Piața intrepinderii

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Piata reprezinta terenul valorificarii activitatii unui cerc larg si eterogen de organizatii. Fiecare in parte urmareste ocuparea unei anumite pozitii in ansamblul pietei care sa-i asigure realizarea eficienta a produselor sau serviciilor oferite spre vanzare.

Prin activitatea desfasurata organizatia va cauta sa-si mentina sau chiar sa isi imbunatateasca pozitia detinuta la un moment dat pe piata. Realizarea unui asemenea obiectiv presupune delimitarea propriilor coordonate in cadrul pietei, precizarea raporturilor in care se afla intreprinderea si produsele sale cu ceilalti participanti sa activitatea de piata.

Din perspectiva acestor raporturi, rezulta clar ca marketingul si activitatile concrete desfasurate in optica sa sunt indisolubil legate de sfera economica a pietei, de natura, dimensiunile si mecanismul sau de functionare.

Piata reprezinta:

- sfera de cuprindere in care productia de bunuri si servicii apare sub forma de oferta de marfuri iar nevoile de consum apar sub forma de cerere de marfuri;

- sfera de manifestarii si confruntarii ofertei si cererii, a realizarilor prin intermediul actelor de vanzare - cumparare.

3.1. Tipuri de piata

1. Dupa gradul de libertate al pietelor:

- Piata libera caracterizeaza situatiile in care actele de vanzare - cumparare se desfasoara nestingherit in cadrul unor limite impuse indirect, de obicei prin mijloace economice (de exemplu, impozite, taxe);

- Piata controlata cunoscuta si sub denumirea de piata planificata, este caracteristica tarilor comuniste. Intr-o astfel de piata, actele de vanzare - cumparare sunt dirijate in special prin masuri administrative utilizandu-se parghii specifice (de exemplu, stabilirea centralizata a preturilor, a furnizorilor, a formelor si mijloacelor de transport).

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Piata Intrepinderii.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
10/10 (6 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
971 cuvinte
Nr caractere:
4 921 caractere
Marime:
11.19KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Marketing
Tag-uri:
state, comert, piata, produse, vanzare
Predat:
la facultate
Materie:
Marketing
Sus!