Genul jurnalistic - știrea

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Numim gen jurnalistic tot ceea ce caracterizeaza modalitatea de colectare a informatiei, forma de scriere sau structura de realizare a unui articol. Cu alte cuvinte, genul jurnalistic este o forma cristalizata (stabilita, respecta o anumita forma) de reflectare a realitatii.

Un gen jurnalistic se sprijina pe 3 piloni:

a) tema (obiectul asupra careia se retine atentia jurnalistului), b) sarcina de creatie (), c) modalitatea de obtinere a creatiei.

Genul jurnalistic poate lua 3 forme: 1) informativ, 2) analitic, 3) documentar-artistic.

Tinand cont de specificul fiecarui gen, evidentiem 2 tipuri de articole:

1) impartiale, nepartinitoare, obiective, strict informative (stirea, ancheta sau articolele de investigatie, reportajul, corespondenta, crochiul, darea de seama).

2) subiective, personalizate, care exprima un punct de vedere (editorialul, istoria cu dimensiuni umane, interviul etc.).

STIREA

Stirea este un articol pur informativ, relativ scurt, care are drept obiectiv o informare rapida despre eveniment, raspunde celor 5+1 intrebari (Ce, Cine, Unde, Cand, Cum, De ce) intr-un singur paragraf, de la cinci pana la zece randuri.

Stirea reprezinta o relatare, o expunere, o informatie proaspata asupra unui subiect de interes general despre care nu s-a mai auzit. Ea trebuie sa fie clara si simpla, concisa si precisa, veridica si inteligibila (accesibila). Ansamblul raspunsurilor la cele 5+1 intrebari este elementul fundamental pentru intelegerea unui text informativ.

Una din functiile primordiale ale mass media este anume transmiterea si difuzarea stirilor. Interesul pe care jurnalistul il acorda evenimentelor tine mai mult de noutatea lor, de caracterul lor extraordinar. Bine cunoscutul exemplu ilustreaza cel mai bine acest fapt: noutatea un caine a muscat un om nu prezinta mare interes, dar faptul ca un om a muscat un caine este o noutate ,,buna", la fel si trenurile care deraiaza furnizeaza noutati, stiri, dar nu cele care ajung fara incidente, nici accidente.

Dar ceea ce este extrem de important este ca informatiile difuzate sa fie verificate si sa fie veridice. Pentru aceasta jurnalistul consulta sursele. Nimeni nu se asteapta ca el sa stie totul despre subiectele pe care le abordeaza, ci sa stie cum sa obtina cat mai multe informatii

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Genul Jurnalistic - Stirea.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 168 cuvinte
Nr caractere:
6 687 caractere
Marime:
11.33KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Mass Media
Tag-uri:
stiri, informatii, televiziune
Predat:
la facultate
Materie:
Mass Media
Profesorului:
Eugen Frunza
Sus!