Tehnici de Lucru în TV

Previzualizare curs:

Extras din curs:

TUTORAT1

TELEV1ZIUNEA DIN FATA SI DIN SPATELE CAMERELOR DE LUAT VEDERI

- Realitate televizata si realitate televizuala

- Autonomiateleviziunii si caracteristicile mesajului audiovizual

- Tehnici de filmare si de montaj

OBIECTIVELE TUTORATULUI 1

Prima treime a cursului de introducere in jurnalismul de televiziune le ofera cursantilor notiuni fundamentale despre specificul mediei audiovizuale. La finalul tutoratului 1, ei au datele necesare pentru a intelege si a aplica aceste elemnte de baza astfel incat:

-sa inteleaga specificitatea mediei audiovizuale, in contextul asemanarilor si deosebirilor fata de celelalte tipuri de media.

-sa faca deosebirea dintre realitatea vazuta cu ochiul liber si realitatea flltrata de camera de luat vederi

-sa cunoasca elementele componente ale imaginii de televiziune

-sa inteleaga tehnicile de filmare si sa le poate aplica practic la nevoie

-sa inteleaga procedeele de montaj si sa evite greselile de montaj

-sa se familiarizeze cu munca in echipa si responsabilitatile fiecarui membru al echipei de filmare

Ce este televiziunea?

Televiziunea inseamna transrr.iterea unui mesaj prin imagine si sunet. Este revelatia secolului al XX-lea, un rezultat spectaculos al dezvoltarii tehnologiei.

Televiziunea contine elemente originare din fotografie, cinematografie si teatru, dar si-a dezvoltat propria autonomie. Astfel, in zilele noastre, televiziunea si-a extins influentele in celelalte media, datorita puterii sale, pentru ca este canalul eel mai complex de transmitere a informatiei. Prin formele pe care le imbraca , de la stire la reclama, televiziunea se adreseaza tuturor simturilor. Are cea mai mare putere de comunicare si eficacitate net superioara celorlalte medii de comunicare.

Televiziunea inseamna in primul rand imagine iar elementul cheie este camera de luat vederi. Intr-o camera de televiziune monocromatica, adica alb-negru, lumina trece printr-o lentila si formeaza o imagine pe un strat de substanta chimica fotosensibila din interiorul unui tub cu raze catodice numit videocaptor. Acolo unde imaginea este luminoasa, conductivitatea electrica a stratului creste. Un fascicul de electron! scaneaza acest strat, linie cu linie, si creaza cun flux de electron! sau curent, care variaza cu luminozitatea imaginii pe fiecare parte a stratului. La o camera color lumina este descompusa in cele trei componente cromatice primare-rosu, verde si albastru-, care sunt apoi separate pentru a forma imagini colorate pe cele trei tuburi videocaptoare. Cele trei semnale separate de culoare, impreuna cu informatiile referitoare le intensitate, sunt apoi transmise unui receptor si reconstituite de acesta. La camerele video moderne, aceasta metoda de scanare s-a inlocuit cu utilizarea unor circuite cu cuplaj de sarcina(CCD-uri), siruri de mii de fotocelule gravate pe un cip. Curentii produsi de fiecare fotocelula variaza cu lumina incidenta, iar informatia poate fi citita si inregistrata pe caseta video, imaginea fiind recontruita din pixeli individuali.

Informatia vizuala transmisa de camera video este transformata in semnal, care ajunge in televizoare prin antena sau cabin. In lume exista diverse sisteme de codare a semnalului, in functie de aria geografica.

EXEMPLU: PAL-SECAM in Europa si NTSC in America si Canada.

Puterea televiziunii

Televiziunea creeaza realitatea televizuala. Oamenii au ajuns sa spuna"Exista pentru ca am vazut cu ochii mei la televizof. fara se gandeasca la diferenta dintre realitatea propriu-zisa si imaginile transmise la televizor. Astfel, traiesc o realitate prezentata si selectata de comunicator.

EXEMPLU: 1. Scandalul cainilor vagabonzi din Bucuresti in 2001, care a devenit prin imagini o problema la nivel national.

2. Alegerile din America in noiembrie 2004, devenite subiect de interes pentru alegatorii romani, care se pregateau ei insisi de scrutin

Televiziunea este folosita in politica si publicitate pentru a creea o anumita imagine a oamenilor si produselor.

EXEMPLU: Umanizarea figurii omului politic prin plasarea lui in mijlocul oamenilor simpli in cazu! lui Adrian Nastase. Cand era premier, el a luat masa cu studentii la cantina, la lasi.

Exista si un revers al medaliei in cazul realitatii televizuale: ceea ce vedem nu e realitatea, ci ceea ce emitatorul mesajului vrea sa credem ca este real.

EXEMPLU : Folosirea reporterilor CNN in cazul "embedded", adica atasati unei trupe combatante, pentru manipulare in favoarea politic!! administratiei Bush.

EXEMPLU: Filmul "Inscenarea", cu Robert deNiro si Dustin Hoffman, despre crearea unui pseodo-razboi(cu ajutorul tehnicilor vizuale din televiziune, cinematografie, teatru si grafica 3D)pentru a abate atentia de la un scandal provocat de o aventura a presedintelui american.

Observații:

UNIVERSITATEA BUCURESTI Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Tehnici de Lucru in TV.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7.8/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
19 pagini
Imagini extrase:
19 imagini
Nr cuvinte:
7 261 cuvinte
Nr caractere:
42 398 caractere
Marime:
33.49KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Mass Media
Predat:
la facultate
Materie:
Mass Media
Profesorului:
Raluca Sutu
Sus!