Politică de promovare

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Comunicarea intreprinderilor cu mediul de marketing este conditia esentiala a realizarii obiectului lor de activitate. Indeplinirea misiunii intreprinderii presupune concentrarea eforturilor de marketing in directia realizarii unei comunicari permenente si eficiente cu mediul extern, cu piata.

In conditiile sporirii si diversificarii continue a bunurilor si serviciilor, problemele comunicarii cu ceilalti participanti la piata devin din ce in ce mai dificile, necesita eforturi de informare reciproca mult mai insemnate, mult mai variate. In lipsa unui sistem eficient de comunicare, clientilor si partenerilor intreprinderii le este dificil sa caute singuri informatii privind produsele si serviciile care li se ofera, in ce conditii se pot procura, in ce masura corespund exigentelor si preferintelor lor.

Comunicarea presupune o atenta informare a consumatorilor potentiali, actiuni de influentare a comportamentului de cumparare si de consum, sprijinirea procesului de vanzare etc.

In prezent, comunicatiile contribuie in mod decisiv la gestionarea procesului de cumparare, acoperind nu numai etapele de prevanzare si vanzare, ci si cele de postvanzare si consum.

In sens larg, comunicarea poate fi definita ca un proces de stabilire a unitatii sau multiplicitatii ideilor intre emitator si receptor.

Comunicarea la nivelul intreprinderii reprezinta procesul de trimitere a mesajelor cu scopul de a transmite informatii care sa fie receptionate si intelese de catre destinatar. Prin urmare, procesul de comunicare presupune existenta unui mecanism care sa asigure schimbul de informatii intre emitator si receptor si sa permita, in acelasi timp, obtinerea reactiei inverse (a feedback-ului) de la destinatarul mesajului - segmentul tinta de consumatori.

Pentru a realiza o comunicare eficienta intreprinderile trebuie sa inteleaga elementele fundamentale care stau la baza acestui proces. Sistemul de comunicare - prin care firma pune in circulatie o idee, o informatie sau o atitudine - este constituit din urmatoarele elemente: emitatorul sau sursa de informatie, mesajul, codificarea, mijloacele de difuzare, decodificarea, receptorul, raspunsul, feedback-ul si mesajele aleatorii - zgomotele care interfereaza cu comunicarea (fig. nr.1.).

Figura nr. 1. Procesul de comunicare

Emitatorul sau sursa poate fi o persoana, un grup sau o intreprindere care urmareste sa transmita o idee, o informatie sau o atitudine altei persoane sau grup de persoane.

Mesajul include ansamblul cuvintelor, imaginilor si simbolurilor transmise de sursa si destinate receptorului.

Codificarea presupune transformarea mesajului, de catre emitator, in simboluri, semne sau imagini.

Mjloacele de comunicare reprezinta suporturile prin care mesajul codificat este transmis la receptor.

Decodificarea consta in interpretarea, de catre receptor, a simbolurilor transmise de emitator.

Receptorul, numit si audienta sau destinatar, este persoana sau grupul de persoane caruia i se adreseaza mesajul.

Raspunsul reprezinta ansamblul reactiilor receptorului dupa receptia mesajului (spre exemplu, cumpararea produsului sau schimbarea atitudinii fata de produs sau anularea deciziei de cumparare).

Feedback-ul (reactia inversa) este partea din raspuns care se intoarce la emitator, asigurand rolul activ al receptorului in procesul de comunicare.

Mesajele aleatorii sau interferentele reprezinta obstacolele care intrerup continuitatea fluxului de

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Politica de Promovare.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
16 pagini
Imagini extrase:
16 imagini
Nr cuvinte:
9 022 cuvinte
Nr caractere:
48 694 caractere
Marime:
37.50KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Marketing
Tag-uri:
proces, comunicare, produse
Predat:
la facultate
Materie:
Marketing
Sus!