O Campanie de Relații Publice

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Definiţie

Campaniile reprezintă eforturi coordonate, ample şi orientate spre atingerea unui anumit obiectiv sau set de obiective corelate. (…) Campaniile de RP sunt gândite şi elaborate pentru a aborda o temă, pentru a rezolva o problemă sau pentru a corecta sau îmbunătăţi o situaţie.

Clasificare

Patrick Jackson, consultant şi co-fondator al unei mari firme internaţionale de RP (Jackson, Jackson & Wagner) susţine că există 6 tipuri de campanii de RP :

1. campanii de conştientizare pentru public. Scopul acestor campanii este acela de a anunţa publicul despre un anumit fapt.

2. campanii de informare. Scopul este acela de a oferi informaţii în timp ce anunţăm. Este diferită de campania de conştientizare.

3. campanii de educare publică.

4. campanii de aducere aminte a valorilor comune ale organizaţiei, pentru cei care sunt de acord cu acestea.

5. campanii de disonanţă cognitivă; mai greu de realizat, deoarece prin aceste campanii se urmăreşte schimbarea atitudinilor acelora care nu sunt de acord cu poziţia organizaţiei.

6. campanii de modificare a comportamentului.

Planificarea unei campanii de RP

Stabilirea obiectivelor, a orarului şi a bugetelor

O campanie de RP se planifică pornind de la declaraţia de principii a organizaţiei. Această declaraţie de principii guvernează toate acţiunile şi activităţile organizaţiei, funcţionând ca o bază. Organizaţia are o misiune, un scop sau anumite obiective. Pornind de la aceste obiective, de la această misiune, trebuie stabilite şi obiectivele programului de RP. Se recomandă o definire clară şi precisă, pe termen lung. Aceste obiective nu trebuie să intre în conflict cu politica instituţiei, nici cu vreun public important, deoarece un eventual conflict ar putea distruge un program. Se recomandă în prealabil o cercetare, o analiză a situaţiei organizaţiei, a punctelor tari şi a celor slabe, a scopurilor şi a publicurilor. Înainte de a aborda noţiunea de obiectiv, trebuie făcută diferenţa dintre scop şi obiectiv. Scopul reprezintă o intenţie şi o orientare generală, în timp ce obiectivul se referă la rezultatul precis pe care organizaţia caută să îl obţină. Am putea defini obiectivul ca fiind “o intenţie de acţiune referitoare la un client-ţintă, formulată cu scopul de a ajunge la o situaţie dorită pornind de la o situaţie dată. Această intenţie trebuie să fie formulată într-o manieră observabilă, măsurabilă şi bine delimitată în timp” (Pierre Desaulniers). Scopurile organizaţionale includ scopurile întregului program şi modul cum pot fi atinse cu ajutorul campaniei.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • O Campanie de Relatii Publice.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
25 pagini
Imagini extrase:
25 imagini
Nr cuvinte:
9 363 cuvinte
Nr caractere:
50 433 caractere
Marime:
101.42KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Mass Media
Predat:
la facultate
Materie:
Mass Media
Sus!