Politică de preț

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Pretul este efectiv folosit ca instrument de marketing. Pretul a depasit deja semnificatia sa strict economica, adaugandu-se valente psihologice, sociale, psihografice, demografice. Astfel toate activitatile de piata au pretul lor, inclusiv,deciziile eronate.

7.1. Costurile intreprinderii si preturile pietei

Costurile sunt cheltuielile efectuate pentru producerea si vanzarea unui anumit produs sau serviciu.

Pretul este rezultatul procesului de evaluare a bunurilor si serviciilor, existente pe o piata data, in scopul satisfacerii intereselor participantilor la procesul de schimb.

Preturile pot fi:

- preturi impuse (total sau partial), cand statutul are o pozitie dominanta si intervine efectiv pe piata, prin masuri mai degraba administrative decat economice;

- preturi concurentiale, cand ofertantii reusesc sa-si impuna propriile interese, ca urmare a pozitiei pe care o au pe piata, la un moment dat;

- preturi libere, cand statutul nu intervine in nici un sens in procesul de evaluare;

- preturi echilibrate, cand interesele consumatorilor si ale ofertantilor sunt satisfacute in masura aproximativ egala.

Pentru ca strategia de pret sa-si atinga abiective, preturile trebuie sa satisfaca 3 conditii:

- conditia de realizare a bunurilor/serviciilor, respectiv sa permita schimbul intre ofertanti si cumparatori, in scopul consumului/utilizarii;

- conditia de acoperire a costurilor, adica sa permita ofertantilor sa-si recupereze cheltuielile efectuate pentru producerea, distributia si promovarea bunurilor/serviciilor;

- conditia de eficienta, respectiv sa permita obtinerea de profit, ceea ce constituie o conditie sine qua non pentru mentinerea si dezvoltarea activitatii ofertantilor.

Prin indeplinirea acestor conditii, pretul poate fi utilizat ca instrument efectiv pe piata, in scopul realizarii functiilor sale.Functiile preturilor bunurilor/serviciilor sunt urmatoarele:

- de stimulare a ofertantilor;

- de asigurare a consumului final;

- de masurare a activitatii economice;

- de eliminare a risipei in alocarea si intrebuintarea resurselor;

- de protejare a resurselor limitate;

- de eliminare a dezechilibrelor intre productie si consum;

- de armonizare a intereselor divergente inerente ale participantilor la procesul schimbului.

7.2. Strategia de pret

Obiectivul fundamental al strategiei de pret a intreprinderii este obtinerea reabilitatii, respectiv asigurarea recuperarii costurilor si realizarea de profit. Strategia de pret este modalitatea in care acest obiectiv poate fi atins. Insa, un astfel de obiectiv poate fi indeplinit in mai multe moduri, strategia de pret adoptata presupunand compararea unor modalitati alternative si alegerea variantei optime pentru firma in cauza.

O prima problema care se cere solutionata este aceea a stabilirii orizontului de timp al strategiei de pret.

Strategia de pret este un instrument multidimensional, care depinde atat de factori endogeni, cat si de factori exogeni. In randul factorilor endogeni care influenteaza stratgia de pret se numara:obiectivele generale ale firmei, si, in primul rand, nivelul cotei de piata care se intentioneaza a se atinge; costurile specifice produselor sau serviciilor furnizate; situatia reabilitatii firmei, la un moment dat, specificitatea produselor sau serviciilor. In randul factorilor exogeni care influenteaza strategia de pret se mentioneaza: perceptia preturilor de catre consumatori;reactia concurentei, cadrul legal in domeniu; tendintele macroeconomice ale inflatiei, veniturilor reale ale cumparatorilor, indicilor preturilor.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Politica de Pret.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
10/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
3 133 cuvinte
Nr caractere:
16 205 caractere
Marime:
17.35KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Marketing
Tag-uri:
produse, servicii, Venituri
Predat:
la facultate
Materie:
Marketing
Sus!