Locuri Geometrice

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Def.: Locul geometric este multimea de puncte care au aceeasi proprietate.

Mediatoarea unui segment este dreapta perpendiculara pe segment dusa prin mijlocul segmentului. Existenta si unicitatea mediatoarea rezulta din faptul ca mijlocul unui segment exista si este unic, perpendiculara printr-un punct al dreptei pe dreapta exista si este unica.

Teorema 1: Orice punct de pe mediatoarea unui segment este egal departat de capetele segmentului.

Dem.: Se considera (AB),, si M un punct de pe mediatoarea segmentului (AB) (Fig.1.1). Daca, afirmatia este evidenta. Daca,(C.C.) si rezulta, deci.

Teorema 2: Orice punct egal departat de capetele unui segment apartine mediatoarei segmentului.

Dem.: Se considera (AB) si M un punct astfel încât (Fig.1.2). Daca, atunci M este mijlocul segmentului (AB) si apartine mediatoarei. Daca, fie O mijlocul segmentului (AB).(LLL). Deci. Deoarece cele doua unghiuri sunt si suplementare, rezulta ca, ceea ce înseamna ca MO este mediatoarea segmentului (AB).

Asadar mediatoarea unui segment este locul geometric al punctelor egal departate de capetele segmentului.

Un alt exemplu de loc geometric este bisectoarea unui unghi.

Bisectoarea unui unghi este dreapta care trece prin intersectia a doua drepte diferite, împartind unghiul format de cele doua drepte în doua unghiuri congruente.

Teorema 3: Bisectoarea unui unghi este locul geometric al punctelor din interiorul unghiului egal departate de laturile unghiului, reunit cu vârful unghiului.

Dem.: a) Se va arata ca orice punct de pe bisectoare este egal departat de laturile unghiului (Fig.1.3). Fie, O vârful unghiului, s bisectoarea lui si. Se noteaza cu A si B picioarele perpendicularelor din M pe h si respectiv k.(IU).

b) Se va arata ca orice punct M egal departat de laturile unghiului si se afla în interiorul unghiului, apartine bisectoarei. Se noteaza cu A si B picioarele perpendicularelor duse din M pe laturile unghiului. , (OM) latura comuna si

(IC)OM bisectoare.

Pe baza proprietatilor de loc geometric ale bisectoarelor si mediatoarelor se pot demonstra urmatoarele doua teoreme referitoare la concurenta bisectoarelor si mediatoarelor unui triunghi.

Teorema 4: Bisectoarele unghiurilor unui triunghi sunt concurente.

Dem.: Din teorema transversalei rezulta ca bisectoarele unghiurilor A si B intersecteaza pe (BC) si (AC) în câte un punct D, respectiv E (Fig.1.4). Din aceeasi teorema rezulta ca exista puntul I,. Asadar. Din proprietatea punctelor bisectoarei unui unghi rezulta d(I,BC) = d(I,AB), d(I,AB) = d(I,AC) si deci d(I,BC) = d(I,AC) si pentru ca rezulta ca [CI este bisectoarea unghiului C.

Teorema 5: Mediatoarele laturilor unui triunghi sunt concurente.

Dem.: Fie un triunghi ABC,mediatoarele segmentelor (AB) respectiv (BC),(Fig.1.5). Din proprietatea punctelor mediatoarei, deciO apartine mediatoarei segmentului (AC).

Observații:

Facultatea de constructii si arhitectura timisora

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Locuri Geometrice.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8.5/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
1 848 cuvinte
Nr caractere:
10 533 caractere
Marime:
47.62KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Matematică
Predat:
la facultate
Materie:
Matematică
Profesorului:
Boja Gheorghe
Sus!