Asigurarea Calității

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Calitatea produselor si serviciilor reprezinta una dintre cele mai importante forme de apreciere a capacitatii de conceptie, a respectarii disciplinei tehnologice si a atitudinii participative a personalului intreprinderii la perfectionarea activitatilor intreprinderii, cresterea productivitatii muncii, satisfacerea exigentelor clientilor, marirea competitivitatii produselor pe piata.

O data cu dezvoltarea productiei de bunuri in a doua jumatate a secolului al XIX-lea au inceput sa apara unele preocupari tehnico-stiintifice sistematice in domeniul calitatii, a caror evolutie s-a desfasurat in mai multe etape, cu caracteristici specifice: etapa inspectiei calitatii, etapa controlului calitatii prin metode statistice, etapa asigurarii calitatii si etapa calitatii totale.

1.1.1 Etapa inspectiei calitatii

La sfarsitul secolului al XIX-lea si inceputul secolului XX, F.W. Taylor a formulat o serie de principii de conducere si organizare stiintifica a activitatilor din intreprindere care separa activitatile celor care proiecteaza de partea de executie si control. Taylor a atribuit inginerilor si specialistilor sarcina de a proiecta activitatile si a lasat muncitorilor si inspectorilor responsabilitatea executiei si calitatii lucrarilor. Responsabilitatea pentru calitatea produselor o au executantii, care trebuie sa execute produse conform cu specificatiile, iar aprecierea acestei conformitati revine inspectorilor de calitate. Calitatea era asigurata, in principal, prin controlul final al pieselor, respectiv al produselor,

4

urmarindu-se identificarea celor ne-conforme. Asadar, asigurarea calitatii cuprindea doar inspectia calitatii efectuata "post-proces", in scopul de a stabili daca este realizata conformitatea cu specificatiile pentru produse.

Sistemul taylorist a reusit sa realizeze cresteri spectaculoase ale productivitatii, a condus la specializarea lucrarilor efectuate de indivizi, in particular la nivelul fortei de munca. Acestor avantaje li s-au contrapus o serie de trasaturi negative:

- muncitorii nu inteleg cum contribuie activitatea lor individuala la obiectivele intreprinderii;

- reactia inversa a informatiilor(feedback-ul), catre muncitori, necesara

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Asigurarea Calitatii.pdf
Alte informații:
Tipuri fișiere:
pdf
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (6 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
22 pagini
Imagini extrase:
26 imagini
Nr cuvinte:
6 834 cuvinte
Nr caractere:
40 547 caractere
Marime:
249.62KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Mecanică
Tag-uri:
calitate, servicii, produse
Predat:
la facultate
Materie:
Mecanică
Sus!