Curs Radio

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Radioul-scurt istoric

1888-Heinrich Hertz produce şi detectează primele unde radio; acestea îi vor purta numele(unde hertziene), până când Maconi le va “reboteza” (unde radiotelegrafice)

1894-Marchizul Guliermo Marconi,inginer italian electrician(n.25.04.1874, la Bologna, realizează primul său echipament de transmisie radio, un dispozitiv care pune în funcţiune un clopoţel de la 10 m distanţă.

1895- Marchizul Guliermo Marconi emite unde radio şi acestea sunt recepţionate după un deal. Acesta este considerat momentul de naştere al radioului

1897-Fizicianul rus Alexandr Popov (n.16.03.1859,Bogoslavsky) utilizeaza o antena pentru a transmite unde radio la o distanta de 5 km.

-G.Marconi incredinteaza unei companii londoneze primul patent pentru transmiterea mesajelor la distanta prin intermediul undelor electromagnetice.

1899-G.Marconi, care beneficia de un sprijin financiar in Anglia,lanseaza primul semnal peste canalul Manecii.Tot in acest an se muta in SUA unde infiinteaza “American Marconi Wireless Thelegraph Company”,prima firma de transmisie fara fir formata in Statele Unite.

1901-Ferdinand Braun detecteaza undele radio cu ajutorul unui detector cu cristale.

1902-Valdemar Poulsen (n.23.11.1869, Copenhaga) inventeaza generatorul cu arc, pentru producerea undelor radio.

1904-Inventatorul germano-american Emile Berliner (n.20.05.1851, Hanovra) concepe fonograful cu disc plat, care inlocuieste sistemul cu cilindru de ceara al lui Thomas Alva Edison;inventia este adoptata imediat de industria inregistrarilor audio.

-John Ambrose Fleming (n.29.11.1849, Lancaster Anglia) solicita un brevet pentru primul tub electronic cu vid; acesa este o dioda care transforma curentul alternativ in curent continuu.

1905-Guliermo Marconi inventeaza antena radio directionala.

1906-Fizicianul canadiano-american Reginald Aubrey Fessenden (n.06.10.1866,Milton, Quebec) inventeaza aparatul de radio cu modulare de amplitudine, transmitand muzica si voci prin intermediul undelor radio. Până în acel moment, prin unde radio se transmiseseră doar semnale Morse.

1907-Lee De Forest (n.26.08.1873,Council Bluffs,Iowa) si R. von Lieben inventeaza tubul vacuumatizat de amplificare (trioda).

-In vara acestui an, De Forest foloseste instalatia facuta de el pentru a transmite regata ce se desfasura pe lacul Erie.

1910-De Forest realizeaza o transmisie radiofonica experimentala a muzicii de opera:Cavalleria Rusticana,cu celebrul Carusso in distributie.

1913-Se introduce radioreceptorul cu reglare in cascada si radioreceptorul cu heterodina.

-A.Meissner inventeaza un emitator radio dotat cu tuburi electronice cu vid.

1914-Se introduce trioda de modulatie pentru trnsmitatoare radio.

1915-Are loc prima convorbire radiotelefonica transatlantica, intre Arlington,Virginia, si turnul Eiffel din Paris.

1918-EdwinH.Armstrong concepe receptorul radio superheterodina.

1919-Se construieste radioul cu gama de frecvente scurte.

1920-Incepe sa functioneze primul post de radio cu transmisiuni regulate.

1927-Harold Stephen Block introduce in amplificatoarele audio un system de feedback negativ,reducand astfel distorsiunile semnalelor.

1928-La 1 noiembrie, începe activitatea Societăţii Române de Radiodifuziune

1929-Se introduce radioul cu gama de frecvente medii.

1930-In Germania se construieste magnetofonul cu banda magnetica din material plastic.

1955-5 mai-se lansează în eter Radio Timişoara

1.Comunicarea radio

1.1.Comunicarea

La inceputul secolului al XX-lea au fost publicate primele studii empirice privind comunicarea orala.

In cartea “Communication Theories; Origins. Methods. Uses”, publicata in 1979 la Hastings House Publishers, autorii, W. Severin si J. Tankard au prezentat un istoric al incercarilor de definire a conceptului de comunicare,

afirmand ca definirea obiectului de studiu, ca disciplina academica, apare in al patrulea deceniu al secolului al XX-lea, cand Weaver include in comunicare “toate procesele prin care o minte afecteaza alta minte”.

Limitele acestei definitii sunt restranse de Hovland, Janis si Kelley, pentru care comunicarea este “procesul prin care un individ ( comunicatorul ) transmite stimuli ( de obicei verbali ) pentru a schimba comportamentul altor indivizi ( auditoriul )”.

Dupa parerea specialistilor Centrului pentru Implementarea Managementului Performant (CIMP) ”Comunicarea nu inseamna doar transmiterea de cuvinte. Intr-o comunicare eficienta conteaza atitudinea, tonalitatea, lungimea mesajului si multe alte elemente nonverbale. De la ceea ce spui pana la ceea ce se intelege se trece prin cum spui.”

1.2.Elementele si functiile comunicarii

Elementele procesului de comunicare sunt transmitatorul sau sursa (persoana care transmite mesajul) si receptorul sau destinatia (persoana care primeste mesajul).Mesajul (informatia), care circula de la sursa la destinatie, se codifica intr-un semnal si circula printr-un mijloc fizic de transmitere, numit canal (sistem nervos, aer, cablu, unde radio, etc).

Receptionarea mesajelor se face cu ajutorul organelor de simt. Dar cum acuitatea simturilor difera de la om la om si cum decodarea mesajului difera de asemenea de la om la om, acelasi mesaj este receptionat si interpretat in mod diferit de catre receptori diferiti.

Pentru ca aceste distorsiuni sa fie cat mai mici, un rol deosebit il are modul in care este elaborat mesajul, operatie care se numeste codificare. Operatiunea prin care receptorul analizeaza, interpreteaza si intelege mesajul se numeste decodificare.

Raspunsul receptorului demonstreaza calitatea decodificarii, in conditiile in care codificarea a fost corecta si canalul nu a distorsionat mesajul. Reactia respectivă se numeste feedback si inchide cercul comunicarii, deoarece receptorul, la randul sau, codifica o informatie si o comunica transmitatorului.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Curs Radio
    • 00-Prefata.doc
    • 01-Radioul.doc
    • 02-comunicare.doc
    • 03-Impactul social al mesajului radiodifuzat.doc
    • 04-Cercetarea pieeei.doc
    • 05-Ascultatorul.doc
    • 06-Radiojurnalistul.doc
    • 07-Radioul-masa cu 3p.doc
    • 08-Dualitatea sistemului.doc
    • curs JR.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
9/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
10 fisiere
Pagini (total):
21 pagini
Imagini extrase:
21 imagini
Nr cuvinte:
4 555 cuvinte
Nr caractere:
25 054 caractere
Marime:
54.38KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Mass Media
Predat:
la facultate
Materie:
Mass Media
Profesorului:
Anghel Mihai
Sus!