poate fi intretinut in calculator prin desenare pe un monitor CRT cu un creion luminos. Efectiv, aceasta a fost un prototip al interfetei grafice utilizator, o trasatura indispensabila a proiectari asistate de calculator moderme. Primordial aplicatiile comerciale ale proiectarii asistate de calculator au fost in marile companii din industria de automobile si de tehnica aerospatiala,precum si in electronica.

Cel mai important eveniment , in dezvoltarea proiectarii asistate de calculator a fost fondatla MCS(Manufacturing and Consulting Services), in anul 1971 de dr. P. J. Hanratty, care a scris sistemul ADAM(Automated DraftingAnd Machining).

In masura dezvoltarii calculatoarelor aria programelor specifice proietarii asistate de calculator, a fost dezvoltata treptat.Implementarile CAD(Comuter Aided Design ), au suportat intre timp dezvoltari. La inceput, cu implementarea 2D in anul1970, aceasta era limitata, pentru a produce desene similar cu desenele traditionale. Avansarile in programare si in tehnica de modelare solida, in anul 1980, au permis in plus, aplicatii multilaterale a calculatoarelor in activitatile de proiectare.

Produsl, esntial, in ceea ce priveste anu 1981,urma sa fie pachetul de modelare solida Romulus si Uni-Solid bazat pe modelorul PADL-2 si modelorul de suprafete CATIA produs de Dessault. Jhon Walker este protagonistul sistemului 2D AutoCAD. Urmatorul hotar a fost, realizarea pachetului Pro/Engineer in anul 1988, care utilizeaza metode de modelare bazate pe caracteristici parametrice. De asemenea , de importanta pentru dezvoltarea proiectarii asistate de calculator , a fost dezvoltarea motorului(modelatorului) de modelare solida.La inceputul anilor '90 au fost realizate pachete software, ca Solid Works in 1995 si SolidEdge in 1996.

In present, proiectarea asistata de calculator nu este limitata la desenare si redare, aceasta se exprima im mult mai multe arii de cunostinte tehnice ale proiectantilor, care vor fi prezentate in continuare.

2 Terminologie si principii ale proiectarii asistate de

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Conceptul de Proiectare Asistata de Calculator.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 566 cuvinte
Nr caractere:
10 197 caractere
Marime:
11.56KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Mecanică
Tag-uri:
grafica, programe, computer, desen
Predat:
la facultate
Materie:
Mecanică
Sus!