Știrea de presă. Trăsături și funcții specifice

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Structura stirii. Tehnici de redactare.

Orice stire de presa, indiferent de canalul media prin care este transmisa, are menirea de a raspunde la cele sase întrebari, considerate fundamentale legatura cu un eveniment: cine?, ce?, unde?, când?, de ce?, cum?. În absenta unor raspunsuri clare, relevante, la cel putin primele patru întrebari, nu putem vorbi despre materialul de presa respectiv ca fiind o stire de presa. În schimb, raspunsurile la ultimele doua întrebari pot veni mai târziu, ele solicitând, în majoritatea cazurilor, un timp de documentare mai îndelungat decât cel permis de urgenta informarii.

Regula enuntata mai sus nu exclude din practica de zi cu zi a presei (românesti sau straine) stiri frustrate de cel putin unul dintre aceste raspunsurile obligatorii.

Practica de pres[ a impus, pentru stire, o structura în doua trepte:

Ø introducerea sau capul stirii (purtând, mai peste tot în lume, denumirea din limba engleza lead);

Ø corpul stirii, care dezvolta introducerea.

Introducerea stirii (sau lead-ul) este nucleul informativ esential, care sintetizeaza principalele informatii. Ea îndeplineste functiile:

Ø de a surprinde esenta, continând raspunsurile la întrebarile cine?, ce?, unde?, când? - presupune inventivitate si inteligenta

Ø de a îndemna cititorul la lectura - se bazeaza pe arta sau maiestria ziarului

Ierarhia raspunsurilor tine de importanta datelor aflate în posesia ziaristului. Uneori, publicul este interesat, în primul rând, de cine a facut, dupa cum exista si cazuri în care interesul prioritar este axat pe raspunsul la întrebarea ce?, când? sau unde? s-a petrecut evenimentul. Dupa formularea paragrafului introductiv urmeaza dezvoltarea stirii, etapa ce presupune respectarea câtorva exigente:

Ø textul trebuie sa aiba un caracterul unitar

Ø coerenta

Ø relatarea sa cuprinda cât mai multe informatii si elemente concrete.

Corpul stirii contine explicarea, aprofundarea introducerii; date privind situarea evenimentului în context (antecedente, circumstante, consecinte);detalii secundare, care întregesc imaginea faptului relatat.

Practica jurnalistica a condus la perfectionarea a trei tehnici fundamentale de redactare a stirii de presa. Astfel, în functie de importanta evenimentului si de cantitatea de informatii certe cu privire la el, precum si de caracterul sau inedit sau asteptat, o stire de presa, relatând despre evenimentul în cauza, poate fi realizata folosind una dintre urmatoarele tehnici:

Ø piramida rasturnata

Ø piramida normala

Ø tehnica mixta.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Stirea de presa. Trasaturi si functii specifice.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
9/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
1 082 cuvinte
Nr caractere:
5 749 caractere
Marime:
8.73KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Mass Media
Predat:
la facultate
Materie:
Mass Media
Sus!